(10.30 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já si troufám říct, že to je dokonce horší, než jak říkala moje kolegyně Berenika Peštová. Ti lidé se nebojí říkat vtipy. Ale já jako Patrik Nacher vám tady řeknu, že ti lidé už se vám dneska bojí i říct, koho budou volit. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Vy a některá média jste tady vytvořili atmosféru jako boj dobra se zlem. Už to není boj myšlenek pravice - levice. Aby také byl! Vždyť vy jste slibovali, že nebudete zvyšovat daně, teď je zvyšujete, že? Takže o čem se tady bavíme? Ale vy jste to dobro a my jsme v tomhle pojetí to zlo. A ti lidé se bojí přiznávat, koho budou volit. Na Slovensku už to došlo tak daleko, že dokonce se báli přiznat, koho volili, když vycházeli z volebních místností. My jsme v této době. Vy tomuhle tleskáte? Řekněte tady na mikrofon: já, Jakub Michálek tleskám tomu, že lidé 33 let po revoluci se bojí říct, koho volí, aby nebyli nálepkováni! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Takhle se věci mají.

A pak jedna poznámka zpátky k tomu konsolidačnímu balíčku. Vy jste tady mluvil o zrušení superhrubé mzdy. Chtěl bych tady znovu připomenout, už jsme si to řekli stokrát v médiích, hlasovalo pro to hnutí ANO, SPD, ODS. ODS je váš koaliční partner, máte ministra financí, premiéra. Tak to řekněte vždycky tak, jak je ta pravda, tak jak to bylo. Vy to vždycky řeknete: hnutí ANO a pak jako a ODS. (Vysloveno tiše a nezřetelně.) A pak to jakoby promlčíte. Tehdejší vláda za to nese odpovědnost. Ne! Tenkrát pro to hlasovaly tyhle tři subjekty. (Předsedající: Čas!) Tak mě by docela zajímalo, jak jste to svému koaličnímu partnerovi vyčetl. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přeji vám všem hezké dopoledne a poprosím dalšího s faktickou poznámkou - pan poslanec Hayato Okamura. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené dámy, vážení pánové, jenom drobnost. Já si vážím lidí bez ohledu na věk a myslím, že tak by to mělo být mezi všemi slušnými lidmi. Vážíme si seniorů, vážíme si lidí středního věku, ale vážíme si i lidí mladšího věku. I od nich může zaznít nějaký vhled, který je velmi pravdivý. Takže chci podpořit mladou generaci, ty mladší mezi námi, pana Jakuba Michálka a napříč stranami. Takže podporuju mladé a přimlouvám se za to, aby někdo nebyl shazován jenom proto, že třeba vzhledem ke svému věku nemohl některé věci zažít.

Potom, co se týče totality, tak chci vyjádřit přesvědčení, že nežijeme v žádné totalitě, že žijeme ve společnosti, kde nikdo není trestán za veřejné vyjádření svého názoru. Můžeme svobodně studovat, cestovat, není zde cenzura, vydávají se knihy, noviny, časopisy, je možná svobodná veřejná diskuse. Takže prosím vás, zůstaňme pravdiví. Totalita je tam, kde jsou lidé zavíráni, mučeni, popravováni za vyjádření svého názoru.

Pak chci také přece jenom vyzdvihnout tu cestu, tu misi pana ministra Lipavského do Izraele. Ano, je to v procesu, některé věci je třeba dořešit, ale i vrcholní izraelští představitelé tu misi k podpoře Izraele v té neobyčejně těžké nynější situaci oceňují. Takže bylo to krásné, jak jsme včera napříč všemi stranami všichni, kteří jsme tady byli v sále přítomni, Izrael podpořili. Já bych se toho přidržel. Je to něco, co nás všechny spojuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, i vás musím přerušit.

 

Poslanec Hayato Okamura: Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím dalšího z přihlášených s faktickou - pan poslanec Jiří Mašek, připraví se pan poslanec Hubert Lang a poté pan poslanec, pan předseda Jakub Michálek. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, nejprve bych zareagoval na svého ctěného kolegu Pavla Žáčka, který tady argumentoval tím, že v minulém období evakuace z Afghánistánu dle jeho informací, kdy mu volali někteří důstojníci Armády České republiky, probíhala chaoticky. Pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, kdyby to byla pravda, tak vy byste o tom jednal na výboru pro obranu, určitě byste to téma zdvihl. Neudělal jste to. Nebylo to ani na výboru pro bezpečnost, kde mám tu čest s vámi spoluzasedat na jednáních tohoto výboru. Takže bych se ohradil a beru to jako nepravdivý argument dodatečně použitý tady v diskusi a nehodný dalšího komentování.

Dále bych k panu Michálkovi. Měl jsem tu čest být členem covidové komise, které předsedal pan Stanjura, a váš tehdejší kolega pan Ferjenčík byl místopředsedou, já jsem byl druhým místopředsedou. Byl jsem tam jako lékař, ale probírala se tam témata ekonomická. Vy jste tak extendovali, a zvlášť váš kolega, požadavky na vládu, na kompenzace, a já jsem se vždycky ptal - vždyť to nemůžeme ustát se státním rozpočtem. A odpověď vašeho kolegy a pana Stanjury byla taková, že my neseme vládní odpovědnost a je to náš problém. My jsme si ten problém vyřešili. Tehdy byly propady státního rozpočtu 369, respektive 419 miliard v době vrcholícího covidu. Vy už jste covid neměli, respektive hodný omikron, a zasekli jste sekeru 360 miliard. Prosím vás, vy nás nepoučujte. Vy tuhle republiku vedete ke zhoubě ekonomické, protože svými opatřeními v tom balíčku podrážíte zemědělství, podrážíte průmysl, podrážíte firmy - a všechno na úkor občanů České republiky, kteří to dotují z úspor, které získali za naší vlády. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rovněž čas! Děkuji. Pan poslanec Lang. Prosím všechny, aby dodržovali čas.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych se chtěl také vyjádřit, prostřednictvím vás, k panu předsedovi Michálkovi. Prostě to, co tady zaznělo od rána, to je prostě něco neskutečného. Ta vaše bublina, ve které žijete, vy konkrétně tedy, vzhledem k vašemu mládí a vlastně, co jste v životě dokázal, vy dokážete tady urážet lidi, kteří vybudovali firmy, lidi, který zaměstnávají tisíce lidí. Vy za to nemůžete, vy jste se narodil v roce 1989, ale k tomu, jak vy se vyjadřujete, jak vy se chováte, tak se domnívám, že kdybyste se narodil o 20 let dříve, tak vy byste byl takový opravdu progresivistický svazák. Vy byste to dotáhl určitě daleko možná. Určitě byste byl v KSČ, protože vy jste obrovsky ambiciózní člověk. Takže buďte rád, že jste se v té době nenarodil, aspoň vám to nikdo potom nemůže takto vyčítat tady.

Jinak ty vaše výroky, tady ta obhajoba neobhajitelného, prostě to je neskutečné, co tady zaznívá! Já dneska na řadu přijdu asi devátý. Nevěděl jsem původně, jak už to uchopit, protože už jsem to říkal asi hodinu a tři čtvrtě v prvním čtení, ve druhém čtení, a teď jste nám vysloveně nabil, protože vím, jak se budu vyjadřovat k jednotlivým bodům toho z vašeho pohledu konsolidačního, z našeho pohledu pouze daňového balíčku. Je to strašné prostě! Vy máte čtyři poslance, máte ušmudlaných několik procent, vaši další koaliční partneři z pětikoalice jsou na hraně volitelnosti nebo pod hranou volitelnosti. Něco také ukazuje to, že poslední výzkumy veřejného mínění ukazují tu náladu ve společnosti. Nevím, kde žijete. Žijete asi pravděpodobně v Praze, ale přijeďte k nám, přijeďte na ten sever, přijeďte na ten venkov. Podívejte se, jak to tam vypadá. Já o tom budu hovořit. Teď přišel pan premiér, který dostal včera nebo předevčírem čočku od podnikatelů. A prostě je to jedna velká hrůza, jedna velká katastrofa.

A nechte si takové ty výroky o nějaké totalitě, kterou vy jste opravdu nezažil! Vy máte možná to štěstí, já jsem rád, buďte rád, že jste to nezažil, ale prostě nevyjadřujte se k věcem, kterým nerozumíte! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana poslance, pana předsedu Michálka, připraví se paní místopředsedkyně Richterová a poté pan poslanec Kubíček. Jsme stále v režimu faktických.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Tak to jsem tedy opravdu nečekal, že mi tady někdo z hnutí ANO, které vede bývalý člen komunistické strany, tak mě tady urazí, že bych byl určitě v komunistické straně, kdybych se narodil dřív. Ne, fakt nebyl! (Poznámky z řad poslanců hnutí ANO.) Prosím vás, podle sebe, prostřednictvím předsedajícího, nesuďte mě. To jsou takové nehorázné urážky. Fakt jako vyřešte... Evidentně máte nějaké zranění z toho, že jste se podíleli, část z vás, tedy asi váš předseda a spol., na tom minulém režimu, že si to potřebujete projektovat do ostatních lidí. Ale my nechceme mít - mladá generace - nic společného s tím, co se tady dělo za komunismu. Tak to prosím vás neházejte na nás a vyrovnejte se se svou minulostí.***




Přihlásit/registrovat se do ISP