(17.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Jak jsem se dočetla - já technicky v tomhle nejsem zběhlá, ale já jsem se dočetla, že takovým šifrovacím telefonem můžete komunikovat jenom s někým, kdo má takový šifrovací telefon. Já tedy nevím, já s tím zkušenost nemám, možná jsem sto let za opicemi, vy jste prostě dál. S telefonem, s tímto drahým šifrovacím systémem, se dalo tedy telefonovat jenom osobám, které měly stejný systém. Takže my se nebavíme o WhatsAppu nebo o Signalu, který používáme všichni, to je běžný komunikační prostředek, to je něco úplně jiného. My se tady bavíme o něčem jiném. A Petru Gazdíkovi ministr vnitra doporučil, když informace o kontaktech s Redlem, o používání šifrovacího systému se dostaly na veřejnost, ať ho rozšlape, vyhodí z okna a tak dále, čili jinými slovy mu doporučil, aby zlikvidoval předmět, který mohl být předmětem doličným v případě trestné činnosti, a orgány činné v trestním řízení neměly možnost případnou trestnou činnost zadokumentovat. Možná měly - nevím.

A teď: Ministr vnitra dále přiznal, že šifrovaný telefon má, ale za celou dobu ministerské dráhy ho nepoužil. Europoslanec Polčák přiznává, že se zná s Redlem jen společensky, což dle něj asi zahrnuje i společné dovolené. A teď si řekněme dál: pokud europoslanec dal minimálně tři telefony svým kolegům, čtvrtý používá, jak se dostal k telefonům a softwarům za minimálně 380 000? To je čtyřikrát 90 000 za software a čtyřikrát 5 000 za telefon, čerpám jenom z veřejných zdrojů. Pokud dostal zvláštní cenu, vzniká otázka, proč ji dostal? Nešlo o korupci? Nevím, já se ptám, já neříkám, že šlo o korupci. Ctím presumpci neviny, kladu řečnickou otázku. Pokud ji uhradil, není jasné, proč mlčí. Pokud ministr vnitra dostal od svého stranického kolegy dar za cirka 100 0000 korun, to je software a telefon, měl to přiznat. V každém případě však vzniká podezření i vůči europoslanci, který případně dostal dar blížící se 400 000 korun - ať se tady nebavíme jenom o tom, že mají šifrovací telefony. To má tyto dopady, to nebylo zadarmo, to nestálo 5 korun, to nebylo nic, co si můžete někde prostě mezi sebou jen tak půjčovat. Měl by odvést daň, ptám se, 15 %, to je 60 000 korun? Pokud ji neodvedl, nejde o trestný čin, protože podle § 138 trestního zákoníku se větší škodou rozumí škoda dosahující částky nejméně 100 000 korun. Případným neplacením darovací daně by se měly zabývat orgány Finanční správy. Nakonec zkušenost tady už máme nějakou z roku 2012, 2013, vzpomínáme si, a tak dále. To je jejich věc, já do jejich práce v žádném případě nezasahuji. Mohla bych tady citovat zákon o dani z příjmů, za jakých podmínek je to osvobozeno, rozhodně to pod tuto skutkovou podstatu nespadá.

Takže já můžu pokračovat, já se můžu bavit dál o tom, jaké to má další dosahy nebo nemá dosahy, abychom tady pořád jenom neřešili nějaký šifrovaný telefon, ale abychom si uvědomili, že to má také další konsekvence. Věřím orgánům činným v trestním řízení a doufám - i když myslím si, že musí být pod obrovským tlakem - že to šetří a vyšetří. A vy tady, místo abyste si zametli před vlastním prahem - čekala jsem, že pan ministr přijde, vystoupí a bude reagovat - tak tady přijdete a vytáhnete mou kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou. Já samozřejmě jsem také četla, že ten pán, ten Nemrah Zakaría - anebo jak se jmenuje, možná nevím, jestli čtu dobře to jméno, omlouvat se mu nebudu - že byl na svatbě, že byl kmotrem. Ale ona taky za to zaplatila. Ona za to zaplatila politickou daň, a byť se ničeho nedopustila - nebo já nevím, že by se něčeho dopustila, nedočetla jsem se to nikde ve veřejných zdrojích, tak ona rezignovala na vysokou ústavní funkci místopředsedkyně Sněmovny, kterou měla ráda, kterou s vysokým nasazením vykonávala, ale prostě uvědomovala si (Reakce na pravé straně jednacího sálu.) - ano, s vysokým nasazením, protože prostě tomu dávala všechno, té práci. Uvědomovala si, že nechce poškozovat hnutí a nechce právě zavdávat tady tyto příčiny. Co udělal váš ministr? Ano, ministr Gazdík rezignoval, ale ono to pokračuje dál, to nekončí. Po několika měsících čteme o dalších nitkách.

Jak se k tomu postaví ministr vnitra? Kde je, aby nám tady odpověděl? My se obrátíme na pana premiéra. My požádáme pana premiéra o schůzku, dopis mu půjde ve velice krátké době, a budeme chtít, aby se s námi o tom bavil. My nechceme tady jenom si posílat vzkazy: Když ho neodvoláte, vyvoláme jednání o nedůvěře vlády. My ho vyvoláme, pokud dospějeme k názoru, že prostě není zbytí, ale dáme šanci panu premiérovi a doufáme, že ukáže vstřícnou tvář a bude se bavit s opozicí, protože já jsem včera četla, on řekl: Neukázali mi žádné důkazy o tom, že prostě by k něčemu došlo. Tak ať se s námi o tom baví, ať řekne svůj postoj. Ať nás přesvědčí o tom, že jediným, jediným motivátorem toho, proč mlčí a snaží se tvářit, že o tom problému neví, je to, aby udržel tuto nesourodou pětikoaliční vládu.

Takže to jsem cítila zapotřebí vám říct. Bavte se o vašich problémech, o dalších přesazích, které to má, a prosím vás, abyste nekopali do Jany Mračkové Vildumetzové. Jednak tady není, takže nemůže reagovat, ona musela odjet z nějakých důležitých důvodů, ale vrátí se, ale ona svou politickou daň zaplatila. Zaplaťte ji teď vy. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Foldyna a připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, přišel jsem představit bod, obhájit bod a požádat vás, abyste ho podpořili. Je to takový zvláštní bod - deklaratorní. Je to víc politika než věcnost, nicméně je to svým způsobem také věcnost.

To, co nás znepokojilo v hnutí SPD, bylo dívat se na zprávy ze světa a dívat se na to, že v kanadském parlamentu přišel prezident Ukrajiny pan Zelenskyj. Setkal se tam s premiérem Kanady a poslanci Kanady a na závěr toho jednání byl představen jakýsi pan Jaroslav Hunka, příslušník granátnické SS divize Galician, která byla součástí ukrajinské divize Halič, divize těch esesáků, kteří vraždili například na Slovensku, kteří potlačovali různě partyzánské hnutí. Vestoje se tleská nacistům? Vestoje se tleská příslušníkům SS, kteří byli tím nejhorším, co za druhé světové války se podílelo na zvěrstvech, které Německo tehdy páchalo na státech v Evropě a ve světě? Dámy a pánové, to přece není možné, abychom po osmdesáti letech se neshodli na tom, že takováto věc je naprosto nepřijatelná. Podívejte se, v minulých - mě to ani nenapadlo, že by se něco takovýhle mohlo stát. Tady sedmdesát let jsme v zásadě, Západ i Východ, žili v pohledu na druhou světovou válku, účast Německa a ozbrojených sil wehrmachtu a SS zajedno. Sedmdesát let. Pak přišly nějaké další roky. Truman, Churchill i Stalin se shodli na tom, že SS jsou tím nejhorším, co v druhé světové válce bylo. Byla to desetiletí, kdy Východ a Západ neměly problém s tím, postavit se proti tomu, aby někdo adoroval účastníky druhé světové války, příslušníky SS. Reagan i Brežněv se shodli na takovýchto věcech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP