(12.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A tyto výpočty hovoří následovně. Podnik, jehož náklady na elektrickou energii v letošním roce dosahovaly 70 milionů korun, bude v důsledku daňového balíčku číslo dvě platit 229 miliard korun. Ano, více než trojnásobek. Podnik, který v letošním roce platil za elektrickou energii 103 milionů korun, zaplatí v roce 2024 311 milionů korun. Ano, více než trojnásobek. Takže významnější zaměstnavatel zaplatí za energie o 200 milionů korun ročně navíc. Bavíme se o firmách, které jsou pilířem české ekonomiky, pilířem zaměstnanosti. O firmách, které jsou kapitány průmyslu, určujících budoucí mzdy zaměstnanců v naší zemi, utvářejících kondici naší ekonomiky stejně jako daňové výnosy a bohatství našeho státu. Bavíme se o chemičkách, ocelárnách, cementárnách, vápenkách, cihlárnách, sklárnách, papírnách, bavíme o stavebnictví. Ale bavíme se také o všech provozovnách v gastronomii, hotelnictví, o fitness centrech, o prodejnách s potravinami, zkrátka o všech sektorech, kde se musí svítit, chladit, něco pohánět nebo něco vyrábět. Všude tam totiž nekompromisně míří ekonomické torpédo premiéra Fialy a ministra Stanjury. Záměr, který dělá z našeho hospodářství ekonomiku kamikaze. Těch 200 milionů korun navíc, které bude muset každá jedna větší tuzemská firma zaplatit, se samozřejmě ihned a nekompromisně promítne do jejich rozvojových plánů, do platové politiky, do dividend, do výběru daní. A já se ptám: Jaký má smysl zvedat o 2 procentní body daň z příjmu firmě, kterou tímto druhým daňovým balíčkem možná připraví vláda o celý její zisk úplně?

Já nemohu uvěřit, že tady opět není přítomen architekt daňového balíčku. Tak vy nejste pro mě, pane ministře, architekt daňového balíčku (k ministrovi Baxovi), buďte rád, jinak bych se na vás možná také musela trošku zaměřit. (Potlesk několika poslanců hnutí ANO.) Ale není opět přítomen architekt daňového balíčku, ani teď nepřichází architekt daňového balíčku (Do sálu vchází ministr Kupka.), ministr financí Zbyněk Stanjura. O to spíše je namístě připomenout, co jeho daňový balíček číslo dvě způsobí například ve slezské metropoli Opavě, odkud jako nominant strany, která se historicky zaklínala ochranou podnikatelů, na Ministerstvo financí vzešel. Energeticky náročné opavské provozy, jako je výroba armatur, výroba dílů pro automobilový průmysl, výroba mražených výrobků a potravin, výroba kování pro automotiv a elektroprůmysl, výroba cukru, barev a laků, farmaceutický průmysl, a tak bych mohla pokračovat. Všude tam mohou podnikoví ekonomové počítat s nižšími zisky v řádu desítek milionů korun. Všude tam se pravděpodobně nebudou zvyšovat mzdy, všude tam se bude šetřit na vývoji, všude tam budou menší zisky a všude tam se vybere méně daní do státního rozpočtu. Pokud ministru financí nedochází makroekonomické dopady jeho škodlivých kroků na celostátní úrovni, nepochybuji, že by mu je rádi vysvětlili jeho sousedé, kteří je brzy uvidí ve svých podnikatelských bilancích a v rodinných rozpočtech.

Dámy a pánové, ministr financí je evidentně připraven obětovat nejen svoje město, ale celou českou ekonomiku na oltář svého nerealistického slibu, že zatočí s neexistujícím národním dotačním byznysem v řádu desítek či stovek miliard korun. A chce s ním zatočit tak, že zlikviduje dosavadní, v celé Evropské unii platné koncepty výpočtů nákladů za energie. A je ochoten kvůli tomu bez uzardění zlikvidovat konkurenceschopnost celého našeho průmyslu. Zatáhnout za záchrannou brzdu může nyní jenom tato Sněmovna. A měla by to udělat právě teď, když se projednává daňový balíček číslo jedna. Nedovolme prosím zvýšení daní právnickým osobám a živnostníkům, ale ani rodinám a majitelům nemovitostí. Nedovolme to v situaci, kdy se vláda očividně chystá v rámci státního rozpočtu vytorpédovat naši ekonomiku způsobem, před kterým je nechvalný odkaz vlády pánů Nečase a Kalouska hodně slabým čajem.

Vláda by se měla soustředit nikoliv na zvyšování daní, ale na jejich řádný výběr, boj s daňovými úniky a podvody, ale také čerpání evropských prostředků. Výsledky Finanční správy od nástupu Zbyňka Stanjury jsou naprosto tristní. Místo abychom se v potírání šedé ekonomiky zlepšovali, daňové úniky a podvody jenom kvetou. Dokonce se kvůli tomu musela do Prahy vypravit šéfka evropských žalobců Laura Kövesi. Přístup našich úřadů k boji s daňovými úniky podle ní zvolnil natolik, že podvodné řetězce organizované z tuzemska už dokonce ohrožují i výběr daní v sousedních zemích. A to se samozřejmě neúprosně promítá i do našeho státního rozpočtu. Ke konci září se podařilo získat na DPH o 2,5 procentního bodu méně, než je na konci léta obvyklé. V důsledku toho v rozpočtu chybí jen na DPH 10 miliard korun. O dalších 5,5 miliardy korun je meziročně nižší inkaso spotřebních daní, a to zejména v důsledku přeshraničních nákupů a tolerance šedé ekonomiky.

Je to právě pokulhávající výběr daní svědčící o závažném selhání státu v jedné z jeho nejdůležitějších agend, co nutí ministra financí Stanjuru zvyšovat daně a odvody. Zvýšit daně a zaškrtit ekonomický růst je to nejhorší, co může Českou republiku nyní potkat. Dnes nerozhodujeme jen o daňovém balíčku, ale o budoucnosti naší země. Energetické torpédo, které si ODS pro naše hospodářství přichystala, poškodí naši ekonomiku i bez daňového balíčku víc než dost a přinese podle výpočtů Ministerstva financí do státní kasy paradoxně ještě víc než celý tento daňový balíček. Takže proč daňový balíček? Jste suverénní poslanci, jsme suverénní poslanci sedmi politických stran, kteří nemusí za každou cenu prosazovat nesmyslný, škodlivý a ničím neobhajitelný politický program nejsilnější vládní strany, a to navzdory zájmům rodin s dětmi, studentů, dohodářů, živnostníků nebo majitelů nemovitostí. A samozřejmě navzdory naší ekonomice. Pošlete prosím nepodařený daňový balíček na smetiště dějin. Pošlete ho na smetiště dějin a dopřejte naší zemi růst, rozvoj a budoucnost. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Zeptám se ještě, jsou tady s přednostním právem pan poslanec Fiala a pan poslanec Okamura, ale pánové v sále nejsou, takže na ně tady přihlášky počkají. A dostáváme se tedy do rozpravy. Na řadě je paní poslankyně Eva Fialová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, paní předsedající. A já navážu na naší paní předsedkyni klubu Alenu Schillerovou, která vyzývá, nebo která si posteskla, že tu není pan ministr. Já na něj měla spoustu, nebo mám spoustu dotazů a čekám celou dobu, už několikátý den, kdy projednáváme nejdůležitější daňové zatížení nejenom lidí a podnikatelů v naší zemi, abych se zeptala na nějaké otázky, které mě malinko trápí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP