(17.20 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

V této chvíli je potřeba ocenit postoj poslance Gazdíka, který poslechl svého předsedu a jednoduše odstoupil, jakkoli by se dalo konstatovat, že svoji roli v této kauze dosud nevysvětlil. Ale už asi nemusí, už není ministr, už je v uvozovkách jenom poslanec. Podle toho, jak vycházejí na povrch nové informace, jako je například skutečná vazba na Michala Redla a další klíčové osoby, by bylo vhodné toto napojení pana Gazdíka, pana Polčáka a dalších na pana Redla vysvětlit. Toto vysvětlení tady zatím nepadlo. A samozřejmě kapitolou samou pro sebe je pan Jiří Pospíšil, a to už jsme tady z několika úst slyšeli.

Ono, víte, to, že se o něčem nehlasuje nebo hlasování zamítne, ještě neznamená, že to neexistuje. A to si, prosím, kolegyně a kolegové, uvědomte a uvědomte si to především, kolegyně a kolegové právě z koaličních lavic, protože vy to přikrýváte. Neschovávejte se za orgány činné v trestním řízení nebo nezávislou justici, protože toto je čistě politické rozhodnutí a vaše odpovědnost. Podle principu Dozimetru totiž českou politiku skutečně řídí zákulisní podnikatelé, kteří disponují majetky, o jejichž nabytí můžeme mít mnoho pochyb, a v očích veřejnosti jsou politici jen loutky, co za pár drobných přikryjí vše. A je strašné, když se od občanů tohle dozvídáte.

Vrcholem vašeho mlčení a přihlížení je to, že se klíčová osoba, Michal Redl, takzvaně spolupracující obviněný, dále vesele prochází ulicemi Zlína, schází se s politiky i s místními stranickými špičkami a také podnikateli. Schází se v kavárně Továrna, není problém, obdivuje tam drahá kola, personál se mu klaní, podnikatelé také. Takhle je to ve Zlíně. Tahle klíčová osoba Dozimetru má volnost v ovlivňování kohokoli a čehokoli. Dozimetr začal ve Zlíně a já věřím, že i loupeže této skupiny v našem kraji budou postupně orgány činnými v trestním řízení odhaleny. Já věřím a doufám, že do té doby se našim zlínským občanům, kteří za mnou chodí a děkují za to, že opozice apeluje, aby se konečně kauza řešila rázně a obvinění byli vzati do vazby - do té doby se totiž mí zlínští spoluobčané bojí o to, aby se v ulicích Zlína - zase jako v devadesátkových kauzách, do kterých byl také zapojen Redl, jen ne Michal, ale Petr, jeho otec - zase nestřílelo, aby nelítala auta do vzduchu, aby se lidé nebáli jít ven. Oni se totiž, vážení kolegové, moji zlínští spoluobčané, kteří za mnou chodí, bojí mě veřejně podpořit, aby se jim někdo nepomstil. Ano, to je strašné, ale tak to je.

Přál bych vám ty lidi vidět a mluvit s nimi, a jestli se jim chcete vysmát, pojďte to udělat na mikrofon a vzkažte jim to. Já za to budu moc rád. Vy byste se totiž měli sami přestat bát. A znovu vás žádám, vážení opoziční kolegové, kolegyně, a koaliční, podpořte mě v zařazení tohoto bodu a ukažte, že nechcete Klondike, ale bezpečnou zemi.

Tento bod prosím zařadit jako první bod za pevně zařazené a děkuji vám za zlínské občany.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan ministr Dvořák. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, nedá mi to, abych nezareagoval na právě zazněvší výzvu k hlasování o odstoupení ministra Rakušana.

Padlo tady mockrát kauza Dozimetr, mafiánské hnutí a tak dále. Ano, asi je to mafiánské hnutí - co já o tom vím, tak mafii definuje to, že tam vystupují kmotři. V kauze Dozimetr vystupuje jeden kmotr, jmenuje se Zakaría Nemrah a je kmotrem dětí paní poslankyně Vildumetzové. A z toho plyne, že to zřejmě není mafie jenom jedné strany. Je to mafie, která prorostla do několika politických stran a snažila se ovlivňovat hnutí, jejich rozhodování a tak dále. Mimochodem, na té svatbě paní poslankyně Vildumetzové tančil také předseda hnutí, který tady odpoledne mluvil mnoho hodin o tom, co všechno současná vláda dělá špatně, jaký jsme mafiáni a tak dále.

Já jsem si našel jenom pár titulků. V Čechách nebo v Česku vyšla knížka Boss Babiš, 352 stran, Babišovo Palermo, 380 stran, Babišovo Palermo II, 390 stran. Mluví tady takhle šéf, který sám byl obviněn a obžalován a je souzen za účast v organizovaném hnutí, při němž došlo ke škodě minimálně 50 milionů korun.

A já k tomu chci jenom dodat, že pan ministr Rakušan nebyl ani obviněn, natož obžalován. Jediná věc, kterou udělal, je, že vlastní kryptovaný telefon. A já bych chtěl říct, že každý z nás, kdo nemá kryptovaný telefon nebo kryptoslužbu Signal, je podle mého názoru spíš výjimkou. V našich pozicích se prostě snažíme svoji komunikaci chránit. A znovu opakuju, pan ministr Rakušan nebyl z ničeho obviněn, nebyl obžalován a jediné, co proti němu je vznášeno jako obvinění, je, že měl šifrovaný telefon. Já se osobně domnívám, že to není zločin, že to není trestné a že tedy není žádný důvod k jeho odvolání. Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Foldyna a připraví se paní poslankyně Ožanová. (Hlásí se poslankyně Schillerová.)

Než vám udělím slovo, přečtu omluvy, paní předsedkyně. Omlouvá se Carbol Jiří od 16 do 17 hodin z pracovních důvodů, Koten Radek od 20 hodin z pracovních důvodů, Mračková Vildumetzová Jana od 16.30 do 19 z rodinných důvodů a Zlínský Vladimír od 19 hodin z pracovních důvodů.

S přednostním právem nyní vystoupí paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já vystoupím bezprostředně v návaznosti na vystoupení pana ministra Dvořáka, protože moje ctěná kolegyně Jana Mračková Vildumetzová tady není, aby mohla vystoupit a mohla reagovat na ty věci, které tady zazněly.

Já tady řeknu pár věcí, které mám z veřejných zdrojů, z ničeho jiného ani čerpat nemohu. Petr Gazdík, bývalý předseda, pozdější místopředseda STAN, komunikoval s podnikatelem Michalem Redlem, který patřil do skupiny kolem Radovana Krejčíře. Komunikoval s ním prostřednictvím šifrovaného telefonu, respektive telefonu se šifrovacím systémem z pražské firmy CircleTech. Té se běžně platí za užívání licence - zase čerpám z veřejných zdrojů - 90 000 korun pro první dva roky užívání, potom za obnovu na každé další dva roky částka 19 500. Ta společnost sídlí - to je dohledatelné - v Praze, kde sídlí advokátní kancelář Němec, Bláha, Navrátilová, s. r. o, nyní působí a tak dále, to všichni víme. Telefon se šifrovacím systémem měl dát Gazdíkovi europoslanec Stanislav Polčák. Přístroj s touto aplikací dostal od europoslance Polčáka údajně - a zase to bylo veřejně sděleno - i hejtman Libereckého kraje Martin Půta a samozřejmě i ministr vnitra Rakušan. Jinými slovy, představitel STAN se stýkal s podezřelým Redlem a měl se svými kolegy stejný velmi zřídkavý šifrovací systém, jaký používali lidé kolem Redla. Já nevím, je to běžné, dívám se tady po vás, takový telefon používat? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP