(12.00 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

V kontextu toho, proč tady o tom mluvím, je, že si musíme uvědomit, že my skutečně budeme mít sníženou sazbu DPH nejvyšší v EU. A jak potom samozřejmě domácnosti na to reagují? No přirozeně samozřejmě budou hledat tu nejlepší možnost nákupů a tak dále. A já si myslím, že by nemělo nechávat vládu klidnou to, že máme enormní nákupy v zahraničí, protože to samozřejmě nejde do spotřeby v České republice. Vždyť maloprodej hlásí 16 měsíců po sobě pokles tržeb. To přece musí být nějakým způsobem alarmující pro českou ekonomiku jako takovou.

Proto v kontextu toho, co jsem všechno řekla, proto my navrhujeme dočasně, dočasně, a znovu říkám, dočasně dát nulovou sazbu na bydlení, to znamená, na náklady s bydlením, aby se aspoň trošičku ty domácnosti nadechly, stabilizovaly, samozřejmě je potřeba sledovat tyto náklady. Neříkám, že by to mělo být trvalé, ale určitě po dobu vysoké inflace, po dobu boje s energiemi a tak dále nějakým způsobem umožnit rodinám se nadechnout. Alespoň jsem očekávala od vlády, že si třeba řekne dobře, tak pomozme zejména mladým rodinám, které to nemají jednoduché, protože ještě do toho všeho se starají, buď splácí hypotéku, nebo mají vysoký nájem v bytě jako takovém, a vypadl jeden příjem, protože maminka je na mateřské dovolené, tak jsem očekávala, že vláda udělá takový ten vstřícný krok a že řekne ano, nedáme rodičák 50 000, ale dáme klidně 100 000, prostě dáme to zpětně všem rodinám, které pečují o děti, protože mladé rodiny řeší krizi teď, ne až za rok, aby to dostaly nové děti až po 1. 1. 2024. To znamená, teď je potřeba rodinám pomoci. A samozřejmě i rodinám dalším. Takže právě takový ten... bohužel řez toho, že vy řeknete: děti narozené 31. 12. 2023, vaši rodiče ať si nějakým způsobem poradí, my pomůžeme jenom rodinám po 1. 1. 2024. Je to velmi nespravedlivé a myslím si, že to určitě nepomůže nějaké dobré image vlády, pokud se takto bude samozřejmě nakládat s mladými rodinami.

Další věc, na kterou je samozřejmě potřeba se podívat, je, proč i jsou nelogičnosti v tom daňovém balíčku, proč hygienické pomůcky a tak dále jsou v té vyšší sazbě DPH. Já bych rozuměla tomu, kdyby vláda šla cestou, že třeba zdravé potraviny a všechno, co je dobré, voda na pití a tak dále, péče o děti a všechno, měla ve 12% sazbě a všechno, co si mohou ti lidé teoreticky i tak trošičku odpustit, by mohlo být v 21% sazbě. Pánové, omlouvám se, ale žena si nemůže odpustit hygienické pomůcky, to je příroda. Ona za to nemůže, není to žádný její lustrajz, nějaký její luxus, ale patří to k základním věcem, jak obdarovala ženu příroda. Takže moc bych si přála, abyste se opravdu nad těmito věcmi zamysleli.

Další pozměňovací návrh, který je - a už jsem tady o tom hovořila, viz životní události a květiny, ale já bych si hrozně přála, abyste se na to podívali, protože právě i ústy pana Michálka jsme se tady bavili o tom, jak se sjednotí sazba na pivo. Tak já bych tedy chtěla říct, že sice tuto sazbu se snažíte sjednotit a všem Čechům zdražíte pivo, bohužel, a je to náš vlastně opravdu poklad, pivovarnictví jako takové v České republice, a myslím si, že to je nefér vůči českým občanům, ale vy ten samý problém vytváříte právě u květin, protože plno květin a rostlin je jedlých a zařazují se i mezi potraviny. A teď si představte tu situaci - prodej rostlin a sazby v základní sazbě a jejich následný prodej jako potravina, ať už je to salát, jiná zelenina, nařezané bylinky, ve snížené sazbě povede k vratkám DPH, a tím i většinou vytížení úředníků při kontrolách oprávněnosti vratek. To samé platí u kytek při zhotovení smutečních aranžmá na pohřeb ve výši 21 % a prodeji pohřební službou navrhovaných 12 %. Nižší sazba DPH u květin a jiných okrasných rostlin je ve všech dalších okolních státech a v drtivě většině evropských zemích právě v těch nižších sazbách.

Abych vás trošičku naladila, rozněžnila možná, i toto slovo, tak mi dovolte i citaci ze studie od Mezinárodní asociace zahradníků, jak květiny pomáhají zlepšit pozitivní náladu. Já myslím, že po té dnešní debatě je potřeba si pár těchto informací z té studie připomenout, protože jsme si tady skutečně vyměňovali mnoho názorů během dnešního dopoledne, a já si myslím, že kdybychom se nad těmi květinami zamysleli, že by to možná mohlo naši dušičku a náladu i tady ve Sněmovně vylepšit. Z té studie vyplývá: "Lidé, kteří mají doma květiny, se cítí šťastnější a uvolněnější. Prostřednictvím této pozitivní energie se snižuje utrpení ze stresu a související deprese. Pozitivní emoce pomáhají dát životní události do širší perspektivy, a tak snížit účinky negativních emocí. Pozitivní emoce, jako je vděčnost, naděje, empatie, radost, láska, hrdost, klid, překvapení a úcta, mohou být a měly by být spojovány s květinami. Obklopení se květinami podporuje celkové štěstí, pohodu, klid a imunitu. Květiny a jiné okrasné rostliny zvyšují hladinu pozitivní energie a pomáhají lidem se cítit bezpečně a uvolněně. Květiny mají okamžité a dlouhodobé účinky na emoce, náladu, dokonce i paměť, a to jak u mužů, tak i žen. Květiny jsou perfektní ranní nakopnutí pro lidi, kteří jsou v prvních hodinách méně pozitivní. Lidé jsou šťastnější a energičtější poté, co se ráno podívali na květiny."

Takže v závěru v kontextu právě i toho pozměňovacího návrhu na květiny bych chtěla moc požádat zejména zástupce, ale i celou Poslaneckou sněmovnu: Přátelé, obklopme se květinami. Možná se nám i tady, možná bychom je mohli mít i tady na řečnickém pultíku, budeme se cítit radostněji, energičtěji, láskyplněji. A já bych si toto moc přála. Protože pokud shrnu daňový balíček z pohledu lidí, tak se zdražují náklady na bydlení z 10 na 12 %, zabýváme se v daňovém balíčku pokutami za předčasné splacení hypoték, řešíme nespravedlnost u rodičovského příspěvku, zvyšujeme lidem daň z nemovitosti, studentům bereme slevu na studenta, rodičům školkovné, studenti nemají koleje, musejí samozřejmě hledat složitě bydlení někde jinde, zvyšujeme poplatky za OZE, za regulovanou část, zvyšujeme péči o domácnost z 10 na 12 %, kojeneckou vodu máme v 21 %, hygienické pomůcky máme v 21 %, zvyšujeme dálniční známku a tak dále. Takže já sama doručím panu ministrovi Stanjurovi obrovský pugét. Chtěla bych, aby se na něj díval každý den a zamyslel se nad tím, co dělá pro lidi této republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní místopředsedkyně. A nyní pan předseda Okamura.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, již několikátý týden se tady snaží Fialova vláda prosadit to, že během následujících dvou let zvýší lidem daně o 100 miliard korun. Hnutí SPD s tím zásadně nesouhlasí. Vláda chce ve všech rovinách zvýšit náklady na život lidem a firmám a současně jim reálně snižuje příjmy. Tento vládní takzvaný v uvozovkách konsolidační balíček není žádnou konsolidací. Je to v podstatě jen soubor návrhů přinášejících nejrozsáhlejší zvýšení daní a pojistných odvodů v historii samostatné České republiky. Poslanci hnutí SPD podali více než 30 vlastních pozměňovacích návrhů, jejichž cílem je zabránit masivnímu zvýšení všech přímých i nepřímých daní a ochránit příjmy českých občanů, existenci a prosperitu českých firem i příjmy samospráv, obcí a krajů, které zajišťují klíčové veřejné služby. Fialova vláda ničí systém veřejných financí i životní úroveň našich občanů.

Konsolidace financí, příjmů a výdajů v jakékoliv firmě nebo v rodině probíhá úplně jinak. Aspoň tam, kde to myslí vážně a zachovali si selský rozum. V prvé řadě se musí analyzovat výdaje a škrtat zbytné výdaje, tedy ty skutečně zbytné, tam, kde to nepoškodí občany. Fialova vláda ale dělá pravý opak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP