(13.50 hodin)
(pokračuje Milan Wenzl)

Některé daně se zaplatí jednou za rok a jiné se projeví v cenách zboží, potravin. Navíc se dá jedné skupině lidí namlouvat, že inflaci způsobil Putin, Ukrajina, druhé zase, že ji vyvolala Evropská unie. Premiér Fiala vyjádřil dokonce vládní odhodlání řešit nárůst cen potravin. Prohlásil: Zvládli jsme ceny pohonných hmot, zvládli jsme ceny energií a stejně tak zvládneme i ceny potravin. Ale neřekl jak. Možná tak, jak nám to doporučil - a všem občanům - Fialův poradce pan Křeček. Českým občanům poradil, aby na nákupy jezdili do Polska. Jak této radě máme rozumět? Je to výraz neschopnosti či bezradnosti Fialovy vlády? Nebo výsměch českým občanům? Křečkova rada jezdit nakupovat potraviny do Polska však volá po odpovědi na otázku, proč tam máme jezdit a proč ty potraviny jsou tam lacinější než v Čechách.

Vládě se svým balíčkem podařilo postupně znechutit všechny důchodce, rodiče, živnostníky, zaměstnance, podnikatele, vlastníky nemovitostí, nájemníky, prodávající, kupující. Je jasné a člověk nemusí být makroekonomem, aby věděl, že do konce roku se situace s veřejnými financemi ještě zhorší. Ví to v Čechách každý, kdo je zvyklý s domácím rozpočtem nakládat úsporně a hospodárně - kromě pana Fialy. Ten znovu potvrdil, že žije v jiném světě, když řekl: Pokud by se rozpočet skutečně vyvíjel negativně, tak jsme připraveni jej letos ještě nějakým způsobem úsporným opatřením upravit. Ale jak? Má tato slova ještě smysl nějak komentovat? No, nakonec musím říct, že odvaha vládě nechybí. Ale jenom v tom, aby napadali Andreje Babiše.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, ještě jednou vás žádám, nehlasujte pro tento návrh, pro tento daňový balíček. Jsme zde proto, abychom občanům pomáhali a ne jim škodili. Neobracejte se k občanům zády. Nebýt jich, tak bychom zde dnes neseděli.

A já si myslím, že to není velký problém, nezvednout pro to ruku. Protože včera kolegyně Věra Adámková zde předkládala nekonfliktní materiál ohledně dárců kostní dřeně. A musím říct, že jsem se styděl za to, že nikdo z pětikoalice pro to nezvedl ruku. Je to smutné, protože tohle se dalo vyřešit opravdu velice rychle a dárci kostní dřeně by měli opravdu takovou volnost, bych řekl. Ale teď, když se někdo podívá na ten včerejší záznam, jak se hlasovalo, proč někdo nepodpořil paní poslankyni Adámkovou ohledně kostní dřeně, ohledně rakoviny krve - a já musím osobně říct, že mám svoji zkušenost, že kdyby nebylo těch dárců kostní dřeně, tak bych dnes tady nestál. Řeknu všem, co pro to ruku nezvedli, že to je plivnutí do tváře všem nemocným, všem nemocným s kostní dření a rakovinou. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Tomáš Helebrant, připraví se paní poslankyně Eva Fialová. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl jsem zde mluvit o dani z nemovitostí, ale můj předřečník k tomu řekl asi všechno, a já se tedy zmíním o něčem jiném, protože daň z nemovitostí a daňovou zátěž občanů já podporovat nemůžu a nebudu. Nechci trestat lidi za to, že si pořídili vlastní bydlení a z již jednou zdaněných peněz. Budu tedy mluvit o jiném tématu, které se dotýká snad každého občana včetně nás, většiny přespolních poslanců, kteří sem do Sněmovny pravidelně dojíždíme. Jedná se o plánované zdražení takzvané dálniční známky, tedy ročního poplatku za to, že mohou řidiči neomezeně používat české dálnice.

Vláda navrhuje zvýšit cenu tohoto poplatku ze současných 1 500 korun na 2 300 korun za rok. Takové zdražení je velmi citelné, zvedá cenu dálniční známky o 800 korun, to je víc než 50 % původní částky. A takové zdražení je natolik vysoké a necitlivé, že v kontextu dnešní doby, kdy i ceny pohonných hmot, tedy nafty a benzinu, neustále rostou, mi tento krok přijde jako políček do tváře všem motoristům. Řidiči musí reagovat jednak na vyšší ceny pohonných hmot, do toho samozřejmě stále platí povinné ručení, firmy silniční daň a k tomu se má ještě zvednout cena za dálniční známky?

V poslední době se na mě obrátilo několik občanů, kteří jsou z této změny, mírně řečeno, znepokojeni. Jedná se v některých případech o lidi, kteří nemají tak dobrou dostupnost hromadné dopravy a musí denně používat auto, ať už pro odvezení dětí do školy, do školky, sebe do práce, k lékaři nebo pro další aktivity. A už tak je v důsledku zdražení všeho možného provoz auta vychází na nemalé částky. Zdražení dálniční známky těmto občanům nepomůže, naopak jejich problémy ještě prohloubíme. Přitom ruku na srdce - je takové zdražení opravdu nutné? Ptám se zejména z úhlu pohledu, zdali je správné a spravedlivé po řidičích chtít vyšší částky za jízdu po dálnicích, když kvalita a síť našich dálnic dané ceně bohužel neodpovídá. V České republice nemáme tolik rozvinutou dálniční síť a o jejich kvalitě bychom zde mohli sáhodlouze diskutovat.

Například v sousedním Rakousku stojí roční dálniční známka v přepočtu asi 2 360 korun, tedy o 60 korun víc, než s čím počítá vládní návrh. V Rakousku ale řidiči mohou využívat zhruba skoro o tisíc kilometrů dálnic víc než řidiči v České republice. Když se tak podíváme na to, že Rakousko není o tolik větší země než Česká republika co do rozlohy, vychází nám z toho příkladu, který jsem uvedl, jasný výsledek - za téměř dvojnásobný počet kilometrů zaplatíme v Rakousku téměř stejnou částku, jakou zaplatíme podle návrhu vlády Petra Fialy u nás. Porovnávat kvalitu rakouských a českých dálnic snad ani není potřeba.

Navíc řidiči od oznámení vládního plánu zdražení dálniční známky vyjadřují svoji nespokojenost a také se vyjadřují v tom smyslu, že začnou čím dál víc využívat silnice druhých a třetích tříd. A ruku na srdce, tyto silnice nejsou ve většině případů úplně ve výborném stavu, a pokud se na nich zvýší další doprava, k čemu to povede? Budou přetížené a dále víc a víc ničené. Osobně se domnívám, že návrh na zdražení dálniční známky ze současných 1 500 na 2 300 korun za rok je návrhem nepromyšleným, nekoncepčním, asociálním a z výše uvedených důvodů takový návrh prostě podpořit nemohu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Máme 13.58. Chci se zeptat, paní poslankyně, zda chcete vystoupit, nebo váš projev je delší, předpokládám, že je delší a chcete ho přednést potom v jednom kuse. Dobře, děkuji vám.

Já tedy načtu omluvy. Od 13.30 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jakub Michálek a od 12.45 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Karel Sládeček.

Vzhledem k tomu, že je 13.59 hodin a jsme v třetím čtení a projednávání po 14. hodině není možné, tak já na základě včerejší dohody z grémia přerušuji 77. schůzi Poslanecké sněmovny do středy 11. října do 9 hodin. Kolegyně a kolegové, děkuji vám a přeji pěkný zbytek dne. Ještě pro členy organizačního výboru. Poprosím, jednání organizačního výboru následuje bezprostředně nyní po přerušení jednání schůze. Děkuji.

 

(Schůze přerušena ve 14.00 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP