(11.10 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Takže jsem přesvědčená o tom, že bychom měli dát určitý signál a příklad, měli bychom se zase vrátit tedy k projednávání konsolidačního balíčku, a ne si tady teď diskutovat o tom, kdo více či méně je odpovědný za to, že se cítíme všichni nyní tak, jak většina z nás se asi cítí. Ta společnost, nebudeme si nalhávat (upozornění na čas) je rozdělená, ale myslím si, že není namístě ještě tuto diskusi dál vést. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím všechny o dodržování času. Pan poslanec Balaš.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Děkuji, pane předsedající. Já bych vaším prostřednictvím rád poděkoval panu poslanci Janulíkovi za to, že dosvědčil, že jsem poslouchal správně a že skutečně zaznívalo ze strany opozice, zaznívala teze, že ten, kdo je starší, tak má a priori pravdu. Já si myslím, že někdy může mít pravdu ten starší, někdy ten mladší, je třeba o tom diskutovat. Ale to, že zesměšňujete poslance Michalíka jenom proto, že je mladý a že nemůže mít pravdu, že nic nepamatuje, tak to je naprosto nepřijatelné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Vomáčka a poté pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem také nechtěl vystupovat, ale musím, protože jsem tady elév v těchto lavicích, nicméně věkově elév nejsem, a jestliže se tady začne mluvit opravdu o věcech, jako jsou nová totalita a podobně, tak mě to nadzvedne ze židle, protože to odmítám. Žádná nová totalita není. Padají tady různé příklady, zvláště někteří poslanci tady vždycky přijdete a citujete, co se kde píše. Já když čtu komentáře na vystoupení ať už premiéra, anebo tedy pana Babiše, tak to je mnohdy jeden velký hnůj. A odsuzuji tyto komentáře a je mi úplně jedno, jestli je to vůči vašemu panu předsedovi, anebo vůči panu premiérovi.

Zaregistroval jsem určitou výzvu s tím, že ta měla název "Vraťme důstojnost řečnickému pultíku v Poslanecké sněmovně". Prosím pěkně, zamysleme se nad touto výzvou. A jestliže tady opravdu mluvíme o té nové totalitě, nebo někteří z vás, tak v našich poslaneckých lavicích jsou i učitelé. Vy jste opravdu schopni, ti učitelé, postavit se před tamhletu mladou generaci, která je na galerii, a vysvětlovat jim, že toto je nová totalita? Zkusme se aspoň zamyslet nad tímto výrazem. (Upozornění na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem chtěl jenom říct jednu poznámku k vystoupení pana kolegy Žáčka o tom, jak v České republice nikdo není stíhán za politické názory. Vzpomněl jsem si na jedno vystoupení Gustáva Husáka v době normalizace, který s velmi vážnou tváří vystoupil v Československé televizi a říkal, že v Československu není nikdo stíhán za politické názory, ale za porušení stávajících zákonů. Taková obdobná situace. Není vám to nápadné, pane kolego? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová a poté se připraví pan poslanec Mašek. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, musela jsem bohužel teď jít dát nějaký rozhovor ke konsolidačnímu daňovému balíčku. A já bych si ještě dovolila také reagovat na pana Michálka, kterého jsem teď viděla v předsálí, že tam také dává k tomuto tématu rozhovor, a musím opravdu potvrdit slova předsedkyně našeho poslaneckého klubu Aleny Schillerové, která tady hovořila o té dani z nemovitosti, že mě opravdu velmi zvedá ze židle, když tady pořád někdo říká, že máme jednu z nejnižších daní z nemovitosti! Prosím vás, daň z nemovitosti vždycky byla výlučným příjmem měst a obcí, které si o ní rozhodovaly a rozhodují! To znamená, že ta města a obce již dnes můžou navýšit až o 500 %. Já vůbec nechápu, proč městům a obcím do tohoto vstupujete?

A pak mi dovolte ještě reagovat, to jsem byla v naprostém šoku, když tady pan Michálek, prostřednictvím pana předsedajícího, hovořil o tom, že voda bude ve snížené sazbě, a řekl nám tady příklad, že když přijdete do restaurace, tak že si dáte raději tu vodu než ten alkohol, protože bude ve snížené sazbě. A pane Michálku, proč tedy kojenecká voda je v té nejvyšší, 21% sazbě? To jste jako myslel vážně, to, co jste tady povídal? Proč pleny pro děti? Proč dětská výživa bude ve zvýšené sazbě? A vy nám tady začnete říkat, že jste prosadili to, že voda bude ve snížené sazbě. A kde máte tu kojeneckou vodu a ty věci, to, co ty děti vlastně musí mít? Tohle je prostě úplně neskutečné, to, co tady pan Michálek říkal. A vlastně říkal, že budete lidi motivovat k tomu... tak já nevím, jak to tedy bude u těch dětí. Ty děti bez toho prostě být nemohou. (Upozornění na čas.) Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poslední s faktickou, pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl panu Michálkovi poděkovat, protože on tady otevřel diskusi ze strany koalice a snažil se konsolidační, respektive tedy dle nás jednoznačně daňový, balíček obhájit. Vrátil bych se k tomu, co tady řekl Patrik Nacher. On vás tady před zhruba hodinou vyzval k tomu, abyste podpořili pana Michálka. Ony se vám asi špatně ty jeho argumenty poslouchaly, nicméně byl jediný, kdo byl schopen a ochoten tady z koalice vystoupit a snažil se ten pseudobalíček opatření, která nás pošlou směrem dolů, ekonomicky, tuhle republiku, a to je zcela jasné už teď, tak se nepokusil nikdo z vás ho doplnit nebo nějakým způsobem na něj navázat. Já si myslím, že to je velká ostuda vás poslanců koaličních. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Bohužel ještě další dvě faktické poznámky - pan poslanec Brázdil a paní poslankyně Mračková Vildumetzová před přednostním právem pana místopředsedy Karla Havlíčka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Hodně jsem přemýšlel, jestli s tím mám jít, nebo ne. Já jsem tady vyslechl kolegu Žáčka. Mluvil o tom, že toto přece není totalita, my jsme na jiné straně a já jsem... takový osobní příběh, tady konkrétní na výboru pro bezpečnost, a on je tu druhé volební období, jsem chtěl načíst usnesení. Tento člověk... nemůžeme hovořit o tom, že je to jeho neznalost, protože já jsem ho poučil, že se chová špatně a totalitně mi znemožnil, abych já načetl pozměňující návrh. Pak to musela řešit mandátová a imunitní komise a bylo mu domluveno jeho předsedou klubu. Prosím, toto je konkrétní příklad, jak se chováte vy tady totalitně. Toto není demokracie, pane Žáčku, prostřednictvím pana předsedy. Vy se smějete. (Poznámka z pléna.) No, mně to směšné... Pan Žáček říká, že prý je to směšné. Já říkám, že možná pro vás je to směšné.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pánové, prosím, nepokřikujte na sebe. Můžete se, pane Žáčku, přihlásit s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Čili ne pánové, ale pane, nepokřikujte. Já nepokřikuji, já jenom vyjadřuji a popisuji to, co se stalo. A toto nazveme jak? To je demokracie zamezit, zvolenému poslanci, aby nemohl načíst usnesení v podrobné rozpravě? A on se mi teď směje. Ano, toto je totalita.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Horák. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych si ještě dovolila reagovat na vystoupení pana Michálka, prostřednictvím paní předsedající, kdy tady hovořil o změně příjmů z hazardu pro města a obce. Hovořil, já bych jenom chtěla uvést, že dneska obce a města dostávaly z toho výnosu 65 %, v tuto chvíli je v návrhu, že budou dostávat 45 %, z onlinu nebudou dostávat nic. A prakticky pan Michálek tady hovořil o tom, že ty finanční prostředky dostávaly jenom ty obce, že to třeba některé schválně povolovaly, aby z toho měly ten příjem.***




Přihlásit/registrovat se do ISP