(13.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže to jsou další věci. A já znovu opakuju, že my nechceme, aby se lidem navyšovaly daně. My nechceme, aby se navyšovaly daně živnostníkům. Nechceme, aby se navyšovaly daně firmám. A vlastně vláda Petra Fialy říká, že nemá zájem o ty podnikatele. Tak když v Maďarsku je korporátní daň 9 % a tady z 19 bude 21? I na Slovensku je nižší a v Polsku je nižší. Tak co to vlastně znamená? Vy vyženete naše podnikatele pryč. Pokud budou schopni, samozřejmě, pokud nemají aktiva, která se nedají naložit na vagony a odvézt. Pokud samozřejmě budete tady u vlády, jak to máte v plánu možná na 40 let, jak jsem to pochopil, že už tu budete navždy, a vlastně vás nic nezajímá. Nic vás nezajímá.

Vy to totálně ovládáte. Vy to totálně zneužíváte. Vy jste se vlastně vrátili k systému přidělování dotací podle politické příslušnosti těch obcí. To se děje ve středních Čechách. Tam taky řádí Dozimetr. A vlastně ty obce, kde není váš člen nebo váš starosta z pětikoalice, tak zkrátka mají smůlu. My jsme tohle nedělali. Nedělali. Ne? My jsme naopak chtěli ukázat, že to měříme každému stejným metrem. Protože kdybychom to dělali, tak v Semilech nikdy není mateřská školka. Moderní. Ano? Nikdy. A další věci samozřejmě. Císařské lázně a tak dále.

Takže vy to děláte takhle. To je váš styl. To jste vždycky dělali. A proto já mluvím o tom, že to tu ještě nebylo. Taková koncentrace moci, to tu ještě nebylo. Vždycky tady byla nějaká... ta opozice měla něco v rukou. Ne. Vy máte všechno. Vy máte parlament, Senát, všechno. Všude si dosazujete vaše lidi. Všude! Žádné výběrové řízení. Žádné! Takže tak to je, a proto já mluvím o nové totalitě.

Za dva roky vy jste vlastně tady nepředvedli nic. Proč se vás ta paní posedlá antibabišem z iRozhlasu nezeptá, abyste vyhodnotili to vaše programové prohlášení vlády? Ani jednou jste ho nevyhodnotili. My nevíme, co platí. Před volbami jste říkali, že nebudete navyšovat daně. Potom jste to zase nějak modifikovali. Děláte si z lidí blázny. A média vám nepřipomenou například, že v programu ohledně důchodu máte vazbu na průměrnou mzdu. Vždyť je to jednoduché. Vždyť jste to slibovali. Ne? To neděláte. No.

Tady Blesk - oslavné články, jak to všechno bude super a ty vize. A nikdo se vás nezeptá, co nás vlastně čeká v roce 2024 a 2025. Ale je mi jasné, že budete zneužívat vaše pozice, že budete utrácet peníze daňových poplatníků na kampaň, jak to dělá pan Rakušan. Ztratili jste veškeré zábrany.

Já jsem chtěl ještě krátce reagovat na pana předsedu Okamuru - on tu sice není. Bylo by dobré, kdyby nás vynechal z těch jeho projevů. Já už jsem opakovaně říkal, že my jsme pro referendum. My jsme pro referendum v určitých věcech. My jsme pro zákon o referendu. Ale migrace určitě s tím nemá nic společného, protože migrace je problém evropský a tam to musí pan premiér zkrátka zablokovat a musí se znovu spojit s Vé čtyřkou - to, co dělá polský premiér Morawiecki. Takže bych byl rád, kdyby tady zbytečně nebyly tyhle projevy.

Na závěr chci jenom říct, že ono to tak vypadá, že pan premiér - protože já si to neumím nijak vysvětlit - žije mimo prostor. Mimo časový prostor. Mimo prostor. Lidi, kteří vidí do té problematiky a kteří samozřejmě mají aspoň trošku nějakou paměť, tak v němém úžasu vlastně sledují ty projevy pana premiéra. Sledují, jak on neuvěřitelně lže. A tolik těch lží, jako to jsou desítky, desítky lží, desítky lží. A on je úplně mimo. On je úplně mimo. My jsme v rámci hnutí o tom diskutovali, že to vlastně není možné, že pan premiér tolik lže a že je takový mimoň. Takže my jsme potom šli a hledali jsme nějakou symboliku. Takže já bych vás chtěl informovat, že jsme našli hračkářství, kde je fialový, zlý, plyšový mimoň. To je on. (Vytahuje zpod pultíku plyšovou příšerku.) A ten mimoň ničí naši zemi! Ten mimoň ničí náš život! A já vyhlašuji soutěž o lži pana premiéra. Pošlete mi seznam jeho lží a my vás vylosujeme a já vám osobně tohoto plyšáka předám. Děkuju vám. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím byli všichni přihlášení před ukončením bodu a nyní přistoupíme k jedinému bodu pořadu, kterým je

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů
/sněmovní tisk 488/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zaujal ministr financí Zbyněk Stanjura a zpravodaj garančního výboru, kterým je rozpočtový výbor, pan poslanec Jiří Havránek. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 488/7, který byl doručen dne 8. září 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 488/8.

Ano, mám informaci, že pan ministr je telefonicky informován o tom, že by se měl dostavit na naše jednání. Prosím o chvilku strpení.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Jestliže tu pan ministr není, tak asi zájem nemá. A nyní otevírám rozpravu. Táži se ještě pana - moment, moment - táži se pana místopředsedy Havlíčka, zda nechcete... (Místopředseda Havlíček: Až ve středu.) Nechcete s přednostním právem vystoupit před otevřením rozpravy? (Teď ne.) A paní předsedkyně Schillerová stahuje svoji přihlášku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP