(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ještě bych tady chtěl říct jednu věc. Včera tady vystupoval ten pan ministr zbytečný, tady sedí - on tady sedí proto, aby tady měli účast alespoň někdo z vlády - a tady mě organizovaný zločin STAN poučoval o věznici v Uherském Hradišti, kterou jsem navštívil v roce 2016 s panem Hermanem a bojoval jsem za to, aby zkrátka se s tím něco stalo. Ty sprosté urážky a lži, které k tomu doprovázejí, nebudu komentovat.

Faktem je, že na Úřadě vlády jsou desítky lidí zbytečných. Například tady pan ministr zbytečný, který si tam zaměstnal syna od 2. 10. Tak oni šetří. Takže nejdřív političtí kámoši, dokonce i rodiny tam budou zaměstnávat. Takže bych chtěl jenom říct panu ministrovi, že já chápu, byl jste ve čtyřech stranách, dokonce tady se píše, že jste byl nějaká oběť něčeho, samozřejmě podle vás, ano. A jste mě vyzýval na Twitteru, nebo ten váš organizovaný zločin.

Takže já jsem navštívil tu věznici v roce 2016, vy jste se na to všichni vykašlali od revoluce. Připravil jsem ten projekt. Byl se tam vyfotit pan premiér Fiala, pan Stanjura, teď pan zbytečný ministr. Tak já se ptám, kdy začnete stavět to muzeum, které jsem vám já připravil na ÚZSVM? Není - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - není připravené nic. Takže příště, když budete vystupovat, alespoň si to nastudujte a nevykládejte nesmysly. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Máme zde celou řadu přihlášek k faktickým poznámkám. Jako první je přihlášen pan předseda Jakub Michálek, poté pan poslanec Patrik Nacher, paní poslankyně Berenika Peštová a pan poslanec Pavel Žáček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prostřednictvím paní předsedající. Ježíš, to bylo hrozný. To byl zase proud nenávisti a teď v tom byla tedy přimíchaná i špetka závisti, jak jsem tak pochopil. To byl samý idiot, kretén. Pojďme si říct fakta, prostřednictvím paní předsedající. Vždyť vy jste pravomocně usvědčený lhář. Kolikrát jste byl u soudu a prohrál jste to a musel jste se omlouvat? Vždyť jenom nám, Pirátské straně - vy jste to prohrál u toho soudu. Pravomocně řekli, že jste lhal, že jste strašil těmi migranty do těch chat. Tak jak vám máme věřit, když u těch soudů to prohráváte a potom se musíte omlouvat? Takže já si myslím, že byste měl opravdu lépe vážit slova. Včera jste tady pana ministra Lipavského urazil, úplně sprostě jste ho obvinil, že nic nedělá, zatímco on měl připravenou samozřejmě akci na to, aby pomohl těm lidem, kterým pomoct může s vládními letadly. Ale určitě vám to nebude vyprávět tady přes mikrofon! Takže jestli chcete, prostřednictvím paní předsedající, pomáhat skutečně zachránit někoho a řešíte nějaký reálný problém, tak přece máte číslo na mobil. No tak mu zavolejte a vyřešte to s ním a neřešte to tady, že si počkáte druhý den, abyste tady něco vykládal od pultíku. Jaký způsob řešení věcí tohleto je? Takhle by se nikdy nic nevyřešilo. Tak jestli máte nápad, jak něco dělat líp, tak mu můžete okamžitě zavolat a můžete to okamžitě řešit. Když tam měl setkání s panem prezidentem Herzogem, který to samozřejmě ocenil, s ministrem zahraničí Izraele. A ti to samozřejmě velmi ocenili, že tam jako první západní politik pan ministr Lipavský vyrazil. Takže já s tímhle vaším urážením opravdu nesouhlasím a myslím si, že jste prostě mistr sebeprojekce, akorát ty svoje vlastní chyby házíte na ostatní lidi. Včera byl den duševního zdraví, tak se nad tím zkuste trochu zamyslet. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní tedy pan poslanec Patrik Nacher, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se vrátím k tomu daňovému balíčku. Do jisté míry bych chtěl ocenit, že tady vystoupil kolega Michálek, protože je jeden z mála, kdo to tady hájí. Nemohl jsem si nepovšimnout, že ostatní koaliční poslanci tady k tomu vesměs mlčí. Takže si tak říkám, že o tom moc přesvědčeni nejste, upřímně. Nebudu tady říkat, ctím nějaké gentlemanství, co si říkáme na chodbě nebo v jídelně, ale bylo by dobré tedy, jestli jste o tom přesvědčeni, že to je fakt dobré pro lidi a pro konsolidaci veřejných rozpočtů, abyste tady vystoupili podobně jako kolega Michálek a hájili to. To nikdo z vás nedělá. To je první poznámka.

Druhá. No, já bych tady chtěl upozornit, že vy tady vždycky řeknete zpátky, jaký byl deficit rozpočtu v době covidu - 400 miliard - a že vy to napravujete. Tak za prvé, já jsem vám tady jasně dal důkaz, že kdybychom přijali vaše pozměňovací návrhy kolem kompenzací u covidu, tak by ten deficit byl vyšší. Jestli mi nevěříte, dojdu si znovu pro ty papíry a znovu tady projdu jeden pozměňovací návrh za druhým, včetně toho, kdo z vás ho navrhl a kolik je to miliard. Stačí, když budete kývat hlavou, takhle ne, a já si pro ty papíry dojdu. To jsou vaše pozměňovací návrhy. Takže tím prosím už neoperujte. Notabene neříkáte to, že díky inflaci jste vybrali o několik desítek miliard víc, takže bych se tím tady moc nechlubil.

No, a pokud jde o ty daně, tak ten problém, že je zvyšujete, je mimo jiné v tom, že někteří z vás měli přímo volební kampaň postavenou na tom, že nebudete zvyšovat daně, včetně té daně z nemovitosti. Kolegové z ODS říkali, že to je útok na střední třídu. Takže mi prosím pěkně řekněte, v čem je ta změna mezi lednem 2023 a květnem 2023, kdy jste s tím balíčkem začali. Vy jste slibovali, že nebudete zvyšovat žádné daně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Žáček. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já budu reagovat taky na to, co řekl pan poslanec Michálek. Ne teď, ale předtím. Na tohleto ani reagovat nechci. V každém případě vám jenom připomenu, co řekl pan Stanjura ohledně daně z nemovitosti, když se ho tedy zeptali, že by se měla zvedat, ještě předtím, než se tedy pomýlil a začal tu daň z nemovitosti zvedat. Za prvé - jsou to drobné v rozpočtu a je to trest za úspěch. Další věc, co řekl - nemá to se státním rozpočtem nic společného. Když jsem tady říkala, že daň z nemovitosti by se neměla jmenovat daň z nemovitosti, ale třeba obecní daň nebo daň z přepychu, tak to už má ten správný název k této dani, protože daň z nemovitosti mi postrádá smysl. Říkala jsem to tady už jednou, čekala jsem, že někdo bude reagovat. Sliboval i pan poslanec Dufek, prostřednictvím paní předsedající, taky v předsálí říkal, že by se rád zapojil, a možná že se zapojí do té diskuse. Protože mně to prostě stále nejde, jo, daň z nemovitosti. Já si koupím nemovitost ze zdaněných peněz. Opravuju nemovitost ze zdaněných peněz. Zdědím nemovitost, opět, byla postavená ze zdaněných peněz. Ta nemovitost je tolikrát už zdaněná. Já si vezmu hypotéku, opět platím. Takže daň z nemovitosti logicky by se neměla jmenovat daň z nemovitosti. Ať se to jmenuje obecní daň nebo ať se to jmenuje daň z přepychu, ale neříkejte tomu daň z nemovitosti. To za prvé.

A za druhé, jste popřeli všichni sami sebe! Konkrétně ODS, která tady jasně deklarovala, že tuto daň nikdy zvedat nebude, protože je to daň, jak to říká, trest za úspěch. Trest za úspěch. Tak co se tedy v té vaší straně stalo? Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Pavel Žáček, připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji. Musím říct, že je nutné odmítnout ten dryáčnický styl pana Babiše, který zneužívá souvislostí, které jsou dneska s těmi nešťastnými mrtvými v Izraeli, a tahá tuto problematiku do vnitřní politiky. Nelze reagovat na všechny jeho lži, které zde řekl. Řeknu pouze jednu. My, kteří jsme byli ve výboru pro obranu, tak si velmi dobře pamatujeme, nešťastní důstojníci generálního štábu nám volali v době, kdy se evakuoval Kábul, že největší brzda, člověk, který znemožňoval tuto repatriaci, byl pan premiér svým chaotickým řízením, respektive neřízením té situace. Takže my, kteří jsme to tenkrát věděli, jsme to nezneužili v politickém boji, ale asi je dneska nutno říct, když se tím takhle chlubí, že to takto probíhalo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji opět za dodržení času. Nyní pan poslanec Richard Brabec, poté pan předseda Jakub Michálek, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Já bych shrnul, parafrázoval, projev pana kolegy Michálka do jedné věty, a to je - byli jsme těsně před propastí a pak se nám povedlo udělat krok dopředu. (Potlesk a smích z řad poslanců ANO.) Respektive vy jste udělali ten skok. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP