(17.00 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Čeho se snažil tímto výrokem dosáhnout? Chtěl od sebe tuto zásadní kauzu svého hnutí odkopnout co nejdál, a tak se snažil tvářit, že neví nic o lidech, které do jeho hnutí přivedla jeho pravá ruka? Nevím, jak se dostali do hnutí ANO. Lhal pan poslanec Babiš? Lhal proto, aby se nemusel zásadní kauze svého hnutí postavit čelem, jak to udělalo hnutí STAN v kauze Dozimetr, kterou tady pan poslanec Babiš - a jeho kolegové z hnutí ANO - neustále už rok dokola omílá? A to je pro mě ten největší rozdíl - to, jak se obě hnutí k těm jednotlivým kauzám postavila.

A my máme chytré občany, oni si udělají už obrázek o tom, kdo je morálním vítězem v postupu v těchto dvou kauzách a kdo se chová tak, že by se za to svoje chování měl stydět. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Děkuji panu ministrovi. Nyní s přednostním právem pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jsem využil ještě rychle přednostního práva, ještě dokud jste tady, pane ministře. No, je tam jeden zásadní rozdíl. Ten problém ani není v tom, že se může do jakékoliv strany infiltrovat nějaký lump nebo někdo, kdo udělá něco nekalého, tomu asi těžko lze zabránit, i když nepochybně všechny strany mají nějaké způsoby lustrace lidí, kteří někam přijdou. Ten problém je v tom, jak se daná strana nebo konkrétně, jak se dané vedení zachová v rámci toho, pokud tam něco takového vznikne. Vy jste zde uvedl příklad té problematické situace v Brně, no, ale hnutí ANO se postavilo tak, že tam okamžitě zrušilo tu místní organizaci. To bylo rychlé - hotovo, vyřízeno. A dlouho trvalo, než tam vůbec ta další organizace vznikla, a velmi jsme si dávali pozor na to, koho tam budeme brát.

Problém Dozimetru je někde úplně jinde. Tady - navzdory tomu, že se o tom mluvilo celou řadu měsíců - se nechala řádit pražská pobočka hnutí STAN až do situace, do doby, než to vygradovalo někdy v červnu minulého roku. A poté, ano, tady hodnotíme pozitivně, že skončil pan ministr Gazdík, myslím si, že nic jiného se dělat nedalo v tu danou chvíli, taky jsme to v danou chvíli ocenili - jenomže proč skončil? On skončil proto, protože zcela zjevně komunikoval prostřednictvím šifrovaných telefonů s dalšími aktéry té zločinecké skupiny. A znovu říkám, správně, skončil. Pomíjím to, co se odehrávalo kolem celé té kauzy. Pomíjím konspirační byty, pomíjím kokain, pomíjím to, jakým způsobem se drancoval Dopravní podnik.

Opakuji, několik měsíců se o tom mluvilo, nebylo to vůbec nic nového a každý to musí potvrdit - leč v té samé době se tázali novináři, naprosto logicky, pana ministra vnitra Rakušana, který nejenom, že byl ministrem vnitra, ale navíc byl šéfem hnutí STAN, kde se toto odehrávalo, jestli i on používá tento šifrovaný telefon, který dodala firma bývalého ministra Němce. A on odpověděl, že takový telefon nepoužívá, že s ním nekomunikuje. Tímto to skončilo, zhaslo. A pak se to odehrávalo dál a dál, všichni už známe, postupně se to navalovalo, jednotlivé kauzy vygradovaly do toho, že celá řada lidí šla do vazby. Pokračovalo to v tom, že dokonce tam byla i jedna tragédie, sebevražda a tak dále. Pokračovalo to v tom, že se začaly zveřejňovat další a další odposlechy, včetně toho, že jsme se dozvěděli, že je v tom namočena TOP 09, konkrétně pan Pospíšil - a opět hnutí STAN, vzpomínáme si, 500 pro Gazďu, vzpomínáme si na to, že se z odposlechů dalo jasně vyvodit to, že se tím financovaly kampaně v rámci Prahy, jak hnutí STAN, tak TOP 09.

No a vygradovalo to tím, že novináři odhalili to, že pan ministr Rakušan nemluvil pravdu. Tečka. Jestliže někdo nemluví pravdu na docela zásadní otázku, jestli používá, či nepoužívá ten šifrovaný telefon - a vůbec tady nejde o nějaký Signal, vůbec tady nejde o WhatsApp, nad tím by asi člověk mávl rukou, a to je celkem běžná záležitost - tak logická otázka je, proč tedy lhal? Proč neřekl - já používám ten samý šifrovaný telefon, co používal pan Gazdík, kterému jsem doporučil, aby ho rozšlapal.

Zjistilo se, že pan ministr vnitra ho nejenom nerozšlapal, ale on si ho, pane ministře průmyslu, dokonce objednal od toho samého člověka, který ho dodával aktérům té zločinecké skupiny. Tak se, prosím pěkně, nedivte, že vznášíme pochybnost nad celým chováním a že tvrdíme, že pan ministr vnitra Rakušan prostě nemůže řídit Ministerstvo vnitra, pod kterým jsou složky policie a další bezpečnostní složky. Já myslím, že na tom není nic divného. To je všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní zde máme další přihlášené. Jako první vystoupí paní poslankyně Věra Adámková a připraví se pan poslanec Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já si dovolím krátký úvod a musím říci, že pan ministr Síkela má pravdu, lidé v České republice jsou chytří, proto největším politickým objektem na naší scéně (je) hnutí ANO 2011, já vám děkuji za to pravdivé zhodnocení situace. Děkuji. A nyní mi dovolte - již po jedenácté, prosím pěkně, dámy a pánové, tady stojím a žádám vás, když sečtu obě volební období, o zařazení nekonfliktního apolitického bodu, a to je oprava ne úplně správného chování k anonymním dárcům kostní dřeně.

Já chci, za prvé, poděkovat - protože sluší se poděkovat, je-li za co - poděkovat vládě, že pravděpodobně již dala na názor svého ministra zdravotnictví a také si vzala za své, že choroby krve jsou velmi důležité a bohužel nevyhneme se někdy podávání derivátů a také kostní dřeně, abychom je zvládli. Protože jinak, přátelé, ti lidé mají pouze dvě varianty - buď zemřou, anebo se je podaří zachránit. Tady neexistuje jiná varianta, bohužel v mnoha případech ani pro děti.

A vzhledem k tomu, že 16. září proběhl další Světový den dárců kostní dřeně a mnoho centrálních orgánů bylo osvětlených, oslavovali jste ty anonymní dárce, tak já se domnívám, že to byl projev toho, že tedy vláda změnila názor, dala na názor svého ministra zdravotnictví - a já mu za ten postoj děkuji - a že se také již tentokrát dostaneme k projednání tohoto bodu.

Dovolte mi, abych vám připomněla, které všechny objekty byly osvíceny. Brno, vezmu si Brno, protože samozřejmě je to význačné město naší republiky, je to druhé největší město a hlavní město Moravy: Brněnské neony, Divadlo Bolka Polívky, Divadlo Reduta, Fontána Janáčkovo divadlo, hala tramvajových souprav, Hasičská stanice Královo Pole, Špilberk - jistě nikdo nepochybuje o tom, že Špilberk je dominantou Brna, je to symbol, Mahenovo divadlo, Městské divadlo Brno Lidická, Obchodní centrum Omega, přístaviště brněnská Kotva, rozhledna Holedná - opět velmi významné město; a pozor, Výstaviště, Brněnské výstavy a veletrhy - dominanta Brna, Vodojemy Žlutý kopec; v Břeclavi: kostel svatého Václava.

Pojďme na druhý konec republiky - Děčín: Městská knihovna, Pastýřská stěna, zámek; Hradec Králové: historická radnice; Hřensko: hasičská stanice a kostel Svatého Jana Nepomuckého; Chýnov: Nejsvětější trojice; Janov: rozhledna; Karlovy Vary: Goethova vyhlídka; Kroměříž: radnice; Liberec: historická radnice; Mikulov: zámek Mikulov; klášter Milevsko; hrad Děvín u Mostu; v Opavě: arkády ve Dvořákových sadech; Pardubice: Východočeské divadlo Pardubice; Pasohlávky: Aqualand Moravia; Plzeň: radnice.

A teď, prosím pěkně, Prahu: budova České televize - co chcete víc? Fantova budova Hlavního nádraží, foyer rádia Blaník, IKEM - samozřejmě, protože my se samozřejmě hlásíme k této aktivitě, Kongresové centrum Praha, Petřínská rozhledna, Rudolfinum, Stavovské divadlo, Primark Václavské náměstí. A prosím pěkně - Úřad vlády. Úřad vlády byl osvětlen na počest anonymních dárců kostní dřeně! (Zvýšeným hlasem.) A vy nebudete vůbec tento bod projednávat? Vám jsou lhostejní? Vám vůbec nevadí, že umírají děti a samozřejmě dospělí lidé také? Takže já chci poděkovat vládě, že změnila své stanovisko, osvětlila budovu na počest těchto dárců, na počest Světového dne dárců kostní dřeně - a doufám, že tedy také se k tomu postaví čelem a již se konečně dostaneme k tomu projednat tento nekonfliktní zákon. Dále to byl Ústav pro péči o matku a dítě, Žižkovská věž.

Dále Rouchovany u jaderné elektrárny Dukovany; hrad Střekov v Ústí nad Labem a virtuálně i Pravčická brána. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP