(10.10 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Ale já jsem se chtěl zeptat pana předsedy Michálka, vaším prostřednictvím, paní předsedající: Pane předsedo, vy tomu opravdu věříte? Tomu, co jste tady říkal? Protože to tedy vlastně znamená, že... No, teď mě napadl nějaký komentář, nebudu ho říkat. Ale vy fakt musíte žít v nějaké bublině, která vůbec není v reálném světě. Protože vy to opravdu nevnímáte, co ti lidi řeší? Vy jste říkal, no my to nenapaříme - to slovo paříme, to se mi tam líbilo - ale my to přece nenapaříme těm zaměstnancům, aby to na ně dopadlo. No a komu jste to napařili? Vy si myslíte, že to na zaměstnance nedopadlo všemi těmi věcmi? Tak se jich jděte zeptat! Já vůbec fakt nevím, kde v tom žijete. Jak tady říkal Patrik Nacher, byl jste jediný kromě pana ministra Stanjury, který to má samozřejmě v referátu, který to tady nějak hájí. Myslím si, že to bylo hlavně kvůli tomu, abyste rozředil opticky hlavně před kamerami to, že bude mluvit opozice. Ale byly to opravdu, nezlobte se, hrozný hámotiny. To přece ani není možný tohleto hájit. Děkuji. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní pan předseda Michálek, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já se budu tedy držet striktně jednacího řádu, čili budu reagovat na vystoupení předřečníků. Nebudu fungovat tak, že bych reagoval na vystoupení, které bylo předtím, ke kterým se mohl každý přihlásit se svou faktickou poznámkou. Takže budu reagovat na vystoupení pana Babiše.

Mě tam tedy zaujal ten termín nová totalita, to myslím, že to je nějaký výplod nějakých markeťáků, ale zase je to přesně v té logice mistr sebeprojekce. Protože kdo tady v reálu v Evropě, kdo tady realizuje něco, co by se dalo asi nazvat nějakými normalizačními praktikami nebo náběhem na novou totalitu? No tak je to Maďarsko. Je to Maďarsko a pan Orbán v Maďarsku. A tam se pan Babiš jezdí učit za svým přítelem Orbánem. Takže jestli tady někdo mluví o nové totalitě, tak se podívejme, kdo skutečně tu novou totalitu provozuje. A já považuju za neuvěřitelnou nehoráznost, že si někdo dovoluje nazvat třeba Ústavní soud institucí nové totality. A to jsou výroky pana Babiše, které veřejně ventiluje. To já tedy považuju za naprosto nehorázné, nepřijatelné a prostě jenom mi to zapadá do toho, že skutečně je to člověk, který byl pravomocně odsouzen, usvědčen jako lhář několikrát u soudu a musel se omlouvat.

Takže takovýmhle způsobem nekorektním se v dnešní době vede debata a děláte to samozřejmě jenom za tím účelem, abyste přitáhli víc a víc pozornosti. A ignorujete ty důsledky, že tím skutečně poštváváte lidi proti sobě, poštváváte tím rodiny proti sobě, mladé proti starým a tak dále. A to je prostě něco, co by se v Poslanecké sněmovně dít nemělo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Vnímám, že se tedy odhlásila paní poslankyně, poté je přihlášen s faktickou pan ministr Martin Dvořák, poté pan předseda Aleš Dufek. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Dobré dopoledne, děkuji, vážená paní předsedající. Paní poslankyně, páni poslanci, musím na začátek konstatovat takovou podivnou věc, že kdykoliv se mi přihodí, že se přihlásím do debaty, pan poslanec Babiš prostřednictvím paní předsedkyně se byv varován zvedne a odejde. Já jsem se dneska opravdu velmi těšil, že mu to řeknu do obličeje, protože jsem to zkoušel včera poté, co se tady navážel do mého syna. Můžete prosím mlčet? (K levé části sálu.) Poté co se tady navážel do mého syna, sám předtím maje hysterický záchvat kvůli tomu, že jemu někdo sahá na rodinu.

Včera jsem se tady pokusil vysvětlit, že to, co říká o přijetí mého syna na Úřad vlády, není pravda, je to lež. A dneska to doplním, je to estébácká hnusná pomluva. Takhle StB pracovala. Někoho pošpinila před sousedy, před přáteli, a potom ho prostě pronásledovala tak dlouho, až ten člověk nakonec většinou podlehl. Takže to je jedna věc. To, co tady říká pan poslanec Babiš o synovi Adamovi, je sprostá estébácká hnusná lež a já musím protestovat. Nebudu ho žalovat, protože to nemá smysl.

To, co řekl o věznici v Uherském Hradišti. Můj facebookový profil zní: "Věznice v Uherském Hradišti má temnou historii. Po druhé světové válce se zde popravovalo v rámci retribučních procesů, pak zde popravovali komunisté. Oběti tohoto místa by určitě urážel pojem nová totalita." Já chápu, že to poslance Babiše rozčililo, ale urážlivého tam není opravdu vůbec nic.

Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan předseda Aleš Dufek, poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Jenom krátká poznámka. Na těch faktických poznámkách je fakt legrační, že tady točíme v krátkém časovém úseku čtyři různá témata, takže jestli nás někdo pozoruje, tak z toho musí být naprosto dezorientovaný. Takže já reaguji na to, co tady zaznělo před osmi minutami.

Kolegyně Peštová, prostřednictvím paní předsedající, prosím vás, daň z nemovitosti je daň z nemovitosti a není to žádná daň z přepychu. Daň z přepychu to mohla být možná v nějakém sedmnáctém, osmnáctém století v Anglii, kdy se platilo třeba, já nevím, daň podle výše, kolik ten dům měl oken nebo kolik ten dům měl krbových kamen, takže vlastně takhle se ten přepych zdaňoval. Ale teď smyslem daně z nemovitosti je prostě zdanění jedince, který má v příslušné obci nemovitost, která je navázána na určitou infrastrukturu, kterou platí pro změnu ta obec, osvětlení, příjezdové cesty, zimní údržbu a tak dále, a tak dále. To znamená, vychází to právě z toho, že vlastně na rozdíl od té Anglie, kde žádná infrastruktura nebyla, a proto to byla daň z přepychu, tak dneska infrastruktura je, platí ji ta obec, a proto by se ten dotyčný měl naprosto spravedlivě podílet v rámci financování obce na provozu té infrastruktury.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Patrik Nacher, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, já už ani nevím, na co jsem chtěl reagovat. Ale chtěl jsem se přihlásit. Ale začnu s tím rozdělováním společnosti, jak o tom mluvil kolega Michálek. Tak to rozdělování společnosti, prosím pěkně, děláte vy. A já vám řeknu konkrétní příklad a to je to, jakým způsobem vy jste se postavili k valorizaci důchodů, k mimořádné valorizaci, jak zpětně měníte pravidla a odůvodňujete to, že nemáme na důchody, že nemáme na valorizace, a tím stavíte ty seniory do pozice, že si na jejich důchody musíme půjčovat. Naproti tomu se tady o desítky miliard zvyšuje rozpočet Ministerstva obrany, na to si asi půjčovat nemusíme. To je to stavění se dokonce mezigenerační, kde mladí lidé potom budou těm starším vyčítat, jak špatně volí. To taky přece říkáte vy. Teď jste to předvedli na Slovensku. Teď Maďarsko, říkal kolega, teď za chvilku bude říkat, že i na Slovensku je to špatně. Doposud to bylo dobře, protože tam zvolili Zuzanu Čaputovou, teď tam zvolili špatně. Vždyť vy to máte takhle černobíle rozdělené od rána do večera. (Potlesk některých poslanců ANO.)

Takže vy rozdělujete tu společnost. Senioři špatně volí, teď mají právo na důchody, ty se musí ze zákona valorizovat, to je špatně, my to tady zachraňujeme. My jako vy - jako vláda. A takhle to rozdělujete. A přečtěte si ty maily od těch lidí, neříkám od všech, že opravdu vy stavíte ty spory mezigenerační, kde ti mladí lidé jim vyčítají, že kvůli nim oni budou mít zadluženou budoucnost. Vy tady vytváříte tuhletu atmosféru. To je úplně jednoznačné. Tohle nemůžete s prominutím okecat zleva zprava.

A pokud jde o tu daň z nemovitosti, no, nám s kolegy na tom vadí ten přerod o 180 stupňů, kde kolegové ze SPOLU a z ODS říkali, že to nebudou zvyšovat. Nebudou zvyšovat! (Předsedající: Čas!) Tak co se změnilo?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Peštová a po ní vystoupí paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Tak já budu reagovat na svého předřečníka, ctěného kolegu poslance Dufka. Vždyť jsem to řekla. Já jsem řekla, ať se to jmenuje daň obecní. Ať se to jmenuje jinak. Ale neříkejte tomu daň z nemovitosti. A to, že je to trest za úspěch, to řekl váš kolega pan Stanjura, nemusím říkat prostřednictvím, pan Stanjura. To jsou jeho slova, já jsem pouze použila jeho rétoriku. On řekl, že tato daň je trest za úspěch. A já říkám, že to nemá být daň z nemovitosti, ale řekl jste to správně, na údržbu obce, tudíž ať je to obecní daň. A potom tomu rozumím. A ne že to je žižkovská daň, že prostě na Žižkově máme cizince, a proto my teď budeme platit víc, protože tam někdo na tom rejžuje peníze. To je taky špatně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP