(13.00 hodin)

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Jak jsem říkala, i Evropská unie na to tlačí, aby sazba DPH u menstruačních pomůcek byla co nejnižší. A znovu opakuji, že na to myslí i ta aktualizace směrnice o DPH, kdy může být dokonce nižší než 5 %. A vy jste se přesto rozhodli, že bude v 21% sazbě DPH. V roce 2020 k tomu přistoupila celá řada států, to znamená, i Česká republika chtěla v roce 2020 to přeřadit do nižší sazby. Itálie to udělala, Polsko, Německo, v roce 2001 Rakousko, má to Nizozemsko, Belgie, Lucembursko. Je to v rozmezí 0-5-7 a tak dále. Česká republika je opět na chvostě. Opět. A opravdu se jedná o ekonomickou nerovnost a upozorňuje na to i Evropská unie.

Vy tvrdíte, že daň z nemovitosti je u nás nejnižší, proto se musí zvyšovat. U menstruačních pomůcek je nejvyšší, ale tam to nehodláte snižovat, přestože to má své jasné argumenty! Argumenty týkající se zdraví a dostupnosti. A pokud paní předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová jezdí do zahraničí, třeba na Tchaj-wan nebo do Jižní Koreje, tak předpokládám, že se zajímá i o práva žen, jakou mají dostupnost ke zdravotní péči, a že zrovna v těchto zemích je nižší sazba DPH a že ve školách v Jižní Koreji to mají zdarma.

Jenom pro vaši informaci, uvádí se, že žena menstruuje zhruba 40 let. To znamená, že v České republice oproti mužům vydá o 120 000 navíc. 120 000 korun! Oproti mužům, protože menstruace je biologický proces, který prostě má žena. A nemůžete to srovnat absolutně s ničím jiným, tak jak jste se snažili tady argumentovat s holítky a podobně. Ne. Je to pouze nerovnost v tom, co je dáno z hlediska biologického pohlaví do vínku mužům a ženám. A ženy zaplatí o 120 000 více. To je ta ekonomická nerovnost! A proto byste se měli snažit tuto ekonomickou nerovnost srovnat.

No ale co se divím? Co se divím, když se na vás podívám? Podpíráte si hlavu, listujete v mobilech, dobře se bavíte. Je to velká škoda. Víte, mě to hrozně mrzí, že k tomuto zdravotnímu problému vlastně takto přistupujete. A musím říct, že mě zamrzel i velký rozhovor pana premiéra, který se i na toto téma vyjádřil. Já si myslím, že z jeho strany, aspoň doufám, že to nebyl nějaký zlý úmysl, ale že to bylo jenom nepochopení té situace. A myslím si, že ho měli jeho poradci tedy informovat, že by měl odpovídat trošku diplomatičtěji.

Ale on to dneska rozsekl vlastně i pan kolega Michálek, prostřednictvím paní předsedající, protože nižší DPH je pouze u komodit, které mají mít nějaký zvláštní zřetel. To znamená, že reprodukční zdraví, ekonomická nerovnost a ženy nejsou hodny zvláštního zřetele. Bohužel ve stejném duchu se vyjádřil i pan premiér, že spotřební daň se týká vlastně jenom škodlivosti, určuje míru škodlivosti. Proto je tiché víno v 0% sazbě DPH. Dále alkohol bude v 21% sazbě DPH. (Reakce v sále.) Spotřební. Spotřební je víno. A není to nic proti vinařům. Jenom konstatuji fakta a na základě čeho jste tedy sestavovali DPH. U alkoholu je to 21 %. A pan premiér prohlásil, že opravdu je potřeba u snížené sazby, aby to bylo hodno tedy zvláštního zájmu nebo společenské nutnosti či sociálního aspektu.

Já si myslím, že jsem to tady vysvětlila naprosto dostatečně, že my ženy si zasloužíme zvláštního zřetele v oblasti udržování zdravého reprodukčního zdraví, snížení ekonomické nerovnosti a dobrou dostupnost k těmto hygienickým pomůckám.

Další komentář v tisku byl ještě od paní místopředsedkyně... (Odmlka kvůli hluku v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Omlouvám se. Kolegové, kolegyně, prosím, ztište hladinu hluku v sále. Děkuji.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Po mém druhém čtení se k tomu ještě vyjádřila paní místopředsedkyně Kovářová a pak jsem zaznamenala už jenom pana premiéra, kterého jsem komentovala. Paní místopředsedkyně řekla na toto téma, že jí vadí, že snížení DPH pomůže nejen těm, kdo mají finanční problémy, ale i rodinám s vyššími příjmy, kteří takovou pomoc nepotřebují. Tak já jsem se tady snažila 40 minut ve druhém čtení vysvětlit celý problém, abychom se potom dočkaly my ženy této odpovědi, že vlastně vadí, že by všechny ženy měly stejně dostupné menstruační pomůcky. Tak proč potom třeba nerozdělíte DPH na potraviny?! Že by to bylo pro ženy bohatší nebo pro ženy chudší? To je přece argument, který je úplně mimo! Buďme rádi, že ženy mají na to, aby si tyto pomůcky ještě koupily. (Reakce poslankyně Schillerové.) Ale všechny ne. Ano, ano, všechny je nemají. A proto je ženete do potravinové banky? Protože na to je většina vás na dotazy novinářů vlastně odkazovala. Přijde vám to důstojné? Že žena, která pracuje, tak musí ještě odskočit do potravinové banky?! Aby tam potupně žádala o základní zdravotní pomůcky? No to asi ne. Anebo že zase vytvoříme nějakou speciální dávku hmotnou v nouzi? To přece není normální. Přece chceme, aby žena, která pracuje a má průměrný plat i těch 28 000, tak aby si tyto pomůcky mohla koupit. A znovu říkám, vžijte se do toho. I tyto ženy, které pracují jako pečovatelky, jako sociální pracovnice, tak financují vám třeba, pane poslanče Michálku, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vašich 11 politických náměstků! Vždyť to byla vaše vlajková loď ve volbách. Vaše kolegyně Kocmanová se tím všude prezentovala, jak se o to zasadí. Teď tu příležitost máte. A vy to označíte, že ženy potřebují zvláštní zřetel. No to děkujeme tedy. A to si myslím, že ho skutečně potřebujeme v této situaci.

Já bych ten svůj projev už uzavřela. Snažila jsem se vyzdvihnout to nejpodstatnější, jako je ekonomická nerovnost a 120 000 korun, které zaplatí ženy za svůj menstruační život více oproti mužům. Nevím, jak jim to tato společnost vrací a v čem? Já jsem na to nepřišla. Pokud mi pomůžete na to přijít, budu ráda. A pak je to samozřejmě ochrana zdraví. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Mám zde tři faktické poznámky. První je na řadě pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Janulík a pak se hlásí pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, již při druhém čtení jsem podpořil svou ctěnou kolegyni Ivanu Mádlovou. Chtěl bych to udělat znovu. Ona to tady řekla velmi podrobně. Já bych zdůraznil ta zdravotní hlediska, která jsou jasná. A prosím vás, vy jste použili, vážený pane ministře financí, argument "když vy ne, tak my také ne". Argument, že jsme to mohli a měli udělat my. Ale kolegyně Mádlová tady řekla, že jsme to připravené měli a že se to nestihlo - to přeřazení do té nižší sazby - doprojednat. Takže teď máme historickou šanci to napravit. Mimochodem, nechci to politizovat, ale změnila se situace, snížila se koupěschopnost našich žen také a snížily se úspory domácností. Nebudu říkat, o jaká procenta, kdo za to může, nechci tu extendovat.

Ale další argument kromě toho, že nemůžeme hrát "když vy ne, tak my také ne", je ještě jeden argument, a to tady kolegyně Mádlová řekla také, že Evropská unie připravuje zařazení těchto pomůcek do nižšího procenta DPH. Prosím, nechovejme se jako eurohujeři a nečekejme na to, až to z té Evropy přijde jako jasné doporučení. Udělejme to hned. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP