(12.40 hodin)
(pokračuje Eva Fialová)

Trápí mě stejně jako mé kolegy, že tu nejsou přítomni jednotliví členové vlády, například ministr průmyslu pan Síkela, který nám může odpovědět na nějaké otázky, nebo pan ministr životního prostředí, pan Jurečka, mnoho dalších. Při třetím čtení bohužel neproběhlo ani úvodní slovo pana ministra. Začala hned rozprava a poslanci, kteří nejsou členové rozpočtového výboru, tak ani nevědí, proč některé pozměňovací návrhy nebyly akceptovány. Přitom mně osobně při prvním čtení tady pan ministr sliboval, zda jsem se ho dotazovala, jestli má vůbec smysl připravovat nějaký pozměňovací návrh na základě toho, co tu jsme slyšeli od některých koaličních poslankyň, například z KDU, tak že každým pozměňovacím návrhem bude zabývat, věnovat a diskutovat. Ano? Ale z výsledku, který vidím z rozpočtového výboru, tak asi evidentně diskuse moc velká neproběhla. A argumenty, které nám tu byly vysvětleny na některé naše diskuse, jako "vy jste to nezavedli taky", tak pro mě není argument.

Nezlobte se na mě, pane ministře, doufám, že to slyšíte třeba někde v kuloárech, kde třeba sedíte, tak argument třeba u daně na hygienické potřeby, argument "vy jste to nesnížili, tak proč bychom to dělali my?" - to není odpověď. Pane ministře, když už nejste, nechcete odpovídat nám poslancům, tak by si to zasloužili aspoň občané této země, kterých se sakra tento daňový balíček dotkne. Anebo - vždyť jste slibovali, že budete lepší, že budete vše vysvětlovat. Kde jsou tu argumenty, když půjdu jenom z vybraných některých pozměňovacích návrhů, proč se v zákoně objevilo slučování příspěvkových organizací? Proč? Kde je tedy ta diskuse k tomu, že my navrhujeme nebo poupravujeme, aby se neslučovaly, kde je to vysvětlení? Není. Kde je vysvětleno, že pro podnikatele, proč nejste ochotní snížit na 19 % místo 21? Ne, nemáme argument. Nebo argument, že není politická shoda? Tak to jako vám za to moc občané a podnikatelé nepoděkují.

Já bych opravdu chtěla, byla bych moc ráda, kdybyste nás tu neuchlácholovali jenom pouze nějakými těmito všeobecnými poučkami, floskulemi, ale slyšela, chtěla bych ráda slyšet další odpovědi, proč vlastně nechcete například změnu slevy na manžela - nebo které jsou pro hnutí ANO jako důležité - který dlouhodobě třeba pečuje o osobu blízkou? Nebo proč je tady těch pozměňovacích návrhů strašně moc? Nebo proč nechceme tedy tichá vína jako propagační předmět a tak dále? A to tady - anebo by mě zajímal argument, proč nechcete přistoupit na zrušení odpočtu daně z darů politickým stranám a politickým hnutím? Toho se bojíte, této odpovědi nebo vysvětlení? A tak dále, a tak dále.

Slibovali jste nám, že rozpočet nám ukáže, návrh rozpočtu, úspory. No, to ukázal, no. Moc pěkně. Zatím je nevidíme. A navážu i na diskusi, která tady probíhala v minulém... minule, když jsme probírali, kdy tady obhajoval daňový balíček pan ctěný kolega Haas a já jsem na něj taky chtěla zareagovat. Protože nám tady vyčítal, že hnutí ANO nepřichází s žádným - nebo vyčítal, povzdechl si, že v Anglii je to normální, abych byla korektní, nevyčítal, ale povzdechl si - a že přichází opozice automaticky s nějakou alternativou a že naše pozměňovací návrhy nejsou dostatečnou alternativou, a proto k nim není potřeba jako přistupovat, a že to není žádný opoziční názor.

No, ale teď asi prostřednictvím, když tady ctěný kolega není, já si ho vážím, tak ale ono je to těžké, protože my bychom v životě nepřišli, hnutí ANO, s něčím a nikdy z našich slov neuslyšíte, že bychom chtěli ztížit život lidem, třeba rodinám s dětmi. Jako co je za problém snížit DPH na balenou vodu pro kojence? Co je za tak hrozný problém? Nebo ukažte nám, jaký to bude mít tedy dopad, abychom splnili ty vaše ukazatele a snižování tedy toho schodku. Jako jak moc to bude velký? Mně chybí od vás ty argumenty a je mi líto, že tady ta diskuse neprobíhá, neslyším ani argumenty od právě jednotlivých těch ministrů, kterých se to do rezortu významně týká. Pak tady se budeme škrábat za uchem a dělat různé dotační tituly, abychom některým skupinám obyvatel ulevili.

Takže budu moc vděčná, pane ministře, pokud nás slyšíte, tak nevím, jestli to - nebo pokud mě slyšíte, nevím, jestli na to přijde dneska, ale já bych opravdu ráda chtěla znát odpovědi a vysvětlení k našim jednotlivým pozměňovacím návrhům, proč nebyly přijaty. A pádné argumenty. Často tu nás vyzýváte, ať jsme věcní, ať jsme konkrétní, ať se bavíme věcně. Takže prosím, ať se tam neobjevuje argument, vy jste, nebo je to politická shoda. Zajímala by mě čísla. Moc vás o to prosím. Případně prosím ostatní ministry, aby vystoupili a řekli si k tomu svůj daný názor, proč některé věci nejsou, a ukázali nám, jak moc velký by to byl dopad do toho vysněného nerealistického schodku státního rozpočtu. Takže budu moc ráda a děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A nyní je přihlášená do rozpravy paní poslankyně Mádlová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já navážu na moji předřečnici, paní kolegyni Evu Fialovou. A musím říct, že skutečně nám zatím nebylo zodpovězeno, podle jakého klíče se stanovovalo DPH. Já jsem měla v podstatě podobné dotazy a budu ráda, pokud tady padnou, protože my jsme je tady v rámci přednesu i faktických poznámek kladli opakovaně na některé komodity, ale odpověď jsme nedostali.

Na minulém jednání jsme se konkrétně ptali, proč je kojenecká voda v 21% sazbě DPH, a tuto odpověď jsme nedostali. Kojenecká voda je určitě důležitý prostředek v situaci, kdy třeba maminky nemohou kojit nebo jsou k tomu jiné důvody. To by vám tady jistě řekli pediatři, jak, k čemu všemu je tedy ta kojenecká voda využívána. A pokud vím, tak i vaše kolegyně si velmi přály a chtěly přeřadit tedy kojeneckou vodu do nižší sazby DPH, ale z vaší strany tedy nebylo vyhověno. Čili ráda bych taky znala ten argument.

Co se týče zdraví, tak nelze nezmínit léky, které zdražujete. Vy jste se při představování tohoto konsolidačního balíčku pravděpodobně přeřekli, protože jste nejdřív slibovali, že léky zlevní, ale pak se ukázalo, že to tak není. To znamená, že léky jdou z 10% do 12% sazby DPH. Samozřejmě jsou tam nějaké doplatky, půjde to i na vrub zdravotních pojišťoven, to je další věc, která v podstatě není odůvodněná. Proč? Proč tedy zdražujete léky? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP