(12.50 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Kdybychom bývali v covidu dali na návrhy tehdejší opozice, dnešní koalice, tak ten deficit by byl tisíc miliard v tu chvíli, protože jsme pomáhali hodně, byla zastavená ekonomika. Museli jsme ty peníze prostě dostat do naprosto bezprecedentně od druhé světové války zastavené ekonomiky a bylo nám jenom řečeno: no, to je váš problém, vy jste vláda, tak si s tím nějak poraďte, spořte, ale podnikatelům pomáhejte víc. Takže není fér říct: vy nám dejte úplně přesný návrh, nějaký konkurenční. My na to ani nemáme ten ansámbl, pane kolego, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Ale jsem přesvědčen, že tento balíček je opravdu velmi škodlivý, a je těžké ho hájit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher, připraví se pan poslanec Babka. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já si dovolím reagovat na ctihodného kolegu Karla Haase. On slušně reagoval, jsem rád. Měli by takhle odpovídat ministři, ne on. O co to bylo ale slušnější, o to v některých momentech to bylo trochu demagogické, pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Tak tři základní poznámky.

Za prvé, vy jste tady mluvil o alternativách. Jsou dva druhy alternativy. Jedna, ta dlouhodobá. Vy jste to pomotal. To je tenhleten materiál, kde my třeba v souvislosti s tou konsolidací říkáme: navázat na pozvolný plán rozpočtové konsolidace představený vládou v roce 2021, který počítá se snižováním strukturálního deficitu o 0,5 % ročně. Mezi hlavní pilíře patří snižování objemu peněz na platy úředníků prostřednictvím digitalizace, slučování a rušení agend, snižování provozních výdajů kapitol o 5 až 10 %. Nebudu to číst dál, dám to k dispozici.

Druhá věc, kterou já jsem nazval alternativa, zjednodušeně, jsou ty pozměňovací návrhy, které ale reagují už na to, co vy jste sem předložili. To jsou dvě úplně rozdílné věci. Tady jsou dlouhodobé koncepty, které jsou jiné, kde například bychom nerušili to EET, kde vám pak chybí 12 miliard a doháníte to něčím jiným. Ty pozměňovací návrhy už napravují to, kde my ty největší věci, řekněme z mého pohledu - omlouvám se za to slovo - nesmysly nebo hlouposti nebo neužitečné věci nebo poškozující návrhy, se snažíme vrátit zpátky. To si myslím, že je v pořádku. Takže to jsou dva druhy těch alternativ, abychom si rozuměli. Dlouhodobé a pak řešící tuhle konkrétní věc.

Druhá poznámka. Toto je daňový balíček, ne konsolidační, protože tady se zvyšují ty daně. Konsolidace je to možná jako celek, ale to, o čem budeme hlasovat, až na to přijde řada, tak je o zvyšování daní. To tak je. Prostě budeme hlasovat o zvyšování daní. Takže váš hlas bude pro zvyšování daní, jakkoliv jste slibovali pravý opak.

Pokud jde o stavební spoření, k tomu se dostanu znovu, až se přihlásím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Babka a připraví se pan poslanec Janulík. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Pane kolego Haasi, prostřednictvím paní místopředsedkyně, mě také nadzvedl ze židle ten váš začátek projevu, kdy jste opravdu demagogicky tvrdil to, že my nepřinášíme žádnou alternativu. Patrik Nacher to tady řekl správně. Ta dlouhodobá alternativa je jasně daná. Vy jste dokonce řekl, nebo vyznělo to tak, že vás pohoršují naše pozměňovací návrhy k tomuto tisku, že náš jedenasedmdesátičlenný klub si vůbec dovoluje nějakým způsobem pozměnit ten váš daňový balíček.

Ale my přece nemůžeme přicházet s nějakými úplně konkrétními plány konsolidace tady v tom konsolidačním balíčku, který sem dáváte jako zákon. My reagujeme na to, co sem přišlo. My bychom veřejné finance konsolidovali úplně jinak než vy. My bychom nezvyšovali daně, my bychom neupravovali RUD. A vůbec, vy tady v tomto tisku dokonce novelizujete výzkumné ústavy, novelizujete hazard. Jak máme my přicházet s nějakým komplexním pozměňovacím návrhem k tomuto tisku? My neděláme takové paskvily, jako vy předvádíte tady u toho tisku 488.

Zmiňoval jste tady EET. Já bych vám mohl přečíst přímo ze stránek Ministerstva financí, kolik EET přineslo do rozpočtu v roce 2018 a 2019. Je to na těch stránkách Ministerstva financí. Dokonce to generální ředitelka Finanční správy před třemi týdny potvrdila, kolik EET přineslo do rozpočtu.

Ještě mi dovolte reagovat na to, že vy jste tady zmínili něco, že naše pozměňovací návrhy jsou náletem na veřejné finance. Vzpomeňte si na to, jakým způsobem jste vy - (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Janulík a připraví se pan předseda Dufek.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, taky musím reagovat na předřečníka, kolegu Haase. Ta řeč má jednu malou vadu. Někteří jsme tady dlouho a deset let jsme tady poslouchali při každém rozpočtu vašeho dnešního ministra financí, a vy říkáte něco o pozměňovacích návrzích. Pane kolego, kdybyste tady byl, prostřednictvím předsedající, minule, taky vám sem můžeme přinést 800 pozměňovacích návrhů, jako současný pan ministr o úpravách celého sazebníku a budete tady osmsetkrát hlasovat naprosto nesmyslně, a ještě se u toho budete plácat po zádech, jak jste tedy přinesl 800 pozměňovacích návrhů.

I to jsme tady zažívali a vždycky jsem tady poslouchal, jaká to je hrůza ten rozpočet, jaká spálená země, jak prostě skončí vesmír a skončí to všecko v entropii, a před každým barákem stála tři auta, lidi si žili, mladí měli byty a všecko bylo dobrý. Takže to jsou ty rozpory. To vždycky říká současný pan ministr financí - musíte si vybrat buď A, nebo B. Tak vy si taky musíte vybrat buď A, nebo B. My jsme tady dlouho a pamatujeme si to. Takže mě jste skoro rozplakal, ale tedy nepovedlo se to.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou, pan předseda Dufek a připraví se pan poslanec Hendrych. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já jenom kolegu Haase, prostřednictvím paní předsedající, považuji za velmi analytického člověka a my jsme se domluvili, že on tu jakousi analýzu provede a já následně se ho pokusím obhájit. Taková smlouva právníka s právníkem. Takže řeknu tady těch pět zatím vašich faktických poznámek.

První faktická poznámka byla, že tady byl předhazován otec zakladatel. Druhá faktická poznámka byla o rozpočtu, projednáváme daňový balíček. Třetí v podstatě poznámka byla něco demagogii a možná bych si ji rád poslechl ještě jednou, protože jsem ji nepochopil. Čtvrtá byla zase odkaz na demagogii a o nějakých alternativách. Pátá byla o pozměňovacích návrzích a odkazem na minulost. To znamená, očekávám skutečnou reakci na projev pana poslance. Zatím to bylo slabé.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další na řadě je pan poslanec Hendrych a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já si myslím, že moje poznámka bude věcná. Protože pan poslanec Haas tady uvedl a citoval tady názor Národní rozpočtové rady, citoval tady názor NERVu ke konsolidačnímu balíčku. Hovořil o tom, respektive ten názor byl v obou dvou případech kladný. Ale mrzí mě, že třeba opomněl názor Ministerstva financí, který byl zveřejněn ve zprávě RIA k tomu původnímu balíčku. Ten říká: Mezi náklady vládního balíčku patří zbrzdění, nebo dokonce pokles HDP, růst nezaměstnanosti, negativní sociální dopady, rizika ztráty kredibility, zejména je-li konsolidace špatně komunikována.

Předpokládám, že Ministerstvo financí zaměstnává odborníky. Nevěřím tomu, že by pan ministr financí nechtěl, aby tam experti pracovali, aby tam pracovali lidé, kteří jsou neprofesionální. Takže tohle je opoziční, nebo jaksi názor, který je v opozici vůči tomu, co jste říkal. Takže doplňuji, že to, co jste říkal vy, že existují na vládní konsolidační balíček i jiné odborné názory, než jste uváděl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou a připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla reagovat také na vystoupení kolegy Haase, prostřednictvím paní předsedající. Především na tu pasáž, kterou tady řekl, že 20 primátorů, kteří napsali otevřený dopis panu prezidentovi, panu premiérovi, ho prakticky nezajímá. Takže partneři v území nejsou primátoři, kteří zastupují velkou skupinu obyvatel, ale je pro něj klíčové, co řekl Svaz měst a obcí, který má dnes ve svém vedení náměstka hejtmana z Jihomoravského kraje, který zastupuje STAN, a Elišku Olšákovou, která je předsedkyní Sdružení samospráv a je taky za STAN, která už řekla, že pro ten konsolidační balíček nezvedne ruku. Nezvedne pro něj ruku právě proto, že se sahá na to DPH.

Vy tady v tuto chvíli řeknete, že vás 20 primátorů nezajímá? Ti primátoři jsou napříč politickým spektrem a já si myslím, že oni to tady napsali jasně a důrazně - nesahejte na daň z nemovitosti a nesahejte nám na rozpočtové určení daní! Takže řekněme si, jak to tedy je. Jaká tedy v uvozovkách popřípadě ta dohoda byla, když Eliška Olšáková, předsedkyně Sdružení místních samospráv a zároveň poslankyně za STAN, dnes veřejně říká: já pro konsolidační balíček nezvednu ruku, protože nebyla dodržena dohoda a městům a obcím se sáhne na daň z přidané hodnoty. Budu velmi ráda, pokud na to pan kolega Haas bude reagovat. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP