(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže pane premiére, my bychom vás rádi navštívili, když nám dáte termín, my vám napíšeme žádost, abyste vlastně vyslechl naše argumenty, protože pan ministr vnitra od nástupu do funkce - a to ještě nebyl ani ve funkci - dělal kroky, které vlastně směřují k tomu, že tuhle zločineckou skupinu Dozimetr měl za úkol od svého guru pokrýt. Ještě vlastně ani nebyl ve vládě, a na podzim roku 2021 - a vláda vznikla 17. prosince 2021 - se sešel s policejním prezidentem Švejdarem - slušný člověk - aby mu jasně dal najevo, že ho nechce a že chce vlastního člověka. Ale policie je nezávislá, i když za této vlády samozřejmě není nic nezávislé, ani Finanční úřad. Tahle vláda zneužívá svoji pozici vůči svým politickým soupeřům. A tady pan ministr vlastně hned odvolal pana prezidenta Švejdara. A samozřejmě, kterou další funkci pan ministr vnitra potřeboval obsadit? No přece rozvědku, ta je strašně důležitá, rozvědka. Rozvědka má obrovský rozpočet, často ten rozpočet je těžko zdokladovatelný, takže pan ministr dosadil pana Mlejnka na tu pozici. A když se zjistilo, že pan Mlejnek vlastně víceméně asi pochází z té skupiny a má kontakty a potkal se s panem Redlem, tak tvrdil, že v podstatě to byly nějaké pracovní kontakty. No, já tomu nerozumím, jak se tohle dá vůbec vysvětlit? Potom, když vznikl tlak médií a dalších, nakonec pan ministr si to rozmyslel a jmenoval na tu funkci někoho jiného.

Takže je jasné, že pan ministr vnitra nějakým způsobem, a teď velice konkrétně prostřednictvím toho přístroje, byl ve styku - je, ale teď neříkám, že je, ale byl - ve styku s touhle skupinou a samozřejmě ty kroky - výměna policejního prezidenta, výměna šéfa rozvědky, a samozřejmě hned po nástupu se u šéfa pošty objednal pan Redl a pošta je pod panem ministrem vnitra, potom se tvářil, že o tom nic neví. No tak já nevím, jestli jsme všichni, jako že nechápeme, co se stalo, ale já myslím, že to všichni víme, o co tady jde.

Takže pan ministr jako předseda hnutí STAN měl pod sebou tři místopředsedy, kteří jednoznačně byli, figurovali v té kauze, a proto potřebovali ministra vnitra, který samozřejmě vystupoval na veřejnosti ve své agresivitě různým způsobem, například před soudem s Čapím hnízdem vlastně tam tvrdil: Andreji, už je čas, a zasahoval svými výroky do nezávislé justice. A jak samozřejmě je zvykem, že za všechno může Babiš, tak jsme se nestačili divit včera, co všechno pan ministr předvádí. Pan ministr tvrdí, že v době, kdy jsme jednali o podobě vlády, jsme nepotřebovali, aby detaily těch jednání znala neblaze proslulá bezpečnostní divize Agrofertu. Tak já nevím, v čem je neblaze proslulá bezpečnostní divize Agrofertu. Samozřejmě je to sprostá lež a tvrdí pan ministr, že si potřeboval chránit svou komunikaci před odposlechy ze strany bezpečnostní divize Agrofert. Úplně absurdní! Tímhle spáchal trestný čin pan ministr a já doufám, že policie začne konat.

Já vím, že máme novou totalitu, já vím, že média to nehrají, že dokonce Seznam Zprávy, kyperská firma Seznam Zprávy, totálně provládní, udělaly krásný titulek, že Babiš byl na nějaké svatbě. Ano, byl jsem, ani nevím, kdo tam byl pořádně, byl jsem u Piškaninů na svatbě a byla tam Vildumetzová, takže to byl argument a to dali do titulku. A k tomu se ještě dostanu, jak fungují ta média. Média to věděla od roku 2019, stejně jako Seznam Zprávy věděl, co dělá Dominik Feri, ale jelikož tam má speciální - měl tam speciální vztah, tak se o tom nepsalo. Stejně Reportéři nepíšou, protože stávající šéfka Reportérů má střet zájmů, protože má vztah na jednoho vedoucího z Dopravního podniku. A to tvrdí tady paní Dobiášová v tom rozhovoru, to já jsem si nevymyslel.

Takže řekneme si obecně něco k odposlechům. Odposlechy jsou zásahem do soukromí, proto jsou zákonem přísně regulovány. V České republice se odposlechy upravují v následujících zákonech: trestní řád, zákon č. 141/1961 Sb.; zákon o ochraně osobních údajů, zákon č. 101/2000 Sb.; zákon o elektronických komunikacích, zákon č. 127/2025 Sb. Trestní řád upravuje odposlech - "v rámci trestního řízení podle § 88 odst. 1 trestního řádu může nařídit odposlech a záznam telekomunikačního zařízení pouze soud nebo státní zástupce, pokud lze důvodně předpokládat, že jím budou získány významné skutečnosti pro trestní řízení, a nelze sledovaného účelu dosáhnout jinak, než bylo-li by jinak jeho dosažení podstatně ztíženo". Podle zákona o ochraně osobních údajů - upravuje ochranu osobních údajů - "je zpracování osobních údajů, které se týkají telekomunikačního provozu, zakázáno, pokud k němu není dán zákonný důvod. Odposlech a záznam telekomunikačního provozu je tedy zákonným důvodem pro zpracování osobních údajů, které se týkají telekomunikačního provozu". Zákon o elektronických komunikacích upravuje poskytování elektronických komunikačních služeb, "podle § 85 odst. 1 zákona je provozovatel elektronické komunikační služby povinen na základě žádosti soudu nebo státního zástupce poskytnout informace o telekomunikačním provozu, pokud je to nezbytné pro účely trestního řízení. Pro nařízení odposlechu je tedy nutné, aby byly splněny následující podmínky: musí být vedeno trestní řízení, odposlech je nařízen soudem nebo státním zástupcem, odposlech je nezbytný pro účely trestního řízení a sledovaného účelu nelze dosáhnout jinak, než by bylo jeho dosažení podstatně ztížené". Takže o tom to je. "Doba trvání odposlechů nesmí být delší než šest měsíců..." a tak dále.

Takže já se chci zeptat pana ministra, že jestli vůbec ví, co dělají bezpečnostní odbory soukromých firem. Může je nazývat divizemi, nebo... Úplně neuvěřitelné, kolik lží odznělo v mediálním prostoru. Bývalá kolegyně tam vykládá, že v té divizi, jací jsou tam policisté. Ne, žádní nepřišli od státu! Nevím o tom, že by tam byli. A asi i kandidátka na všechno, která zase se taky nechala slyšet, asi neví, že každá velká firma, každá firma má nějakou bezpečnostní divizi, ale hlavně na to - a já, když jsem byl v orgánech Agrofertu, tak si to pamatuji - aby hlídala majetek uvnitř firmy, a Agrofert není orgánem činným v trestním řízení, aby mohl nařizovat nebo žádat o odposlechy, ani nemá koncesi na činnost soukromých detektivů. Takže, pane ministře Rakušane v pozici ministra vnitra, vy jste obvinil soukromý subjekt z nelegální činnosti. Neuvěřitelné! Neuvěřitelná drzost! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP