(16.50 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

U navazující implementace rekodifikace stavebního práva se předpokládalo financování v rámci Národního plánu obnovy, fondu Fasility pro obnovu a odolnost, projekt digitalizace stavebního řízení a územního plánování je plánován v komponentě 1.6 Zrychlení a digitalizace stavebního řízení. Cílem je implementace reformy stavebního práva do praxe, dosáhnout zjednodušení, zrychlení, zefektivnění procesu a tak dále. Je připraveno v tomto Národním plánu obnovy zhruba 1,1 miliardy korun.

Je nutné si uvědomit, že nový stavební zákon byl o jednotné struktuře stavebních úřadů, tedy s předpokladem, že všechny stavební úřady, včetně hardware a software, vybaví stát. Dnes pravděpodobně stát žádnou novou techniku a vybavení pro obce řešit nechce, čemuž nasvědčuje i dopis, který MMR starostům v dnešních dnech odesílá. Dovolte mi citovat z tohoto dopisu: "Vážený pane starosto, vážená paní starostko, vážený pane primátore, vážená paní primátorko. Obracím se na vás v souvislosti s přijetím novely zákona č. 283/2021, stavební zákon, a na to navázané digitalizace stavebního řízení. Chtěli bychom vás informovat, že pro další výkon působnosti stavebních úřadů je nezbytné zajistit především odpovídající výpočetní techniku a vysokorychlostní internetové připojení na všech pracovištích stavebního úřadu včetně spisoven a mobilní připojení pro jednotlivé účastníky." Dále vám milé starostky, starostové, primátorky, primátoři, pan ministr píše: "Ministerstvo pro místní rozvoj si uvědomuje, že rozpočty vašich úřadů jsou aktuálně velmi napjaté a zajištění nové výpočetní techniky splňující minimální standardy stanovené MMR by mohlo být komplikované." Proto vás vyzývá, abyste si jednotlivě předložili žádosti do Národního plánu obnovy a o tu techniku si požádali.

Já bych vám chtěla jenom ukázat (Ukazuje několik listů papíru.), toto jsou seznamy všech obcí, kde bude stavební úřad. Každý si udělá svoje výběrové řízení, takže opět to bude každý pes, jiná ves, takže na to já se opravdu, ale opravdu velmi těším. Jak už jsem říkala, na tyto systémy byla připravena 1 miliarda z IROPu - zrušeno - a dále 1,1 miliardy z Národního plánu obnovy. Uvidíme, jestli bude na co žádat, když pan ministr nezvládá výběrová řízení, spojení s digitalizací.

Takže jenom bych chtěla shrnout, že ta částka, kterou uvádí pan ministr, že jsme měli projekt za 1,6 miliardy, je nesmysl. My jsme měli připraveny evropské zdroje, to je ale velký rozdíl, protože my jsme samozřejmě teprve vstupovali do soutěží, soutěžili jsme otevřenými soutěžními dialogy, a z těchto soutěžních dialogů by teprve vypadla ta částka, kolik ten projekt jednotlivý bude stát. Za nás bylo zcela zásadní, aby všechny stavební úřady měly rovné podmínky pro svoji práci a byly vybaveny pokud možno jednotným hardware a software.

Když už jsme u těch zakázek, možná za zmínku stojí i, jak to bylo při předání ministerstva novému panu ministrovi Bartošovi. Stav veřejných zakázek u informačních systémů Integrační platforma stavebního řízení a Portál stavebníka, Informační systém evidence stavebních postupů, Informační systém evidence elektronických dokumentací, Informační systém územního plánování jsou zadávací dokumentace, schválené Centrem pro regionální rozvoj, a následně byly zahájeny soutěžní dialogy. Vše probíhalo ještě za mého vedení rezortu. Současně probíhaly práce na dalších aktivitách souvisejících s projektem, například analýza dopadu novelizace stavebního řízení na výkon spisové služby. Dále samozřejmě probíhaly všechny ty záležitosti, které se týkaly zajištění právních a technických služeb pro informační systémy stavebního řízení, komunikační strategie, digitalizace stavebního řízení a územního plánování.

Také byl intenzivně diskutován se zástupci České komory architektů, ČKAITu, koncept řešení elektronického podání projektové dokumentace, aby bylo dokumentace možno podat elektronickou formou. Byly zahájeny zakázky malého rozsahu na zajištění služeb hromadné podatelny, elektronických formulářů a tak dále. Od 1. 7. 2023 naše vláda, vláda Andreje Babiše, plánovala spustit tyto informační systémy: Integrační platforma stavebního řízení a Portál stavebníka, Informační systém evidence stavebních postupů, Informační systém evidence elektronických dokumentací, Informační systém územního plánování - Národní geoportál a Informační systém stavebního řízení, to vše od 1. 7. 2023. Znovu opakuji, že tato vláda posunula celý tento projekt až k 1. 7. 2024. Pan ministr vše zrušil, vše zrušil a začal znovu. Výsledek je, že není nic, a jeho soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže napadl pro netransparentnost. Takže pan ministr nemá nic v ruce a místo toho, aby se chytl za nos a začal rychle, znovu a lépe, abychom skutečně digitální stavební řízení tady měli, útočí na firmu, která si ty netransparentní podmínky nenechala líbit. No, závěr si, přátelé, udělejte sami, aspoň máte představu, jak bude fungovat Digitální agentura.

Ráda bych vás všechny pozvala zítra na seminář, který pořádá společnost Datarun, kde bude představena právní analýza, a již z pozvánky plyne, že to, co říká pan ministr Bartoš, je velmi na vodě. Dovolte mi citovat z té pozvánky: "Dobrý den, rád bych vás pozval na prezentaci první analýzy naší nové společnosti Datarun. Poslední čtyři měsíce jsme se mimo jiné věnovali okolnostem, které provázejí selhání státu v případě digitalizace stavebního řízení. Výsledkem je rozsáhlá analýza, která přichází se závažnými zjištěními a varování před škodami, které České republice vznikají. Česká republika ročně přijde o zhruba 7 miliard korun. Výběrová řízení za téměř 1 miliardu skončila propadákem, hrozí nevyužití unijních dotací za více než 1 miliardu." Takže prosím, zítra se můžete zúčastnit i vy, milí kolegové, milé kolegyně, a udělat si obrázek sami. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším z přihlášených je pan ministr Síkela. Jenom podotýkám, že poté už je poslední přihlášený s přednostním, a to je pan předseda Okamura, poté už paní poslankyně Adámková. Máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nezdržím vás dlouho. Budu velmi stručný a mnohem kratší než pan předseda Babiš, na jehož vystoupení bych chtěl reagovat.

Já jsem se snažil v zákulisí ten jeho projev poslouchat. Musím říct, že i na pana Babiše byl značně nesourodý, ale chtěl bych se dotknout dvou věcí. On ve svém projevu opakovaně obvinil pana premiéra Fialu ze lži. Chci upozornit na jednu věc. Pan premiér Fiala na rozdíl od pana předsedy Babiše není pravomocně odsouzeným lhářem. To je první poznámka.

Ta druhá poznámka se týká kauzy Dozimetr. "Nevím, jak se dostali do hnutí ANO." Znáte ta slova? "Nevím, jak se dostali do hnutí ANO." To jsou slova, kterými Andrej Babiš reagoval na kauzu Stoka v Brně. Jenom připomínám, šlo o manipulaci zakázek v hodnotě desítek milionů korun, jehož hlavními protagonisty byli představitelé hnutí ANO, a pan poslanec Babiš se snažil tvářit, že s těmito členy svého hnutí nemá nic společného. "Nevím, jak se dostali do hnutí ANO," řekl pan poslanec Babiš. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP