(10.50 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Já nevím, jestli takhle byl dostatečně ten rozdíl mezi těma dvěma rostlinami, nebo tím řezaným a v květináči, vysvětlen, ale pokud si vzpomínám, když jsme diskutovali rozdíl mezi tím, jak se chová řezaná květina, jak se chová květina v květináči, na zemědělském výboru, tak odborníci přes problematiku květin to takto definovali. Takže nevím, jestli to je dostatečné vysvětlení.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A zjevně chtějí kolegové diskutovat nad touto problematikou, takže máme zde řadu dalších faktických poznámek. První byl ale pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji a využívám toho, že pan ministr evidentně bude reagovat na všechny podněty napříč obory, to jsme jak v pořadu Chcete být milionářem. Takže já bych v tom případě toho využil a zeptal se tedy, jaký je důvod, proč vládní většina nesouhlasí s tím, aby se zrušila retroaktivita u toho opatření týkajícího se stavebního spoření, proč nesouhlasíte se zkrácením vázací doby z šesti na pět let a proč nesouhlasíte s rozšířením účelu úvěru ze stavebního spoření i třeba na školné na vysokých školách, což ani jedna z těch věcí neovlivní veřejné rozpočty, nemá to vliv. U té retroaktivity ano, tam to bude mít trochu zpoždění, tam se přiznám, ale u těch dalších dvou ne. Tak jestli by pan ministr zdravotnictví na to mohl nějakým způsobem reagovat, tak bych mu byl vděčný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. (O vystoupení žádá ministr zdravotnictví.)) Ale musíme postupně, pane ministře, protože pokud máte faktickou, tak byla s faktickou paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Mádlová, poté pan poslanec Mašek.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. V každém případě ta odpověď ohledně toho semene a té květiny mi nestačila, protože logika věci by mi dávala, že když mám květinu, kterou uříznu, tak ta mi rychleji umře než ta, co mám v tom květináči, tudíž by v tom květináči měla být logicky za 21, protože vydrží déle, ne? (Pobavení v sále.) Přece ta, co uříznu, tak ta bohužel má krátkou životnost, tak tu bych dala do těch 15. Protože logicky si říkám, že tamta bude déle. Ale ta logika, kterou jste tam našli, pro mě logikou bohužel není. Takže vidím, že asi zřejmě se sešlo hodně chytrých hlav, než jste přišli na to, co dát do těch 15 a 21, a proto to takto vypadá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou paní poslankyně Mádlová, pak pan poslanec Mašek. Já bych poprosil, pane ministře, vy jste chtěl faktickou? Jestli byste se mohl přihlásit? Nechcete. Tak paní poslankyně Mádlová.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já tedy využívám toho, že tady sedí pan ministr zdravotnictví, a chtěla bych se ho zeptat, proč DPH u menstruačních pomůcek zůstává v 21% sazbě DPH, protože je to zdravotní problém. A tam my ženy očekáváme, že kdo jiný by se za to měl postavit než ministr zdravotnictví? To znamená, poprosím vás o odpověď, proč DPH zůstává v 21% sazbě, v podstatě ve stejné linii, jako je tabák, alkohol a šperky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně, a nyní pan poslanec Mašek. Stále jsme v režimu faktických poznámek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já bych chtěl využít toho, že tady je pan ministr zdravotnictví, a byť avizoval, že je ochoten diskutovat a odpovídat na cokoliv v zastoupení za ostatní ministry, tak já bych chtěl upřít pozornost zase na oblast zdravotnictví, která je mu nejbližší.

Pane ministře, můj dotaz je podobný jako u kolegyně Mádlové, a já bych se chtěl na vás obrátit ve věci kojenecké vody a minerálních neslazených vod, které lze považovat za zdraví prospěšné určitě. A chtěl jsem se zeptat v souvislosti s tím, že zdravotní výbor napříč podpořil zařazení těchto výrobků do nižší daňové sazby a vyzval vás k tomu, abyste se o to zasadil ve vládě a pokusil se to prosadit, tak jsem se chtěl zeptat, jak vypadá výsledek předběžně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je pan poslanec Černý.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já bych se jenom připojil k těm květinám. Víte, já to vezmu z pohledu daně z přidané hodnoty. Ta řezaná, která zůstane v 21, ta těm obchodníkům dřív odejde, oni jich víc vyházejí - a vy z toho vyberete větší daně. Takže je to opět likvidace těch malých podnikatelů, kteří v tomto sektoru nějakým způsobem podnikají. Takže opravdu v tom máte hokej. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Tak tady byl dotaz paní poslankyně, proč o to nebojoval pan ministr zdravotnictví. Já chci říct, že v otázce DPH u menstruačních pomůcek neměníme stávající stav. Neměníme stávající stav. Takže logická otázka: Vy jste osm let měli ministra financí, v minulém volebním období jste měli pět ministrů zdravotnictví, tak když za to teď tak bojujete - a já tomu rozumím a nijak to nezpochybňuji - co jste pro to udělali vy, když jste ovládali post ministra financí osm let? A říkám, pět ministrů zdravotnictví jste měli v minulém volebním období.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou paní poslankyně Mádlová.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Pane ministře financí, mně je hrozně líto váš arogantní tón. Já si myslím, že to tady není vůbec namístě. Já jsem v minulém, ve druhém čtení jsem tady mluvila o tom, že v roce 2020 toto na stole bylo, dá se to dohledat na vašich stránkách Ministerstva financí, je tam i vypočítaná ta částka, a nestačilo se to projednat. A já si myslím, že toto není téma opozice nebo koalice. Je to téma celospolečenské, kterému se věnuje i Evropská unie, ke které vy nás tak často odkazujete, a řešíme tady i příslušné směrnice z hlediska transpozice. Takže já si myslím, že tento tón k tomu tématu je nepatřičný. Opravdu, nezlobte se na mě, protože já tady s vámi nebojuji, opravdu ne.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S další faktickou pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Pěkný den. Tak já zkusím naposled - už jsme tu měli Hoří, má panenko, Chcete být milionářem, teď mám pocit, že to je Na lovu. Protože vy se tady střídáte, teď zase odešel ministr zdravotnictví, který nám odpovídal, a přišel ministr financí. Tak já jsem za to rád. Takže bych znovu zopakoval ty svoje tři dotazy - nevím, jestli jste si to předali, nebo pan ministr občas říká, že to slyší i mimo sál - které se týkaly toho stavebního spoření, a nemají - nemají! - vliv na deficit, nebo nezvyšují deficit státního rozpočtu. Jestli by mi mohl pan ministr financí odpovědět, než se zase vyměníte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že nejsou žádné další faktické poznámky, já jsem mezitím vymazal paní poslankyni Vildumetzovou, ale neměl jsem zprávu, že jsem měl ještě dvě faktické poznámky, jenom dívám se, jestli tady je. Není tady paní poslankyně, tím pádem další přihlášený - akorát přichází. (Poznámka z pléna.) Pardon, vy jste měl faktickou? (Poznámka z pléna.) S přednostním právem. Pokud máte přednostní právo, tak v pořádku. Omlouvám se.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, jak jsem avizoval před otevřením rozpravy, tak nyní v rozpravě tedy načítám svůj návrh na opakování druhého čtení, to znamená, o návrhu, který podávám, se bude hlasovat. Protože prostě ten návrh Fialovy vlády je neuvěřitelný paskvil, je to obludná změť daní a odvodů, která vytáhne zcela bezpředmětně, zcela bezdůvodně z kapes občanů 100 miliard korun navíc. Přestože úspory lze bez problémů dělat na tom, aby se omezily ty zbytečné platby do zahraničí a samozřejmě i další zbytné výdaje, aniž by se zvyšovaly daně občanům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP