(12.40 hodin)
(pokračuje Karel Haas)

Pátý okruh argumentů - údajné nenaslouchání opozici, údajné nenaslouchání partnerům vlády ve veřejném prostoru. Já opravdu rád používám věci, které se stanou, skutečné příklady. Samozřejmě, a rozumím opozici v tom, že má pocit, že jejich názorů nebo jejich návrhů je zohledněno málo. Já tady mám vypsány čtyři příklady, kdy je nasloucháno ze strany vlády, a čtyři příklady podle mě je důkaz toho, že to není málo. Určitě by se jich našlo mnohem víc. Čtyři příklady, kdy vláda nějakým způsobem reflektuje veřejnou debatu. Z judikatury Ústavního soudu dobře víme, že i veřejná debata je součástí legislativního procesu. Čtyři příklady.

Několikrát kritizovaná daň z nemovitostí a související úpravy RUDu. Zástupci obcí, zástupci krajů to neradi slyší. Já jsem čtvrté volební období řadový zastupitel. Nikdy nechci kumulovat dvě neuvolněné funkce a cením si to, že jsem čtvrté volební období zastupitel v devadesátitisícovém statutárním městě Pardubice, a budu klidně mluvit proti tomu otevřenému dopisu primátorů, těch 20 nebo 22 - omlouvám se, že teď to přesně nevím - dopisu primátorů. (Doplnění z pléna.) Děkuju mnohokrát. Cca 20, ať se nedopustím nějaké nepravdy. Dohodu s vládou na nové podobě daně z nemovitostí odsouhlasily dvě profesní asociace obcí - Sdružení místních samospráv a Svaz měst a obcí. Dohromady - já jsem si dohledával členskou základnu - pokrývají zhruba 2 800 a 2 300 svých členů z řad obcí, to znamená zhruba 5 100 z cca 6 200 obcí v České republice. Zhruba 81 % obcí v České republice pokrývají tyto dvě profesní asociace.

A prosím vás, to, jestli jednotliví řadoví členové, jednotlivé řadové obce coby členové těchto dvou profesních asociací, nejsou spokojeni s vyjednáváním jejich reprezentantů, tak se na mě nezlobte, to je vnitřní věc těchto dvou asociací. Pro mě jako pro koaličního poslance jsou tyto dvě asociace a jejich zvolení reprezentanti partnery pro vládu a vláda skutečně tuto dohodu s těmito reprezentanty udělala. První ukázka, která nenasvědčuje tezi některých opozičních poslanců o údajném nenaslouchání vlády veřejnému prostoru, reprezentantům ve veřejném prostoru.

Druhá otázka. Bylo tady několikrát zmiňováno stavební spoření. Kdyby tady byl, on je z pracovních důvodů omluven, ministr životního prostředí, já věřím, že by to třeba potvrdil jeho stranický kolega Marek Výborný, ministr zemědělství, tak určitě by ministr životního prostředí potvrdil, že nová funkce a nová podoba stavebního spoření je výsledkem dohody s aktéry v tom prostoru, to znamená jak s poskytovateli stavebního spoření, to znamená se stavebními spořitelnami, tak s Ministerstvem životního prostředí, tak aby stavební spoření opravdu z pohledu své účelovosti, svého věcného zaměření naplňovalo ty principy, které Česká republika chce naplňovat v oblasti třeba nápravy stavu řeknu budov v České republice z pohledu zateplování, ekologických cílů a tak dále. To znamená stavební spoření. Kolega Patrik Nacher tady kroutí hlavou, prostřednictvím paní předsedající. On o té dohodě určitě ví, protože se v tom sektoru také pohybuje, tak věřím, že tu dohodu nepopře.

Třetí dohoda - zaměstnanecké benefity. Třetí ukázka. Vláda naslouchala tripartitě, naslouchala, a zaměstnanecké benefity, byť s tím omezením na polovinu průměrné mzdy, to znamená aktuálně někde částka přes 21 000, tak zaměstnanecké benefity byly společným nejsilnějším požadavkem dalších dvou aktérů tripartity mimo vládu, to znamená odborů a zaměstnavatelů, a zaměstnanecké benefity, a tomuto nejsilnějšímu apelu na tripartitě vláda vyhověla. Třetí ukázka.

Čtvrtá drobná ukázka, ať použiju úplně drobný řadový návrh, je akceptace pozměňovacímu návrhu kolegyně Zuzky Ožanové na digitalizaci pokut v blokovém řízení.

Čtyři ukázky, dokázal bych jich vyjmenovat víc, které svědčí o tom, že teze o údajném nenaslouchání vlády aktérům ve veřejném prostoru, to není jenom opozice, to jsou skutečně aktéři ve veřejném prostoru, tak že tyto teze neplatí.

Já jsem nechtěl jít do detailů konsolidačního balíčku, chtěl jsem zmínit z mého pohledu tyto mnohem zásadnější věci. Vidím, a vůbec se za to nestydím, předseda poslaneckého klubu Aleš Dufek, prostřednictvím paní předsedající, mě varoval: jsi jeden z mála teď v té řadě přihlášených koaličních poslanců. Vždycky nás vyzýváte k tomu, ať debatujeme, tak věřím, že jsem ve svém proslovu vůbec nikoho nijak neurazil, že jsem nepoužil jakýkoliv dehonestující výraz. Jsem rád, že mé vystoupení vyvolalo devět faktických poznámek. Debata dneska do dvou bude pokračovat, pokračovala by stejně i beze mě, bez mého vystoupení. Sám pro sebe jsem považoval za důležité vystoupit - oprávněně, na základě tvrdých faktů, objektivních faktů - na obhajobu konsolidačního balíčku. Děkuju vám mnohokrát. (Potlesk poslanců vládní pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane poslanče, a mohu vám slíbit, že debatovat se skutečně bude, protože vaše vystoupení vyvolalo deset faktických poznámek. Takže požádám první, paní poslankyni Peštovou. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Mně tedy je líto pana poslance Hase, prostřednictvím paní předsedající, že on jako člen ODS tady musí obhajovat konsolidační balíček, když oni byli ti, kteří říkali: nikdy nebudeme zvedat daně a nikdy na daně nesáhneme.

Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, teď asi tam máte velkou diskusi, ale kdybyste se podíval na vašeho - jak bych to řekla? - vašeho zakladatele, vašeho chlebodárce, který vlastně založil ODS, pana bývalého exprezidenta Klause, tak on to popsal krásně, ten váš konsolidační balíček. Také vám tady můžu citovat různá - jak bych to řekla? - hesla, která on pronesl. Jako: jestli někdo přešlapoval na místě, tak to byla téměř 20 měsíců nynější vláda. Další krásný proslov, co měl, cituji: Polovičatý konsolidační balíček neudělal s letoškem skoro nic, a jestli udělá něco s příštím rokem, o tom můžeme snít. Jestli vláda nepochopí, že nemůže už pátý rok za sebou plánovat deficit státního rozpočtu kolem 300 miliard, tak tu žijeme mezi malými dětmi.

Takže ono by to občas chtělo vašeho zakladatele poslouchat, a nejenom to, co jste nám tady četl. Já věřím tomu, že jste si dal tu práci a našel samozřejmě ty, kteří se snažili vyvrátit to, co pan Klaus řekl. Ale já ho ctím, i když tedy jsem ho dřív moc nemusela, protože po 89. roce jsme měli tu čest, a trošičku byl arogantní, ale potom musím říct, že zraje jako víno a že čím je starší, tak tím ho ráda poslouchám. Nesouhlasím se vším, ale musím říct, že má dost pravdu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Čas, paní poslankyně! Děkuji. Nyní další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Brabec a připraví se pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju za slovo. Dobrý den, kolegyně, kolegové, vážený pane ministře. My jsme se s panem kolegou Haasem před několika dny střetli - mile ale musím říct - v nějaké mediální debatě a já jsem na ty sliby ohledně úspor řekl, a stále na tom trvám, že to je ta jitrnice, kterou svět neviděl tedy ještě. A uvidíme, jestli tu jitrnici uvidíme dneska v rámci návrhu státního rozpočtu 2024, ale prostě jestliže říkáme daňový balíček, a už to tady myslím dneska říkal kolega Havlíček, tak to není ironizování, že říkáme daňový. My jsme prostě nic jiného než zvýšení daní zatím neviděli. A prostě není pravda, že tam něco dalšího máte, protože ono to tam bylo, ale pak to začalo být samo zpochybňováno, že ty dotace, které říkáte, že ořežete, vlastně moc neořežete, protože buď jsou evropské, anebo to ve finále dopadne na daňové poplatníky, například viz obnovitelné zdroje. A vy jste nový v rámci Poslanecké sněmovny, takže si nepamatujete ty debaty, ale můžete se samozřejmě zeptat pana dnešního ministra financí a bývalého předsedy poslaneckého klubu ODS pana Stanjury, jaké byly ty debaty ohledně rozpočtu a těchto věcí, když jsme byli na opačné straně té barikády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP