(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Markéta Dobiášová tam pracovala, investigativní reportérka. "Je pátek 10. ledna 2020, píše mi Adéla Paclíková, kolegyně z Reportérů ČT, kde pracuji jako reportérka a dramaturgyně. Adéla je otrávená. A já stejně tak. Šéfredaktor Marek Wollner má už dva měsíce v šuplíku hotový scénář: Vyvádění a prodej pozemků v Lysolajích pod taktovkou náměstka pražského primátora Petra Hlubučka a developerů Landia - Dalavrien, s. r. o. Organizovaná skupina kolem developera i Petra Hlubučka tlačí na Českou televizi" - poslouchejte - "tlačí na Českou televizi zastavit naši investigaci." A teď pozor, se soustřeďte, vážení spoluobčané: "Sám Marek Wollner" - to je ten psychopat antibabišovský, nemocný Babišem - "mi tvrdí," říká Dobiášová, "že generálnímu řediteli České televize volal šéf STAN Vít Rakušan." Takže Vít Rakušan před volbami - a tahle kauza se věděla už v roce 2019 - volal generálnímu řediteli České televize, aby to nevysílali. Slyšíte dobře, vážení spoluobčané? Slyšíte? Pan ministr vnitra volal šéfovi televize, aby se něco nevysílalo. Neskutečné! "Dostávám zadání zpracovat jiné téma. S Adélou je nám oběma jasné, že Lysolaje šéfredaktor Wollner už zřejmě nechce." Jinak ten nápis toho článku je: "Pracovní podmínky v redakci Reportérů ČT: Aktivismus, bossing i harašení". Za to, vážení spoluobčané, platíte ty poplatky. (Hlasitě.) Za tohle! Za tuhle novinářskou žumpu!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o trošku snížení hlasové intenzity. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já chci, aby mě občané slyšeli.

"To nikdy nedoděláme. Teď si ještě říkám, kde všude se ten Marek radil. Ten Kasl si to asi nenechal pro sebe." Adéla naráží v esemesce na konzultace Marka Wollnera s bývalým primátorem, politikem, nezávislým kandidátem STAN Janem Kaslem. "Marek ji má na naší soukromé poradě k tématu, jím" - Marek Wollner - "na naší soukromé poradě k tématu argumentoval. Vyvedení a prodej pozemků v Lysolajích bylo prý v pohodě. Pokud ne, máme zajistit posudky, které by prokazovaly obohacení developera nebo Hlubučka." Super, ne? "Pro naši story nesmyslné, zejména ale nesplnitelné. Ukázat systém vyvádění městských pozemků pod hlavičkou společné spolupráce je to podstatné. Marek Wollner to nevidí, nebo nechce vidět." Ano, nechce vidět. "Adéle odepisuju až následující den," říká paní Dobiášová. "Adélko, já se včera opila. Jsem z toho tak otrávená… Teď mám volat Marvance" - Haně Marvanové, poznámka - "a vlastně nevím, co jí říct. Je to tak trapný. Půjdu taky z České televize do háje, i když mi je to líto, protože jsem tam strávila takových let. Jenže je to nemocný. Adéla má stejný názor. Investigaci jsme vzdát nechtěli, a ani nevzdali. Přes pátrání v Lysolajích jsme se dostali k velké kauze vyvádění pozemků pražského metra." No, tak co tam teď soutěží o metro, že firma, která dala o 2 miliardy menší nabídku, byla vyřazena. Neuvěřitelné! Normálně devadesátky nazpátek! A média jsou v klidu, protože... Protože to takhle funguje! "Kauza metro. Podobné, vlastně totožné scénáře vyvedení pozemků ve prospěch developerů, nazývané jako revitalizace metra. V době naší investigace je už takto schválená například revitalizace Palmovky, dozorčí rada dopravního podniku schvaluje i revitalizaci stanic Holešovice, Českomoravská, uvažuje o Vysočanské. Které budou další? Tentokrát pod taktovkou pražského Dopravního podniku, dozorčí rady, posvěceno souhlasnými stanovisky externích právníků. Čili v té době jsme se přibližovaly k pražskému Dopravním podniku. Už když jsme točily Lysolaje, zajímaly jsme se o nově vznikající obchodní společnosti pro revitalizace vestibulů metra, pro jejich komerční využití ve smyslu obchodních center. Šlo o společné podniky DPP, investorů a developerů. U stanice metra Palmovka se nám propojil Petr Hlubuček a developer z Lysolají Kamil Hošták, jeden za dopravní podnik a druhý za společnost, která měla stanici metra revitalizovat. V té době se totiž manžel moderátorky hlavní zpravodajské relace České televize Světlany Witowské" - to byl šéf DPP - "rozhodl podpořit a pokračovat v projektu, kdy byly v minulosti v roce 2009 stanice metra označeny za zbytný nemovitý majetek. Stanice byly označeny v podniku zajišťujícím hromadnou přepravu Pražanů za nepotřebné, ekonomicky zatěžující, nevyužívané a do budoucnosti zbytné. Tím měly být určeny k odprodeji soukromníkům. Tyto projekty se týkaly stanic metra Kačerov, Palmovka, Vysočanská, Českomoravská a tak dále.

Střet zájmů." Tak teď poslouchejte dobře, protože tohle je článek z roku 2020, a teď přijde to hlavní. "O investigaci kolem stanic metra byl Marek Wollner informován, jeho zástupkyně Aneta Snopová také." A víte, kdo je to Aneta Snopová? Aneta Snopová dneska šéfuje Reportérům, této aktivistické relaci. Šéfuje! Aneta Snopová. A točí tady reportáže, kdy se snaží lidem podsouvat, že Metnar měl něco společného s tím zásahem. Ono je to tak jako nepřímo. To je zajímavé, že o tom mluvila paní Černochová, že se jí to netýká. Armáda tweetovala, že se to netýká paní Černochové. To jsme tady taky ještě neměli. Pan premiér tweetoval, že se to netýká paní Černochové. No, ono se to netýká ani Metnara, protože se to týká nějakého úředníka. Takže "Aneta Snopová, stávající šéfka, je však kvůli soužití s manažerem dopravního podniku a právníkem M. Dušičkou ve střetu zájmů." Aneta Snopová, pane nový řediteli České televize, slyšíte? Já vím, že ještě nejste ve funkci. Já vám chci říct, že kam jdete. To je neuvěřitelné! Neuvěřitelné. Tady máme megaskandál a nová totalita, provládní média - na čele Seznam a Reportéři - dělají alibi. Dělají alibi! Točí něco tady a podsouvají něco, a Seznam, hned alibi. To je neskutečné. "Aneta Snopová, která kvůli soužití s manažerem dopravního podniku a právníkem Dušičkou" - proto se to asi nevysílá? Já nevím, ale samozřejmě, když tam zavolal pan ministr vnitra Rakušan, hned sklapli a nic se nevysílá - "je kvůli soužití s manažerem Dopravního podniku ve střetu zájmů. Ví například i o naší schůzce s Adélou a generálním ředitelem Dopravního podniku Petrem Wittovským" - zmíněným tehdejším manželem českotelevizní moderátorky Světlany. "V investigaci sice s Adélou pokračujeme, ale obě už tou dobou cítíme, že pátrání o roli Hlubučka v Lysolajích i Dopravním podniku pravděpodobně půjde v Reportérech do ztracena, já vím. U toho Marka mě mrzelo, jak o naší práci na poradě mluvil. Myslím, že ty první pozemky ani nechce."

Tak to je ta objektivní veřejnoprávní televize, vážení spoluobčané, a za tohle my máme platit rozhlasu a České 10 miliard ročně. Slyšíte dobře? 10 miliard ročně, chtějí navýšit. No, co to je? To je normální korupce, normální! To je stejná korupce, jak ministr vnitra teď rozdává desítky milionů médiím, abychom se dozvěděli, že jsme nezávislí od ruského plynu nebo čeho. Úplný nesmysl, za to vydali peníze. Takže toto je Česká televize.

"U Marka mě mrzelo, jak o naší práci mluvil, píše Adéla. Nechce, odpovídám jí" - Dobiášová - "jen je mu to blbý nevydat. Tak si to myslím taky, souhlasí Adéla. To bychom mu museli prvoplánově dát, že tam má Hlubuček barák, to je OK, to je černobílý, jasný, dodávám. No, jasný to je, souhlasí Adéla ironicky. Jenže takto už to nefunguje, odepisuju Adéle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP