(12.00 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Tak já bych chtěla reagovat na pana poslance Jakoba. Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, ukažte mi ve stenu, kde jsem řekla, že chci zrušit daň z nemovitosti. Jestli jste tady seděl a poslouchal jste, tak jste slyšel to, že jsem řekla, že s tou daní mám problém, jak se jmenuje! Proč se nejmenuje daň z přepychu? To jsem řekla. Ale ne že chci tu daň rušit. A jestli to tam nenajdete v tom stenu, tak žádám, abyste se mi omluvil, protože mě to opravdu urazilo. Já jsem nic takového neřekla. Já jsem říkala úplně něco jiného! Ale já chápu, že ty myšlenkové pochody jsou někdy těžké. Ale opravdu jsem říkala něco jiného.

A když už jsem tady zmiňovala pana ministra Stanjuru, tak jsem čekala, že mi odpoví, respektive se zapojí do té diskuse, protože jsem zmiňovala jeho. Já jsem viděla ten jeho videošot, kde říkal, že by nikdy nezvedal daň z nemovitosti! A dokonce tam měl o té dani stejné průpovídky, jako mám já. Já se jenom ptám, kde se stal ten obrat o 180 stupňů, že nejenom že daň z nemovitosti už nevadí, i název nevadí, ale najednou to zvedneme ještě o 100 %? Jako tomu nerozumím, co se u vás děje. Tak buď něco říkám před volbami a za tím si stojím, anebo potom je to jenom lákadlo pro voliče. Nic jiného.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Kolovratník. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. V tuto chvíli bych chtěla reagovat na pana Jakoba, předsedu klubu TOP 09, který tedy nekandidoval jako TOP 09 a kandidoval jako SPOLU, takže svým způsobem pro mě to ani předseda žádného klubu není. A říká, že tady není předložený žádný pozměňovací návrh, který by se dotýkal dopadů do příjmu do státního rozpočtu. Tak já doufám, že jste mě poslouchal s pozměňovacím návrhem na zrušení daňové výjimky na dary pro politické strany. Ano? Tak doufám, že jste mě poslouchal a že určitě tento pozměňovací návrh podpoříte. Já jsem očekávala, že na tom rozpočtovém výboru bude k tomuto pozměňovacímu návrhu kladné stanovisko. A byla jsem v naprostém šoku, že kladné stanovisko nebylo.

A teď prosím ještě, pane předsedo, prostřednictvím paní předsedající, k tomu rozpočtovému určení daní krajů. On je to takový paradox. Vy na krajském zastupitelstvu ten návrh předložíte, schválíte ho, a pak tady v Poslanecké sněmovně pro něj hlasovat nebudete a s největší pravděpodobností ho přinesete tou zákonodárnou iniciativou. Já bych s vámi chtěla uzavřít sázku, že do konce funkčního období se ten váš návrh zákonodárné iniciativy neprojedná, ale vsadila bych se s vámi, že se neprojedná jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu a spadne pod stůl. Uzavřeme sázku, pane předsedo? Protože já jsem přesvědčena o tom, že to jenom alibisticky říkáte a že se to v žádném případě nezmění. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je připraven pan poslanec Kolovratník. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Také budu reagovat na pana kolegu Jakoba, prostřednictvím paní předsedající. Vy jste prostě ultra demagog v těch vystoupeních. Jak si tohle můžete dovolit? A nás tady obviňovat z nějakého populismu. Vy nás prostě neposloucháte. Přehrajte si kterékoliv z našich vystoupení, kde říkáme: nejdříve se zaměřte na příjmy, na zlepšení příjmů, vybírejte řádně daně, vybírejte je pořádně. To, pane kolego, není věc pozměňovacích návrhů. Ty naše pozměňovací návrhy, které tady vidíte, ty logicky brání všechny, na které útočíte, od studentů přes podnikatele, živnostníky, přes firmy až po seniory. A je naším úkolem jako opozice všechny ty, na které vy útočíte, bránit. A víte proč? Protože podle našeho vidění světa vy na ně útočíte zbytečně! Zbytečně jim ty peníze berete.

A dám vám dva konkrétní příklady, já jsem o tom mluvil včera, když jsem to tady navrhoval na plénu jako bod. Vaši kolegové, ministr Stanjura a ministr Síkela, se na jaře bili v prsa, jak ušetří nějakých 20, možná 30 miliard na dotačním byznysu na soláry na MPO. Teď nařízením vlády - nařízením vlády - tenhle slib porušujete. Opět ty peníze budou platit lidé na svých fakturách. To není věc pozměňovacího návrhu, pane kolego, to je věc nařízení vlády. Za prvé.

Za druhé, také jsem o tom tady včera mluvil. Se mnou - a nepřál si být jmenován - hovořil v Pardubicích pracovník hospodářské kriminálky, který spolupracuje s Finanční, Celní správou a s dalšími. Oni jsou demotivováni, že dostávají interně pokyny, aby nebyli tolik přísní, když vidí nějaké možné machinace s DPH. Vy prostě rezignujete na výběr daní, kašlete na to, úplně jste na to rezignovali. Proto my budeme ty občany bránit. Před vámi. Protože jste rezignovali na lepší výběr daní, které máte. To je ta naše filozofie. Tak nás tady proboha neobviňujte z nějakého populismu! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou už se nikdo nehlásí, takže se dostáváme zpět do obecné rozpravy, do které je přihlášen pan poslanec Pražák. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Pražák: Dobré poledne. Kde začít? Já bych se možná trošku malinko vrátil k tomu, co říkal kolega Martin Kolovratník, a vrátím se k tomu, co říkal pan kolega Jakob, prostřednictvím předsedající. My vlastně bráníme vaše voliče. Nic jiného neděláme, než bráníme vaše voliče. Protože vy jste ve všech volebních programech pětikoalice měli nejenom antibabiše, což vás drží jakoby při sobě, a měli jste tam hlavně to, že budete podporovat rodiny s dětmi, budete podporovat mladé a budete podporovat OSVČ. A na to jste absolutně rezignovali, jak už tady dneska několikrát zaznělo, a je vám to vlastně úplně jedno. To, že jste všude měli napsáno, že cílíte na mladé, to už tady řekli kolegové, že se vám to vlastně vůbec nepovedlo. Zrušili jste slevu na jízdném, zrušili jste slevu na studenta, zdaníte jejich přivýdělek a vlastně demotivujete je studovat. To, že jste měli napsáno ve volebních programech "cílíme na rodiny s dětmi", tak vlastně mladí lidé, kteří založili rodinu, mají dle návrhu vlády přijít o takzvané školkovné. Ať se podívám kamkoliv, dneska máte napsáno, že - školkovné zrušíme, ale pomůžeme kapacitám ve školkách a předškolních zařízeních tím, že budeme podporovat výstavby a rekonstrukce. A jaký je výsledek? Že převis na Ministerstvu pro místní rozvoj z programu IROP je tak obrovský, že hromada škol a školek nebo obcí vlastně to vůbec nedostane. A když už se někdo, některé obce spojí v tom, aby na MMR žádaly o schůzku, tak se jim Ministerstvo pro místní rozvoj vysměje.

Mám tady před sebou nějaký dopis, kde - ať to řeknu odborně - došlo k technickému selhání monitorovacího systému při otevření výzvy z IROP a žádají Ministerstvo pro místní rozvoj, aby se tím zabývalo. Protože některé obce prostě se nedokázaly připojit, nedokázaly podat žádosti nebo během podání žádosti takzvaně spadly. A když budu citovat: "K vašemu požadavku provést kompletní audit chování monitorovacího systému při podání žádostí do obou výzev IROP musím sdělit," píše pan ministr Bartoš, "že z důvodu malého počtu podaných stížností jsem neshledal důvod k jeho provedení." No tak to je výborný. Takže tím, že si jich vlastně stěžovalo málo, tak se tím vůbec nebudeme zabývat. V další části dopisu, když žádají o schůzku na ministerstvu, aby si to mohli vyříkat, tak jim píše: "Vzhledem k tomu, že systém hodnocení a výběru projektů probíhal dle nastavených postupů, domnívám se, že další osobní setkání, nebo dokonce přizvání na jednání ministerstva" - nedej bože, abyste se chtěli účastnit jednání na ministerstvu! - "by nepřineslo v tomto ohledu žádnou změnu." Takže vážené starostky a starostové na obcích a na městech, normálně se vám vysmívá, nechce s vámi jednat a peníze další vám tam asi nenalije. A jsou to jenom sliby, které slibovali před volbami, ale absolutně neplní vůbec nic.

Další věcí, která tam je, samozřejmě že vláda se rozhodla zrušit podporu stavebního spoření a tak dále. Když budu citovat: "Vládní konsolidační balíček, jehož cílem je snížit deficit veřejných financí, se dotkne většiny obyvatel České republiky. Nejvíc však zasáhne rodiny s průměrnými příjmy. Vyplývá to z modelových výpočtů poradenské společnosti BDO. Například rodina s příjmem 40 000 korun hrubého a dvěma dětmi staršími tří let, která uplatňuje slevu na manžela či manželku, přijde za rok o 44 000 korun." Jako pro někoho to je možná málo, ale pro ty rodiny to je obrovská částka, o kterou přijdou. A taky jste jim před volbami slibovali úplně něco jiného. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP