(10.20 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Takže bychom potom museli se koukat na to úplně jinak. A potom samozřejmě ano, ten, kdo má trvalé bydliště v dané nemovitosti, nechť platí pouze obecní daň, a pokud má další nemovitosti, z kterých vydělává, tak ať platí třeba daň navíc, nějakou, protože na tom vydělává. Ale to už potom se dostáváme do toho, jako jestli náhodou směřujeme do nějaké jiné doby, než v které době jsme.

A další věc k panu poslanci Michálkovi, prostřednictvím paní předsedající. Pane poslanče, vy jste opravdu mladý. Vy jste tu totalitu, jak my říkáme, nezažil. Takže jste nezažil, když se lidi báli říkat pravdu nahlas. Báli se říkat politické vtipy, protože než dojeli vlakem ze stanice A do stanice B, tak tam už na ně čekali ti estébáci, jak říká pan ministr, jo? Takže vy jste to nezažil. Ale dnešní doba už se tomu rapidně blíží. Lidi už se bojí říkat pravdu. Lidi už se bojí říkat vtipy, aby zase náhodou za to nebyli popotahováni. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Margita Balaštíková, připraví se pan poslanec Koten. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych prostřednictvím vás, paní předsedající, chtěla hovořit k panu předřečníkovi Michálkovi.

Pane kolego, vy jste ve věku mého syna. A opravdu nemůžete vědět, co to byla ta totalita, když jste byl velmi úspěšný student a nakonec vás nevzali na vysokou školu a vzali ty méně úspěšné, protože jste měl ve svém rodě lidi, kteří byli úspěšní, měli majetky, které vám zabavili, a vy jste se pak musel dívat na to, jak oni šli na tu vysokou školu a vy ne! (Zvýšeným hlasem.) Jenom proto, že jste byl dcerou někoho, kdo měl kdysi majetek. A dneska je to to samé. To stejné! Vy si nedovedete představit, když mně přišly noviny Svobodná Evropa, jak jsme se doma báli, že přijde StB a pozavírá nás všechny, protože půlka mé rodiny je v zahraničí. Jak jsme nesměli jezdit ven, jak můj bratranec nastoupil základní vojenskou službu a nesměl nosit zbraň, protože co to všechno bylo! A vy o tom hovoříte, jak kdybyste tu žil? Promiňte, mně je to líto, ale nemluvte, prosím, já vás o to prosím, o tom, co jste nemohl zažít a co možná znáte z vyprávění! Protože kdo to zažil, tak se ho to hluboce dotýká a velmi mi to vadí! (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Radek Koten, poté se připraví pan poslanec Stanislav Berkovec. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych tady rád zareagoval, vaším prostřednictvím, na pana poslance Michálka. Ono tady je takovým zvykem v podstatě, když jsou někde volby v zahraničí, kritizovat například pana Orbána, jak tady zaznělo ve vašem příspěvku, nebo kritizovat pana Fica na Slovensku. Ale já si myslím, že nám to tady nepřísluší, protože tam proběhly demokratické volby, a pokud tady někdo říká, že v Maďarsku je totalita, tak by si měl uvědomit, že maďarští občané zvolili Viktora Orbána a jeho stranu Fidesz 53 procenty. Prosím, kolik máte procent? Kontrolní otázka. Kolik máte poslanců?

To samé tady zaznělo i od paní Pekarové Adamové, vaším prostřednictvím, že by měli lidé vyhnat Orbána v Maďarsku. Nyní zaznívají podobné věci, ani se nepřeje k volebnímu úspěchu lídrovi politické strany Směr na Slovensku Robertu Ficovi, protože se to nečekalo. Tam se očekávalo vítězství progresivní levice pirátské, Progresivní Slovensko. Takže já si myslím, že bychom si tady měli uvědomit a měli bychom mít pokoru - před čím? - koho ti občané si zvolí - a neměli bychom kritizovat politiky, že tam snad není demokracie, když demokraticky ve volbách si zvolilo stranu Fidesz 53 %. A to samé na Slovensku, 23 % stranu Směr - sociální demokracie. Takže já si myslím, že ti, kteří mají právě plná ústa demokracie tady v Poslanecké ctihodné sněmovně, tak právě ti jsou nejvíce prototalitní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Stanislav Berkovec, dále se připraví paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedající. Já si dovolím, vážený pane poslanče Michálku, prostřednictvím předsedající, také reagovat na vaše vystoupení. A budu reagovat vaším citátem. Já jsem to viděl natočené, běželo to ve veřejném prostoru. Já jsem tomu nejdřív nevěřil, tak jsem si to nechal od kolegů odborníků prověřit, jestli to není nějaká montáž, audiomontáž podle artikulace úst a tak dále. To nebyla. Takže cituji: "Jak už řekl Tomáš Garrigue Masaryk, nesmíte věřit všemu, co se píše na internetu." Konec citace pana poslance Michálka. Děkuji. (Smích a potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová a potom pan předseda Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já to vrátím trošku k balíčku.

Pane předsedo Michálku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, k té dani z nemovitosti. Já si dovolím takový malý exkurz, s veškerou pokorou, ne že bych vás chtěla podceňovat a myslet si, že to neznáte. Daň z nemovitosti, z nemovitých věcí, tak jak je nyní upravena, je stoprocentním výnosem obcí, a je proto i v rukou - tak to dneska říká zákon - v rukou obce, jak si s touto daní naloží směrem nahoru, ale dokonce i dolů, což se zavedlo za naší vlády. A dokonce za naší vlády se zavedlo i to, že obec může si stanovit třeba vyšší sazbu pro průmyslovou zónu nebo pro část obce, to znamená, je to plně v jejich rukou.

Takže o jaké odvaze mluvíte, že neměly předchozí vlády odvahu? K čemu? Odvahu zvednout tu daň 80 procentům lidí, protože tak vysoké procento je u nás vlastnického bydlení? Zvednout jim to a nechat si to ve státním rozpočtu, což byl váš prapůvodní pětikoaliční návrh? Takže o jaké odvaze mluvíte? Naopak, tak jak je to dneska nastaveno, je to nastaveno velmi moudře.

Pak jste samozřejmě museli ustoupit, protože ten tlak byl enormní. Takže jste to vrátili zase tedy do rozpočtu, že to zůstane v rozpočtu obcí, tak jste jim to uloupli zase někde jinde. Vzpomínám si, jak váš koaliční partner, asi už bývalý, jak jsem četla, hnutí STAN, jak tady bojovali a krváceli za kompenzace pro obce, za RUD a tak dále - a dneska mlčí. Vyměnili to za všechna ta teplá místa. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nyní pan předseda Jakub Michálek a poté paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, já budu pokračovat v reakci na vystoupení pana Babiše, neboť tedy teď reagujeme na jeho vystoupení, které se konsolidačního balíčku zas až tolik netýkalo, myslím si, že zrovna tak vůbec. A bavili jsme se o tom pojmu "nová totalita". Tak jednak já chci ujistit prostřednictvím paní předsedající paní Balaštíkovou, že moje rodina byla perzekvovaná komunisty a moje teta nemohla jít na střední školu - na střední školu. Ačkoliv měla samé jedničky, tak nemohla jít na střední školu kvůli svému původu. A mého pradědu odvezli do uranového dolu. Znám to z vyprávění. Ale my s tímhle nemáme nic společného na rozdíl od stran, který jsou prolezlé bývalými komunisty.

Takže mě to uráží a spoustu lidí to uráží. Samozřejmě že to uráží politické vězně, že dneska - a tady jsou takovéhle výroky o nové totalitě od lidí, kteří byli v komunistické straně a legitimizovali násilí na lidech a veškeré ty represe. Takže mě by zajímalo... (Hlas z pléna.) Ano, svazáci, přesně, takoví ti, kteří byli... takhle tam.

Takže mě by zajímalo, aby ti předřečníci, kteří tady vystupovali, řekli: Já, Patrik Nacher, si myslím, že tady máme novou totalitu. Abyste tady vystoupili, postavili se za svého šéfa a řekli: Já, Patrik Nacher, si myslím, že tady máme novou totalitu, že Ústavní soud je součástí nové totality, že všechny ty demokratické instituce, který jsme tady po listopadu - i naši rodiče - tady budovali, tak že jsou součástí nové totality.

Mně to fakt přijde, že to překračuje hranice nějakého zdravého fungování společnosti. To je opravdu strašně nebezpečné. A já věřím, že velká část z vás, prostřednictvím paní předsedající, to i vnitřně cítí, že tohle je opravdu zahrávání si s ohněm, který - až se někdo bude zpětně na to dívat (Předsedající: Čas.), tak to bude hodnotit velmi kriticky, že jste se na tom (Předsedající: Čas prosím.) podíleli.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní pan poslanec Patrik Nacher, poté pan poslanec Hayato Okamura. (Ruch v sále.) Ano, pan poslanec Patrik Nacher je na řadě. A my se vystřídáme při řízení schůze v mezičase. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP