(13.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ty projekty, které jdou, to jsou naše projekty. Ten pavilon prevence za miliardu na Žluťáku, unikátní nemocnice. Unikátní. Čistě onkologická nemocnice. Čistě. A tady spáleninový pavilon na Vinohradech a centrální urgentní příjmy a koncentrace Karláku. Ta nemocnice, která je rozstrkaná po x místech. A co ta Bulovka? Nic se neděje. To, že jste dali peníze vašemu oblíbenému řediteli, kterého ještě hnutí ANO podporovalo na senátora, a tam údajně má něco být, nějaké onko. Onko. Tak já jsem na to zvědav. Já jsem na to zvědavý, jak to bude. Takže to zdravotnictví je priorita. Vy nejste schopni ani ten základ, ani ten základ zařídit, abyste nevyhnali mladé lékaře do zahraničí. A zařídit, aby tady byl dostatek léků. A já tady nebudu opakovat, co všechno pan ministr nám vlastně sdělil, proč není penicilin a proč to nefunguje a tak dále.

Takže já říkám, já jsem absolutně konsternován. Konsternován. Protože takovou prolhanou vládu my jsme fakt tady ještě neměli. Vy neustále lžete, manipulujete, chlubíte se naší prací a ještě - kdybyste mlčeli, když už se chlubíte naší prací - ještě nás obviňujete z totálních nepravd. Z totálních nepravd. Tady mám tiskovou konferenci pana premiéra po zasedání vládního výboru pro strategické investice. Kromě jaderné energetiky, kterou vám připravil Karel Havlíček - a vy jste tady zdržovali ten zákon proti Dukovanům. Pamatujete, jak jste to obstruovali? I rok to trvalo. A Temelín byl váš, Rosatom ve finále, o tom se nepíše, o tom se neříká. Obnovitelné zdroje. Jasně. Takže tiskovka. A samozřejmě pan premiér zase na závěr, to nikdy neopomene, říká: Předchozí vlády jednaly naprosto nezodpovědně. A Českou republiku nezabezpečily, energetickou bezpečnost. Byli jsme závislí na ruském plynu, ruském jaderném palivu a ropě. - Ano, na ropě jsme stále závislí a vy, pane premiére, jste sám chtěl tu výjimku. Vždyť vy jste bojoval za tu ruskou ropu! Chtěl jste tu výjimku, kterou vám vyřídil Viktor Orbán.

A že jsme závislí na ruském jaderném palivu. Já bych vás chtěl jenom upozornit, že to jaderné palivo kupuje ČEZ, co je nezávislá firma, která, sice je tam většina států, ale jsou tam minoritní akcionáři, takže předpokládám, že... A to my jsme jim do toho nikdy nemluvili, ani nemohli mluvit. Já jako ministr financí jsem nemohl jít na dozorčí radu. Jednou jsem tam chtěl jít a mě vykázali. Ani mi nedovolili tam přijít. Nedělal ty kroky, kolik let se odkládal tendr na Dukovany. Ne, pane premiére, proč lžete zase? Vy jste odložili, ale vy jste nedokončili tendr na Temelín, kde byl ve finále váš oblíbený Rosatom, oblíbený Nečasem, a Westinghouse. Takže já nechápu, proč vždycky musí každá tisková konference pana premiéra skončit tím, že vyřkne nějakou lež o nás. My jsme to všechno sepsali, všechny ty věci, které byly řečeny o energetice, my jsme si to zdůvodnili. Takže by bylo dobré - ale já chápu, že vy asi za to nemůžete, nebo já nevím, já tomu nerozumím, proč to je. Proč vlastně takhle stále vystupujete. Proč neřešíte vlastně problémy občanů České republiky.

Nárůst kriminality v Čechách, o 40 % více vražd. Pane premiére, viděl jste, co se stalo tam? V centru města, v některých částech, tam naši už se bojí chodit. Lidi naši. My tady společně, a nikdo to aspoň moc nezneužívá, bojujeme za prosazení novely zákona o sexuálním násilí, ano? Ale ta kriminalita je alarmující. Alarmující! Ano, ten počet, tranzit ilegálních migrantů je úplně děsivý. A všechny státy říkají, vždyť ta Evropa, co jste to vlastně dojednali za ten pakt, který je pro nás výhodný? Jak je výhodný? Proč to Německo teď říká, že už nechce ty migranty? Proč? Proč neprosazujete to naše řešení? A neříkejte, že my jsme měli stejný názor na to jak vy. Je to lež a ministr Rakušan to stále opakuje.

Stát chystá velký výprodej majetku, tady čtu, jo? Ano, vy máte na Ministerstvu financí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Tam jsou obrovské majetky. Obrovské. Když jsem se stal ministrem financí, tak jsem je zmapoval. Zjistili jsme, že jsou tam firmy ještě z minulého totalitního období, nějaké zbytkové firmy, registrované. A ten majetek je obrovský. Mimochodem byl jsem první ministr financí, který udělal veřejnou dražbu. Ne soutěž pro kámoše. Ale vedle, naproti Obecňáku, tam byla vydražena budova za 970 milionů. A vy máte strašně moc majetku. Ukažte nám analýzu, a já si to pamatuju, že za našich časů stát platil cizím firmám 400 milionů za nájem, 400 milionů. A byl tam projekt, aby stát neplatil, aby se stáhl do svých prostorů. My jsme měli projekt i naproti Úřadu vlády. Tam je krásná historická budova, bývalé koupele. To byl náš projekt, který jsme připravovali, a kdyby se zrekonstruovala, tak samozřejmě tam mohli sedět úředníci vlády. A hlavně za vás, vy jste nabrali stovky lidí, a měli by to blízko, byly by tam velké synergie. Nebo by tam byl projekt geodézie a tak dále. Projekt výstavby administrativní čtvrti na konečné metra Letňany, kde je pole, není tam nic. Takže ÚZSVM pod Ministerstvem financí to má.

A já jsem byl zásadním odpůrcem nové budovy NKÚ. Proto mě předseda nikdy neměl rád. A samozřejmě on je určitě objektivní, protože to je bývalý poslanec za ČSSD (se smíchem). Kolikrát jsme to řešili i u prezidenta Zemana. Ale ten argument byl to, že vlastně ten nájem už tam nebude. Byl argument, že vysoký nájem. Tak teď o tom mluvil i předseda Okamura, že ten nájem byl 18 milionů a teď bude 66 milionů. A to nikomu nevadí? To nikomu nevadí? Pan premiér na to reagoval, že ještě není smlouva. No tak já jsem na to zvědav. Ale ono to vypadá tak, že pokud my na to nepoukážeme, no tak tady normálně je zase Klondike. Takže velký výprodej majetku. My jsme se vůbec nedomohli odpovědi pana Rakušana na Poštu, na ty budovy, tam jsou obrovské nemovitosti. A pokud skutečně je plán prodat nějakou budovu, a na to, aby tam seděla ta Pošta v nájmu, no tak to je úplně na hlavu. To vůbec nechápu, ne? Tak asi ta Pošta má jít jinam a ta budova se má vydražit, pokud mluvíme o té hlavní budově tady v Praze, kde určitě by byl o to obrovský zájem, a možná by to bylo skvělé místo na pětihvězdu hotel nebo šestihvězdu. Ale vy s námi o tom nemluvíte, protože vy zkrátka jenom mlžíte. Mlžíte. Ta Pošta je také vaše dílo. To je vaše dílo. Smlouva s IPB na deset let, vždyť ztratila to hlavní aktivum. Všechny pošty v Evropě většinou byly profitní, měly zisk, jenom u nás to nešlo.

Takže stát chystá výprodej majetku. No, nevím, co všechno se bude prodávat. A vlastně když tedy budete mít tolik peněz z toho majetku, tak proč navyšujete ty daně? Vždyť to je zbytečné, ne? Jsou obrovské majetky. Možná by i Ministerstvo financí mohlo udělat nějakou prezentaci, jo? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP