(18.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Nechci do toho vnášet ještě další nepokoje nebo prohlubovat to, co už tady panuje. Ale to, co tady z velmi pochopitelných důvodů paní poslankyně, moje kolegyně milá, profesorka Adámková, nečetla, vám přečtu, ten závěr, který jsem samozřejmě neměla možnost - ani ona - si ověřit, ale určitě si to ověříme, kde se ti signatáři obracejí na nás a prosí nás, stejně jako ti soudci mimochodem, ale tam to mám ověřené, protože jsem u toho byla, prosí o podporu pozměňovacího návrhu poslanců Špičáka, Havlíčka a dalších, kteří navrhují vypustit tedy tu změnu zákona o veřejných výzkumných institucích. Čili to je recept na to - v rámci třetího čtení podpořte, pokud to tam v této podobě je - já jsem si to neověřovala - tak podpořte ten jejich pozměňovací návrh a můžeme potom do řádného legislativního procesu ten přílepek, já to říkám tedy s vědomím toho, že zastávám názor, že podle toho mála, co jsem tady slyšela, to přílepkem je, pustit. A nebude to přílepek a všichni budou mít možnost diskutovat a budeme všichni spokojeni. Čili stačí potom ten případný, pokud byl skutečně vložen, návrh, který oni doporučují podpořit, skutečně v tom třetím čtení podpořit. Pak by nám to nemuselo tak strašně vadit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Kohoutek.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Dobrý večer. Je to jednoduché. Máme tady důkaz toho, že vláda nejenom že nekomunikuje s opozicí, ale ona bohužel asi nekomunikuje ani s vlastními poslanci. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že není žádná další faktická, poprosím v tuto chvíli posledního přihlášeného do řádné rozpravy, pana poslance Oklešťka.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře (k ministru Šalomounovi), toho si vážím, že jste tady. Kolegyně, kolegové, já ten odborný svět vědy, výzkumu a inovací z akademických prostor, z těch výšin, dostanu zase zpátky na zem a vrátíme se k venkovu.

Chci mluvit o tom, že přeřazujete do zvýšené daně z přidané hodnoty palivové dříví, druhotný produkt při těžbě obecně, to jsou brikety a pelety. Je třeba si uvědomit, že toto vlastně je jeden ze zdrojů topení na venkově, mnohde třeba na samotách a v odlehlých částech vesnic... (Řečník se odmlčel kvůli náhlému zvýšenému hluku.) Omlouvám se, ono to šlo asi zvenku, tam se lidé baví. Tak je to pro některé lidi jediný zdroj topení. A my jim tento zdroj ještě pěkně podražíme.

V této věci jsem interpeloval pana premiéra, mluvil jsem o tom s panem ministrem financí. Dostal jsem odpověď, že palivové dříví, pelety a brikety v civilizované Evropě, v okolí, možná neřekl přesně tato slova, jsou anebo budou zařazeny do právě vyšší sazby DPH. A já vám říkám, že tomu tak není. V Rakousku je ta sazba 13 %, v Lotyšsku 12, ve Francii 10, v Itálii 10, Švýcarsko 8, Německo 7, s kterým máme velké hranice, Belgie 6. Ale v České republice z 15 na 21.

Představte si roli našich výrobců, kteří mají technologie, mají linky, připravují dřevo a podobně, tak to budeme vyvážet za hranice všedních dnů. A v Německu se 7% DPH budou lidé nakupovat. Ten vývoz bude velmi ošemetný. Ale hlavně my už se dostáváme do role potravinářů. Tlačíme lidi, aby nakupovali jinde než v Česku, a české výrobce a podnikatele tlačíme do situace, že nebudou vědět, jak dál.

Proto prosím a přimlouvám se, vládo, předkladatelé, zamyslete se. Zamyslete se nad tím, jakou sazbu dáte u DPH pro palivové dříví, brikety, pelety. Pro hodně lidí je to důležité. Senioři nebudou předělávat topné systémy. Už jsme jim sáhli na důchody - nebudu to teď otevírat, protože bych tady stál zřejmě dlouho. Ale přes to přese všechno, když už máme tak silnou základnu ve vědě, ve výzkumu, v inovacích, prosím, buďme trošičku také zastaralí a podpořme solidní nižší sazbu DPH pro náš venkov, to znamená pro palivové dříví, pro pelety a pro brikety. Nebuďme sobci a pomáhejme šetřit tak drahé energie. Nemusíme pak dovážet tolikero plynu, nemusíme spalovat tolikero elektřiny. Takže prosím, snažme se.

A ještě jednou vás prosím, ti poslanci, kteří si myslíte, že máte vztah k venkovu, nebo jste z venkova, zkuste se nad tímto zamyslet a podpořit tento pozměňovací návrh, který předkládal můj kolega Richard Brabec, já si ho velice vážím a toho návrhu ještě víc, proto jsem také spolupředkladatelem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli nevidím nikoho dalšího, kdo by se hlásil do obecné rozpravy, tímto obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Připomínám, že pozměňovací nebo jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musejí být vždy odůvodněny. S přednostním právem se hlásí paní místopředsedkyně Dostálová.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji moc za slovo, pane místopředsedo. Já bych se chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu 3118 a 3080. Oboje bylo zdůvodněno v obecné rozpravě.

Dále jménem pana místopředsedy bych se přihlásila k pozměňovacímu návrhu 3114, 3115, 3116, 3117.

Jménem paní předsedkyně Schillerové k pozměňovacímu návrhu 3119, což je kojenecká voda, 3120 - odložení účinnosti DPP, 3121 - sleva na studenta.

Jménem pana poslance a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše potom k pozměňovacímu návrhu 3123 - točené pivo a nealko, 3124 - FKSP a 3125 - zaměstnanecké benefity. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Ožanová. Připraví se pan poslanec Havránek.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, budu zjevně podstatně stručnější, přihlašuji se pouze k jednomu pozměňovacímu návrhu, a to pod číslem 3068.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Jiří Havránek. (Jmenovaný přibíhá do sálu.) Já jsem vám předtím nedával závěrečné slovo, protože jste tady nebyl. Vycházel jsem z toho, že ho nepotřebujete. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo. S kolegyní Peštovou jsem řešil jeden z pohledů občanů na náš pozměňovací návrh. Nicméně se tedy přihlašuji ke sněmovnímu dokumentu číslo 3149, který jsem zde předtím řádně odůvodnil. Děkuji za strpení a omlouvám se ještě jednou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vystřídali jsme se při řízení schůze. Nyní je na řadě v podrobné rozpravě pan poslanec Rais.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Přihlašuji se ke společnému pozměňovacímu návrhu, který se týká způsobu využití 50 % sociálního fondu na penzijní příspěvky, který jsem předložil společně s panem Faltýnkem a Sadovským. V rámci diskuse se obdobným způsobem vyjádřili i kolegové Kukla a Lang. Je to materiál, který je veden v informačním systému pod číslem 3086. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP