(20.20 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Ale ještě chci říci, že stále zůstává možnost zastupitelstva si ty limity určit tak, jak je zastupitelstvo určí. To je prostě možnost, která žádným způsobem nevypadává, a zastupitelstvo jako suverén - je možné samozřejmě i limity radě kraje, radě města, radě obce tímto způsobem omezit.

Takže já vám dopředu říkám, jak já osobně se k vašemu protinávrhu stavím. Stavím se k němu negativně, protože si myslím, že ten pětinásobek je adekvátní, proto jsme ho také předkládali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Rudolf Salvetr. Prosím.

 

Poslanec Rudolf Salvetr: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych taky na vás zareagoval, prostřednictvím pana předsedajícího. Paní poslankyně, vždyť jste také bývala dlouholetou starostkou, a myslím si, že jste si nikdy nedovolila to, co tady předjímáme, že bude rada rozhodovat netransparentně nebo někde za zavřenými dveřmi. Ono nejde, my to skrýváme za ty dary, ale většina těch obcí má nastavený třeba dotační systém - budu vycházet z naší zkušenosti, kterou máme ve městě nastavenu - a i na těch 50 000, které dneska může rozhodovat rada, chceme vyúčtování, uzavíráme na to smlouvy. Není to darem, že přijdete a řeknete si: tady 50 000, a za tím se zavře voda. To si myslím, že na menších městech i na městech střední velikosti si málokdo dovolí, prostě to nedělá, a ta zkušenost - a sedí tady starostů celá řada - myslím si, s tímto je značná a já bych se za tu hranici také přimlouval, zároveň s tím, že běžně na městech máme nastaveny komise, výbory, které toto zpracovávají a předkládají to té radě. To je zkušenost, kterou mám, dlouholetou, více jak dvacetiletou z našeho města.

A pak bych jenom poprosil, abychom třeba i u těch odměn, o kterých jste mluvila, pro neuvolněné zastupitele - prosím, neříkejme, že všichni se radši zneuvolní, aby se dostali na ten větší násobek. Ono to malinko... my vedeme diskusi, víme, o čem se bavíme, ale když to takhle řekneme do prostoru, tak to tak může vyznívat, protože je řada kolegů, mám i osobně, tedy funguji v této pozici, a prostě tvrdím, že město Klatovy si nezaslouží neuvolněného starostu, má být uvolněný, byť je tam rozdíl, třeba už dneska ten 0,2násobek v té mzdě. Je to prostě (Předsedající: Čas.) i hrdost toho města. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Prosím, faktická poznámka, řádně přihlášená. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já si dovolím reagovat na pana kolegu. Já bych mu jenom chtěla říct asi - já nevím, jste starostou, prostřednictvím pana předsedajícího, kdo je nejvyšším orgánem? Je to rada, nebo zastupitelstvo? Nejvyšším orgánem je zastupitelstvo a jeho rolí je samozřejmě také provádět kontrolní činnost. Zastupitelstvo je veřejné, to znamená, že na zastupitelstvo může přijít jakýkoliv občan, může se k tomu danému materiálu vyjádřit, a to u rady města, obce, kraje, prostě nelze - rada je neveřejná, ano? A nám se stávají samozřejmě případy, že jako opozice - a jste v těch rolích - že například, pokud na tom zastupitelstvu třeba i upozorníme na některou věc, tak se daný materiál třeba stáhne, přepracuje anebo se předloží úplně, úplně jinak. A já prostě vnímám, a myslím si, že to je velmi korektní návrh, že pokud tedy pan ministr říká, že si udělali analýzu a je to 3,5násobek, a my tady předkládáme trojnásobek. Já si myslím, že (je) úlohou i nás, poslanců, aby - samozřejmě, já neříkám, že někdo něco koná, ale znovu říkám, že finanční dar - aby za zavřenými dveřmi se to zvýšilo se 100 000 na 500 000, tak svým způsobem to bude pak tak, že o všem bude rozhodovat jenom ta rada, rada města, obce, kraje, a prakticky tak - vezměte si finanční dar i z důvodů třeba dostatku, nedostatku finančních prostředků - tak pokud dojde k tomuto navýšení, tak si myslím, že už se to ani nedostane nikdy k projednání na zastupitelstvu a bude o všech těchto věcech rozhodovat jenom vedení kraje nebo především vedení města, obce.

Já si prostě myslím, že ten trojnásobek, že to je od nás krok, který si myslím, že je správný už z důvodu toho, že pan ministr i říkal, že analýza je na 3,5násobku, a znovu opakuji, vy mi můžete říct: Ano, ale zastupitelstvo může kontrolovat, kontroluje rozpočtové opatření, může na to upozornit popřípadě na dalším zastupitelstvu a tak dále, ale samozřejmě už to bude schválené, že ano, ty věci jsou schválené a můžete samozřejmě vyzvat k nějaké revokaci. Ale znovu říkám, pokud by rada kraje rozhodovala v tuto chvíli ohledně finančního daru a ta částka by byla 300 000, tak si myslím, že je to dostatečné. Ten argument, že může zastupitelstvo rozhodnout o tom, že to změní - no, tak ano. Je asi pochopitelné, pane ministře, že pokud má koalice většinu, je vám jasné, že opozice, a tak jako se jí nedaří tady něco prosadit, tak se jí to nepodaří ani na tom zastupitelstvu města, obce a nebo kraje.

A ohledně toho, že se ruší to rozmezí 0,3 a 0,6 - je jasné, že já se na to samozřejmě ještě podrobně podívám - je jasné, že pak samozřejmě může dojít k tomu, že neuvolněný starosta, hejtman, popřípadě primátor, mu může být tedy přiznána ta odměna, dneska mohla být pouze v rozmezí 0,3 až 0,6, teď je to v tom návrhu, že se to ruší, a to znamená, že je tam jenom to 0,3, takže když se nic nepřizná, kdyby zastupitelstvo nerozhodlo, dostane automaticky 0,3, ale zastupitelstvo podle mého názoru tak, jak jsem to četla, by mohlo rozhodnout o tom, že dostane 0,8, 0,9, popřípadě 1,0. No, já bych, pane starosto, spíše očekávala, že se postavíte za můj návrh, že pokud tady Eliška Olšáková jako zástupkyně starostů předkládá, aby došlo k navýšení pouze u skupiny obyvatel od 600 do 3 000 obyvatel a u těch ostatních ne, tak že se postavíte za to, aby svůj návrh přepracovala a aby přinesla návrh, aby se to zvýšilo všem. Já bych to považovala opravdu za velmi, velmi férové.

Takže to ještě z mé strany reakce, a já nevím, jakým způsobem v tuto chvíli - ale opravdu bych byla nejradši, kdyby se v tuto chvíli pozastavilo projednávání tohoto sněmovního tisku a došlo k dopracování pozměňovacího návrhu paní Olšákové, aby se to vztahovalo na všechny města a obce, protože legislativně-právní úpravou to už pak nebude možné a myslím si, že je to vůči těm starostům nefér. Budu očekávat, jak se k tomu paní předsedkyně postaví, a jestli třeba ten návrh nevznese ona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Zatím jsem tedy ten návrh nezaznamenal, a případně tedy uvidíme v průběhu další rozpravy. Nyní faktická poznámka, pan poslanec Vít Vomáčka. Prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, já tady dlouho poslouchám - a byl jsem trpělivý - právě diskusi o našich samosprávách, o našich obcích, a myslím si, že to má dvě roviny. První je taková ta, která chce velmi korigovat samosprávy, a druhá je ta, která samosprávám by dávala větší volnost. A já se přiznávám, já budu vždycky ten, který bude tu volnost dávat a, prostřednictvím předsedajícího, paní kolegyně Vildumetzová, vy to neustále jakoby tlačíte do toho směru, že tam se budou dít hrozné věci na těch radách a podobně. No, kdyby to tak bylo, tak by tedy zastupitelstva a starostové obecně neměli takovou vážnou ve společnosti, a byl bych velmi rád, kdybychom podobnou vážnost měli my jako poslanci a jako Poslanecká sněmovna, a my se zastupitelstvům a starostům nemůžeme rovnat. Takže já budu vždycky pro to, aby samospráva měla svoji volnost - jenom pro vaši informaci, říkáte tady: Tamhle v tom, tamhle v té obci a podobně. Třeba u nás v Kravařích už dvacet let na začátku volebního období se radní zříkají svých odměn a zůstává to v rozpočtech.

Nechme, prosím pěkně, tyto věci, ať si rozhodnou ta zastupitelstva. Na náměstích pak my ty své občany potkáváme, a kdybychom udělali něco, co vy jste tady naznačovala, že budeme jim dávat nějaké dary potajmu, protože rada je neveřejná - no, tak nás tam sežerou a příště nám to spočítají. Takže já se budou vždycky klonit k tomu, aby zastupitelstva měla svoji volnost, aby si o sobě, o svých penězích mohla rozhodovat, a nebuďme papežštější než papež. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP