(20.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, pane poslanče. Dobrý večer, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane kolego, musím na vás zareagovat. Já jsem ta, která jsem vždycky bojovala a vždycky budu bojovat za starosty, a vidíte to v rámci rozpočtového určení daní a dalších věcí. To, co jste tady řekl, je velmi nefér, protože já tady neříkám, že se něco bude dít. Já pouze říkám, že nejvyšším orgánem je zastupitelstvo, že je veřejné a že veřejnost má možnost na ta zastupitelstva přijít a vyjádřit se. A jestli pan ministr vnitra tady předkládá novelu tohoto zákona a říká, že má udělánu analýzu, že od té doby došlo k navýšení o 3,5násobek, tak si myslím, že trojnásobek je prostě dostačující, nic jiného. Nic jiného, ano? A jsem prostě přesvědčena o tom, že se to dotýká darů, dotýká se to dotací a myslím si, že nastavení na trojnásobek je prostě správné.

Za starosty budu vždycky bojovat, a proto si dovolím tedy dát v tuto chvíli procedurální návrh, aby byl tento sněmovní tisk přerušen do příštího jednání schůze Poslanecké sněmovny na dopracování pozměňovacích návrhů. Poprosila bych vás, paní předsedající, abyste o tomto procedurálním návrhu dala hlasovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, a ještě si upřesníme prosím, do které příští schůze máte na mysli, protože další schůze, která bude svolána, je schůze mimořádná, respektive která pokračuje zítra, a vy myslíte řádnou, předpokládám?

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Myslím řádnou. Jde mi o ten návrh, že paní Olšáková navrhla navýšení o 3,2 %, ale jenom pro starosty od 600 do 3 000 obyvatel, a já si myslím, že pokud by k tomu navýšení mělo dojít, tak že by ho měli dostat všichni. Nic jiného.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobře. Takže jinými slovy ten návrh zní: přerušení tohoto bodu do příští řádné schůze, na které bychom pokračovali. (Ano.) Děkuji. Nyní se hlásí ještě další s protinávrhy, nejdříve pan poslanec Haas. Omlouvám se panu předsedovi Dufkovi, ten je až druhý, nejdříve pan poslanec Haas. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuju mnohokrát za slovo. S ohledem na to, jak odůvodnila svůj procedurální návrh ctěná kolegyně paní Mračková Vildumetzová, to znamená tím pozměňovacím návrhem kolegyně Elišky Olšákové, tak s ohledem na to, že jsme ve druhém čtení, a vzhledem k tomu, že jsme se s podaným pozměňovacím návrhem mohli bez problémů všichni seznámit, navrhuju přerušení tohoto bodu jednání do 20.34. Děkuji mnohokrát.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. To je protinávrh pana poslance Haase, následuje pan předseda Dufek.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já bych přece jenom nesouhlasil s panem kolegou Haasem. Já bych ten čas na domluvu dal trochu delší, to znamená, že navrhuji přerušení schůze do 20.38 hodin.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Další se hlásil pan poslanec Zuna se svým protinávrhem.

 

Poslanec Michal Zuna: Já vám děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dovolím si dát protinávrh na přerušení bodu i právě z toho důvodu, že ten bod byl projednán již ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a ta debata je tady konstruktivní, a ten návrh tedy zní na přerušení do 20.40.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: 20.40. Dále se hlásil pan poslanec Kučera se svým protinávrhem.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem velice pozorně poslouchal vystoupení paní poslankyně Vildumetzové a souhlasím s tím, že samozřejmě si musíme tento bod projednat, musíme ho projednat řádně, nicméně tak to už bylo učiněno, takže já bych také navrhl, dám nějaký protinávrh - přerušit tento bod do 20.45.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě jednou pan předseda Dufek s protinávrhem nebo úpravou svého úvodního.

 

Poslanec Aleš Dufek: Opravuji svůj návrh. Původně jsem omylem navrhl přerušení schůze, tak velké ambice nemám, myslel jsem přerušení bodu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobře, děkuji. Ještě někdo se hlásí s protinávrhem? Nikoho takového nevidím. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Tedy než zahájím samotná hlasování, tak vás všechny odhlásím. Jak jsem zaznamenala, je tady zájem o odhlášení, takže prosím, abyste se všichni opětovně přihlásili svými identifikačními kartami.

A zopakuji, jaké zazněly návrhy, než se nám ustálí počet přihlášených. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová navrhla přerušení bodu do příští schůze, načež zaznělo hned několik protinávrhů - od pana poslance Haase přerušení do 20.34, což už bude nehlasovatelné, protože to je teď, pan předseda Dufek do 20.38, pan poslanec Zuna do 20.40 a pan poslanec Kučera do 20.45. Budeme tedy hlasovat tak, jak zazněly jednotlivé protinávrhy k předchozím návrhům, tedy od toho posledního.

 

Pan poslanec Kučera navrhuje přerušení bodu do 20.45.

Zahajuji hlasování o tomto procedurálním návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 31 tohoto jednání, je přihlášeno 135 přítomných, pro 1, proti 88. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Zuna navrhl přerušení tohoto bodu, a to do 20.40.

Zahajuji hlasování o tomto procedurálním návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, přihlášeno 135 poslankyň a poslanců, pro 2, proti 84. Návrh nebyl přijat.

 

Pan předseda Dufek navrhuje přerušení tohoto bodu do 20.38.

Zahajuji hlasování o tomto procedurálním návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 33, je přihlášeno 135 přítomných, pro 4, proti 84. Návrh nebyl přijat.

 

Hlasovatelný už není návrh pana poslance Haase, protože ten čas, do kterého navrhoval přerušení, už vypršel.

 

Tudíž se dostáváme k návrhu paní poslankyně Mračkové Vildumetzové, která navrhuje přerušení tohoto bodu do příští schůze.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 34, je přihlášeno 135 přítomných, pro 54, proti 72. Návrh byl zamítnut.

 

Máme zde další přihlášku do obecné rozpravy - paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Velmi mě mrzí, já jsem to myslela opravdu dobře, protože jsem přesvědčena o tom - a vítám ten návrh paní Elišky Olšákové, že chce navýšit odměny starostům, místostarostům - ale velmi mě mrzí, že tedy to navrhuje pouze pro obce velikosti 600 až 3 000 obyvatel, a myslím si, že prostě tu práci dělají dobře i ti starostové, místostarostové, primátoři i v těch velkých městech. Takže to mě opravdu velmi, velmi mrzí.

A musím říct, a teď už mě mrzí, že nevidím Jakuba Michálka, prostřednictvím paní předsedající, protože já jsem s ním hovořila a říkala jsem, jestli on bude souhlasit s tím, aby došlo u odměn a dotací k navýšení toho pětinásobku. On mi slíbil, že určitě to bude řešit, že si také myslí, že to navýšení je velké, ale jak je vidět, tak Česká pirátská strana, jak vždycky říkala, že tedy transparentnost a tyhle věci, tak asi už tomu tak není. A hlavně by mě zajímalo, jak se Česká pirátská strana bude stavět k tomu, že tedy s námi prosadila zákon o kumulaci odměn, a v tuto chvíli je tady návrh, aby se hranice u neuvolněného primátora, starosty a hejtmana 0,3 až 0,6 zrušila a byla tam pouze 0,3, to znamená, že pak zastupitelstvo může schválit jakoukoliv výši. To znamená, že pak může dojít k tomu, že prakticky zákon o kumulaci odměn se bude moci obejít - on se mohl obejít už dnes, ale pokud podle mého názoru bude ten návrh schválen tak, jak ho předložila Eliška Olšáková, může dojít k tomu, že prakticky zase ten daný poslanec a starosta můžou brát ty odměny dvakrát ve 100 procentech. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP