(10.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní předsedkyně Richterová. A připraví se pan poslanec Kobza.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já s vámi v jedné věci, která tady zazněla před chvilkou, souhlasím, a to je právě to, že demokracie není samozřejmost. A právě proto, že není, tak tady vystupujeme. A právě proto vás vyzýváme, ať se každý osobně zamyslíte, jestli opravdu souhlasíte se svým šéfem, jestli vám opravdu nevadí, že napíná demokracii na skřipec, když tady hodiny mluví, používá na popis toho, že tady hodiny mluví a je pak ve všech médiích a všichni o tom debatují, pojem totalita. A když tím, že úplně, úplně mlčí o své minulosti, kdy on byl v dětství, v mládí ve Francii, ve Švýcarsku, když tady všichni byli zavřeni za ostnatým drátem, když se nestaví čelem k tomu, jaká tedy byla jeho role v StB. Jestli tímhle zásadně nedevalvuje to, že my dnes máme demokratické instituce. Máme to hledání nějaké rovnováhy, které samozřejmě demokracii vždycky bude trvat, vždycky bude trošku bolet, ale - a to chci zdůraznit - demokracie není samozřejmost, a když bude devalvována tím, že se nazývá něčím, co tady není, tady prostě není žádná totalita, máme se bavit o jednotlivých věcech, o jednotlivých aspektech.

Ale prosím, fakt osobně souhlasíte s tím, co váš šéf říká? Fakt souhlasíte s tím, když tady ty hodiny mluví a že se na to má vztahovat pojem totalita? Já si myslím, že je to úplná hloupost. A ještě jednou zopakuji: je to urážlivé pro pamětníky, je to urážlivé pro ty, kterých se to osobně dotýká, a je to škodlivé pro budoucnost naší země. Máme se vyrovnávat s tím, co se tady dělo, a dělat vše dobré pro to, aby naše země fungovala co nejlíp, ale ne falešně nálepkovat, když tady máme demokracii, a máme společně pracovat na tom, aby byla co nejodolnější, co nejsilnější, a ne se tvářit, že ten, kdo spolupracoval s StB, tady bude teď kazatel téhle pravdy. Není.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Kobza.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dobrý den. Mně je 67 let, zažil jsem toho víc, než většina z vás dohromady, hodně toho pamatuju. A já bych tady rád připomněl jeden citát jistého Afričana, jistého pana Mobutu Sese Seko Banga, prezidenta Konga, který prohlásil, že garantuje svobodu projevu, ale negarantuje svobodu po projevu. A v této souvislosti bych vám rád připomněl několik jmen lidí, kteří jsou vyšetřováni nebo odsouzeni za názor.

Naše kolegyně Karla Maříková, Michal Kraft, děkan Ševčík a dalších asi 70 lidí, kteří jsou vyšetřovaní za to, co napsali nebo řekli. Víme z vlastní zkušenosti, že kdo je ve státní správě nějakým způsobem a přihlásí se k nějakému názorovému souznění s SPD, má problémy. Stává se šikanovaným, a tak většina z nich tuto nějakou názorovou souhru tají. Takže prosím pěkně, já pamatuju dobu normalizace a můžu říct, že to, co předvádíte vy tady, má hodně, hodně společných rysů. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan poslanec Nacher, poté paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Já asi naposled, protože už se točíme v kruhu. Pan poslanec Balaš, vaším prostřednictvím, to asi špatně pochopil. Ne, pochopil jste to úplně špatně. (Pobavení v sále.) Mladí lidé dneska nemohou říkat svoje názory? Mohou. Nikdo je za to nepronásleduje, nikdo je za to nenálepkuje. My se tady bavíme o tom, že naopak seniory často nálepkujete, že špatně volí. Že ti mimo velká města špatně volí. Že špatně volí ti, kteří nemají vysoké vzdělání nebo patřičné vzdělání. Vždyť to děláte soustavně. Já vám tady přečtu citaci ze zprávy Vojenského zpravodajství, které právě reaguje na to nadužívání těch nálepek.

Dezinformace, propaganda, hybridní válka - to děláte vy. "Prohlubující se vágnost a významová neurčitost těchto termínů přitom vedla i k případům, kdy je někteří političtí a společenští aktéři začali používat i pro označení pravdivých informací - ne nepravdivých, pravdivých - jež však nebyly v souladu s jimi prosazovanými idejemi, a kdy dokonce docházelo ke spojování kritiky vládních politik - to se dneska nemá - s propagandistickým působením cizí moci, což mohlo vést k vyčlenění části do té doby legitimních hlasů z politické debaty.

Jinými slovy, každý názor, každá kritika vlády, každá demonstrace protivládní dostává nálepku. Dezoláti, proruští trollové. Tohleto děláte vy. Vy jste to úplně otočil o 180 stupňů. Tady mladé lidi nikdo nepronásleduje. Ukažte mi firmu, kde někdo řekl, že volí SPOLU, a ten majitel mu řekl, že ho vyhodí, jak řekl můj kolega Brož, že to bylo ve vztahu k ANO. Nikdy jsem tohleto neslyšel. A já bych byl první, co bych proti tomu jako ryzí demokrat bojoval. Tak si zameťte před vlastním prahem! (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Je škoda, že na koho jsem chtěla reagovat, paní poslankyně Richterová, prostřednictvím vás, odešla. Já nevím, proč to tady říká, jestli my někdo souzníme s nějakým názorem nebo nesouzníme s názorem. Já si myslím, že každý z nás je svéprávný člověk a říká ten názor, který má, a je to jeho názor. Já tady nepoužívám to, co mám z doslechu. Já jsem použila, a řekla jsem to tady v té Poslanecké sněmovně už jednou, já jsem ten osobní příběh měla. Kolik znáte ve svém životě lidí, kteří by v 69. vystoupili a s nimi celá základní organizace? Můj otec to udělal. A věděl moc dobře, co bude následovat. Takže já ten posudek měla. Takže to není, že bych tady citovala, že moje babička, a teta a já nevím co. Ano, ty také měly. Někteří skončili v těch prověrkách, jak tady bylo řečeno, takže je vyhodili, kdežto můj otec prostě šel rovně na zteč. A za to jsem na něj pyšná. Protože on byl ten, který byl proti, za války byl v odboji. Takže to byl člověk, který tomu věřil. On to dělal z jiného přesvědčení. A když viděl, kam to spěje, tak se sebral a odešel.

Takže já nechci nálepkovat, ale já bych ráda, kdyby paní Richterová si to poslechla aspoň a šla mezi ty lidi, které oni nálepkujou. Kteří stojí na tom Václaváku a jsou nespokojeni a říkají to, s čím jsou nespokojeni. A jenom proto, že tam stojí a říkají, s čím jsou nespokojení, tak jsou to proruští švábi! Oni jsou dezoláti, dezinformátoři. Co to proboha je? Když tohleto se odehrávalo za vlády Babiše, tak jste tady všichni stáli a tleskali!. Protože musí být plná Letná, musí být plný Václavák! A když se to děje vám, tak okamžitě dostanou nálepku! Tak kde je ta spravedlnost? (Předsedající: Čas, paní poslankyně. - Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuju. Paní poslankyně Pastuchová a připraví se pan poslanec Balaš.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já jsem také chtěla reagovat, vaším prostřednictvím, na paní poslankyni Richterovou. Na pana předsedu Michálka mně už nestojí za to vůbec reagovat, protože už ho tady známe všichni dva roky a já déle, takže vůbec nemám potřebu na ty jeho věci reagovat.

Paní poslankyně Richterová se nás tady ptala, jestli souhlasíme s tím, co říká pan předseda, jestli souhlasíme s tím, jak tady vystupuje, protože je pořád potom v médiích. No tak mi prosím, paní Richterová, vaším prostřednictvím, ukažte ta média, co se o hnutí ANO píše, jak často tam je pan Babiš, co se píše o vaší vládě. Myslím, že my máme jenom jedinou možnost mluvit tady. A i v těchto chvílích, protože interpelace, když se podíváte, kolik jich bylo, tak jich moc nebylo, takže vy nám to slovo nedáváte ani tady. A jsem zvědavá, jestli se nás všech 65 dostane, nebo nám to zaříznete, jako to umíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP