(10.40 hodin)
(pokračuje Josef Kott)

Další věc, o které bych chtěl hovořit, je ta skutečnost, že většina květin je jedlých a v gastronomii se používají buď přímo jako potravina, nebo jako jedlé dekorace pokrmů. Navíc tento trend nejenom v naší republice se nadále rozšiřuje. Z tohoto důvodu, co jsem zde řekl, se domnívám, že jak pozměňovací návrh týkající se ovocných sadů, tak pozměňovací návrh týkající se řezaných květin jsou věci, které bych byl rád, kdybyste se nad nimi ještě zamysleli a v případě, že sezdáte za vhodné se tím ještě zabývat a udržet a stabilizovat tyto dva sektory v rámci České republiky, abyste podpořili tyto dva pozměňovací návrhy. Jak jsem zde zargumentoval, nepřinese to žádný významný počin do státního rozpočtu. Tím, že ty obory budou zanikat, tak možná, že to bude ještě větší náklad pro sociální systém. Co se týká květin a listového stromoví, tak to určitě povede k tomu, že se sníží pestrost krajiny. Ve vztahu k ovoci se domnívám a jsem přesvědčen, že při další likvidaci ovocných sadů dojde ke snížení zadržování vody v krajině, protože určitě ta půda nezůstane tak intenzivně obdělávaná jako doposud a vzhledem k tomu, že tam vznikne v některých oblastech orná půda, kde se budou pěstovat komodity, které my zde v tuto chvíli asi úplně nepotřebujeme, jako je obilí a řepka, to jsou exportní plodiny, a naopak zde vlastně potřebujeme to zmiňované ovoce, tak určitě tomu nenapomůže ani to, že my si v podstatě možná už do budoucna na hodně velký čas toto odvětví budeme likvidovat.

Takže ještě jednou prosím o zvážení mých argumentů a prosím o podporu mých pozměňovacích návrhů. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vidím zde ještě faktickou poznámku. Paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Budu reagovat na svého předřečníka. Když jsem si tady posteskla, že tady máme pouze jednoho ministra, tak jsem neočekávala, že nám vyměníte ministra financí za ministra zdravotnictví. Takže děkuji, opět tady máme jednoho ministra, žádní další ministři. Je to smutné. Opět opakuji, měníme 63 zákonů. Ale tím, že chci reagovat na svého předřečníka, on tady řekl své dva pozměňovací návrhy, ke kterým se přihlásil, které prošly garančním výborem, což je rozpočtový výbor, a v rozpočtovém výboru byl přijat pouze jeden pozměňovací návrh, což byl naší kolegyně paní poslankyně Ožanové. Ostatní dostaly negativní stanovisko.

Já bych ráda, samozřejmě ne od pana ministra zdravotnictví, ale od pana ministra zemědělství, slyšela, proč dostaly negativní stanovisko, ten jeden, který byl krásně odůvodněn. A pak bych ráda věděla, proč dostal ten druhý negativní stanovisko, což jsou ty řezané kytky, které se budou z těch 15 % přesouvat na 21 %, proč kytky, které jsou v květináči, jsou na těch 15 %. A já bych docela ráda nějakou diskusi, ne že nám tady všechno zamítnete, nebo respektive všechny pozměňovací návrhy zamítnete, a pak, když tady ve třetím čtení má být nějaká diskuse, tak my vám tady odůvodňujeme svoje pozměňovací návrhy, vás je tady pět a půl, ministr je tady jeden a vy nejste schopní ani reagovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a přihlásil se s přednostním právem... (K ministru Válkovi.) Já teď nevím, vy jste se hlásil s faktickou, ne s přednostním? S faktickou, tak pardon, tak to je faktická.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já se velmi omlouvám, ale budu stručný a vaším prostřednictvím, pane předsedající, se omlouvám kolegovi Nacherovi. Já bych tu změnu nevnímal defétisticky. Berte to tak, že za ministra financí přišel vicepremiér. To si myslím, že je určitým směrem pozitivní posun. Já samozřejmě jsem připraven reagovat i na věci stran zemědělství jako dlouholetý člen zemědělského výboru a myslím si, že bývalý pan předseda Faltýnek potvrdí vaším prostřednictvím, že dobrý člen zemědělského výboru. Troufnu si říct, že i poločestný člen zemědělského výboru, jsem připraven reagovat na cokoli a vést tady debatu a být důstojným zástupcem vlády České republiky jako její vicepremiér. Jinak se za kolegy omlouvám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a s faktickou poznámkou dále chce reagovat pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. No, mně ta situace tady trochu připomíná film Hoří, má panenko, jak se tam rozkradla ta tombola, pak se zhasne, a místo aby se tam ty věci vrátily, tak jich je tam míň. My říkáme, aby sem ti ministři přišli, naštěstí se nezhaslo, a výsledkem je, že odejde ministr financí, který je předkladatel (potlesk vlevo), a místo něho dorazí ministr zdravotnictví, který nevím, jestli se tam nějaký pozměňovací návrh týká Ministerstva zdravotnictví. Tak je to opačně. Pojďme to zkusit znovu. Pojďme tady zhasnout, ministři sem můžou přijít a mohou reagovat na naše pozměňovací návrhy, obhájit to, že jsou proti nebo jsou pro. Pamatuji si, že ve druhém čtení, když jsem k tomuto vyzýval, tak jste mi tady na mikrofon říkali, že se to bude dělat až ve třetím čtení, že ve druhém čtení se jenom hlásíme k těm pozměňovacím návrhům. Tak teď bych poprosil znovu. Druhý pokus, hoří, má panenko, zhasneme a ať se sem ministři vrátí a mohou reagovat na věcné podněty opozice. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A protože zhasnout neumím tady z toho pultíku, tak se asi pustíme do dalších přihlášených. Takže pan poslanec Kott. Už byl. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Já vidím faktickou už jenom pana poslance Nachera, ten mluvil teď. Odmazávám samozřejmě pana poslance Kotta. A další, kdo je řádně přihlášený, je paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Ta je omluvená, byla zde přihlášená. Dobře, vidím zde faktickou poznámku paní poslankyně Peštové.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si vezmu slova pana vicepremiéra k srdci. Tak jestli byste byl tak hodný a odpověděl mi na ty dva pozměňovací návrhy, které tady krásně odůvodnil pan poslanec Kott, prostřednictvím pana předsedajícího, a odpověděl mi na ten jeden pozměňovací návrh, který se týkal - mám pocit, že to bylo to ovoce a tyto věci, ale mě spíš zajímá ten druhý pozměňovací návrh, to znamená, proč je v sazbě 21 % řezaná květina, respektive vy ji tam chcete dát. V současné době je v sazbě 15 %, což je nejvíc v Evropské unii. A mě by zajímalo, proč ji chcete dát do 21 %, a kytka nebo květina, která je v květináči - jaký je rozdíl? - je za tu nižší sazbu. Jestli byste byl schopný, když jste byl tedy v tom zemědělském výboru, mi to teď vysvětlit. Já v tom totiž žádnou logiku nevidím. Děkuji předem.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou chce reagovat pan ministr. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Jako člen zemědělského výboru - a tady si myslím, že se s odborníky na zemědělství shodneme - řezaná květina postupně v té nádobě, ve které je, schne, má poměrně omezenou životnost, kdežto kytka v tom květináči roste a většinou pak ještě může mít řekněme semena a dál se rozmnožovat. V tom je ten zásadní rozdíl mezi řezanou květinou a květinou v květináči. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP