(12.10 hodin)
(pokračuje David Pražák)

Živnostníky, a to už tady padlo, že jste sice slibovali, že budete podporovat, a tak jste je podpořili v tom, že jim zvednete odvody, jak už bylo řečeno ráno, v průměru o 20 000 korun ročně. Je to jak z grotesky. A můžu vám říct, že jak se pohybuji mezi lidmi - a nikdy jsem nerozlišoval, kdo koho volil, protože jsem rád, že jsme ve svobodné zemi a máme demokracii, ať si každý volí, koho chce - tak se mnou chodí lidé, kteří sice nevolili hnutí ANO, říkají to normálně na férovku do očí, já jim to za zlé nemám a každý tu možnost máme, ale říkají, že kdyby věděli, že to takto budete plácat, s prominutím, tak ten hlas nikdy nedostanete, radši by nešli vůbec k volbám. A nevím, jestli opravdu toto je to, k čemu jste se chtěli dopracovat.

A ještě bych tady měl jednu takovou věc: Bod se jmenuje Vládní návrh zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů a financí, tak bych chtěl trošku, malinko říct, jak se to děje v praxi. Mám tady pana ministra zemědělství, to je sice super, nevím, jestli to předá potom dál, škoda, že odešel pan ministr financí. Pana ministra Rakušana tady asi neuvidíme delší dobu, já si myslím, že nechce čelit otázkám, ale bude se to týkat policistů, respektive jeho rezortu pod Ministerstvem vnitra.

V rámci úspor na provoz nějakým způsobem dostalo Policejní prezidium nebo velení policie doporučeno, aby snížili počty občanských zaměstnanců. Je to takové rozumné, navenek působící dobře, snížíme počty občanských zaměstnanců, za rok, až se bude někdo ptát, o kolik jsme snížili počty lidí, budeme se tlouct do prsou a budeme říkat: o tolik a o tolik jsme snížili počty lidí a šetříme peníze. Tak realita je taková, že občanští zaměstnanci u Policie České republiky dneska absolvují psychotesty, absolvují další školení, absolvují fyzické testy, aby se z nich stali normální, regulérní policisté ve službě. To znamená, že se sníží ten počet, ale navýší se počet policistů, sice ne ve výkonu venku na ulici, ale budou navýšeni policisté - z občanských zaměstnanců budou policisté v kancelářích.

Paradoxem je, že tento člověk, který se stane policistou z občanského zaměstnance, může dostat i náborový příspěvek, který dneska je - kolik? Sto? Sto padesát tisíc korun. Takže dostane tuto částku. Zároveň se mu zvedne plat, protože spadne do nějaké třídy odměňování, takže bude mít úplně jinou mzdu, než měl doteď. Zároveň se z něj stane - podle toho, na jaké úrovni bude, jestli na okresní, na krajské nebo na Policejním prezidiu, buďto může být kapitán, plukovnická hodnost, anebo důstojník, takže bude mít nějakým způsobem i, jak se vždycky říká, rizikový příplatek, sice ne tak úplně vysoký jako policista venku na ulici, ale nějaký tam bude. To znamená, že jestliže u nás třeba má policista 6 500 plus minus rizikový příplatek, tak ten, s prominutím, v té kanceláři bude mít 4 000 korun. A takto bude sedět v té kanceláři dál a bude tam fungovat. Takže co bude výsledkem? No nebude z toho výsledkem nic a bude to stát ještě daleko víc peněz, protože neušetřili vlastně vůbec nic.

Já vůbec nechci zpochybňovat to, že ti lidé, kteří to dělají, a je to několik stovek občanských zaměstnanců v České republice, tak že bych je chtěl hanět, oni prostě využívají díru v systému. Chápete tu degradaci práce policisty, který je venku, které fakt tam nemáme a potřebujeme, abychom nabírali dál? Já jsem z Libereckého kraje, kde máme obrovský podstav policistů v aktivní službě a snažíme se dělat různé věci, abychom pro tu práci policie získali další a další lidi. Ale tímhle systémem, tak jak to je dneska nastavené, tam další lidi nedostaneme.

A já bych fakt chtěl, aby se na to pan ministr vnitra podíval, potažmo pan ministr financí, jestli jim připadá normální to, že na jedné straně budete ubírat tabulky například tady v tomto případě občanských zaměstnanců, na druhé straně budete vyplácet daleko víc finančních prostředků, pokud se z těch, s prominutím, ózetek stanou policisté. Jsem přesvědčen, že policisté, kteří se starají dennodenně o bezpečnost naší země, našich měst a obcí, si nezaslouží, a musím to říct, tento bordel, který v tomto systému takto nastal. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Mám tu jednu faktickou poznámku pana poslance Maška. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, navazuji na svého ctěného kolegu, který zde mluvil o tom, že se objevují případy přechodu civilních zaměstnanců na pracovníky ve služebním poměru, čili na policisty. Já mám tu informaci, že se to děje ve více krajích. Známí policisté mi říkali, že v ETŘ, což je elektronický systém, se ukazují případy, a je to v desítkách, kdy administrativní pracovníci Policie České republiky jsou podrobováni psychotestům. Já na rozdíl od pana kolegy se domnívám, že to je řízená akce, pan ministr vnitra dostal za úkol snížit počet civilních zaměstnanců, ale bohužel tím nedochází jenom k degradaci, nakonec možná i prodražení celého systému, ale dochází k tomu, že policie je oslabována, protože tito lidé nikdy nejsou schopni jít na ulici něco řešit, něco sepsat, nejsou to policisté, kteří ten výkon činnosti znají. Jsou to uměle převedení administrativní pracovníci, a pane ministře vnitra, nepřítomný, vy ohrožujete vnitřní bezpečnost tohoto státu. Ti nejsou schopni sloužit, zapojit se do služeb, tito noví rádoby policisté, krom toho, že budou možná dražší, že nám nakonec spadnou do výsluhového systému, což je úplná absurdita, ale tito lidé nejsou plnohodnotní. A opravdu z pozice místopředsedy bezpečnostního výboru vyvolám bod programu právě k tomuto, protože je to jedním slovem podvod! Je to podvod v tom, abyste rádoby snížili počet zaměstnanců, ale vy oslabujete Policii České republiky a její výkon služby.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A další s faktickou poznámkou už se nikdo nehlásí, jsme tedy zpět v obecné rozpravě a požádám dalšího přihlášeného, pana poslance Haase. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji mnohokrát za slovo. Já jsem se do rozpravy přihlásil poctivě už minulý týden. Jsem rád, že na mě vyšla řada zhruba v té řekněme první čtvrtině. Nedělám si iluzi, že jeden koaliční hlas v té záplavě teď aktuálně 55 legitimně přihlášených řečníků do diskuse změní úplně ten diskurs. Nedělám si iluzi, že Haas otočí tady kolo dějin, ale přesto považuji za důležité z několika důvodů vystoupit, a nijak se za to nestydím, na obhajobu konsolidačního balíčku a dnes projednávaného sněmovního tisku.

Než se dostanu k těm svým věcným argumentům, já už jsem možná pověstný tím - a teď sebeironicky - když jsem takový pádný faktograf, takže budu mít hodně čísel, hodně citací ze zdrojů, tak dvě poznámky. Když jsem zmínil to číslo 55 teď aktuálně přihlášených, tak mně to číslo a délka rozpravy nijak nevadí, to říkám teď opravdu vstřícně směrem k opozici. A neříkám to jenom tady, já jsem minulý pátek odpovídal pro Český rozhlas na otázku, co říkám průběhu schůze. A já jsem odpověděl následovně. Jestliže vláda přijde s jedním ze svých nosných politických bodů v poločase volebního období, tak je zcela legitimní, že opozice ten bod považuje za důležitý a chce ho důkladně projednat. Takže to říkám zcela vstřícně.

Druhý aspekt, proč jsem vystoupil a proč vystupuji a proč jsem se do té rozpravy přihlásil, a tam už tak vstřícný nebudu, že od některých, teď to řeknu zcela konkrétně, převážně, ne vždy, převážně v přednostních právech, nikoliv v těch řadových řečnících, jsem opravdu slyšel, a poznamenal jsem si to ze stenozáznamu, tolik silných slov o okrádání, o lžích, idiocie, lhaní, a opravdu si dohledejte podobné termíny, proč považuji za důležité tady vystoupit na obhajobu konsolidačního balíčku. Takže jeden takový pozitivní vhled do naší debaty a jeden ne úplně pozitivní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP