(12.50 hodin)
(pokračuje Ivana Mádlová)

Co se týče zdraví, tak tam další věc jsou bezlepkové potraviny, čili jsou to směsi pro celiaky. My už jsme na to taky tady s kolegy zdravotníky upozorňovali, že to je poměrně velký problém, protože strava je jediným lékem pro tyto pacienty. Takže to je další dotaz - proč? Já vím, že jsme tady vedly diskusi s paní kolegyní Bělohlávkovou, že by hrozilo, že by to nakupovali i lidé, kteří to vyznávají jako zdravý životní styl. Nicméně určitě by existovaly mechanismy a způsoby, jak tyto směsi nebo bezlepkové potraviny dostat tedy k pacientům, aniž by to využívali ti, kteří vyznávají určitý životní styl.

No a potom bych se chtěla zastavit, což vás asi nepřekvapí, u dámských hygienických potřeb. Na to tady byl taky dotaz minulé jednání z mé strany, a nejen tedy z mé, proč zůstávají dámské hygienické potřeby, čili menstruační pomůcky, proč zůstávají v 21% sazbě DPH. A ona to tady zmiňovala moje kolegyně, že odpověď byla: "Protože my jsme to neměnili. My jsme tu sazbu neměnili." Pokusila jsem se co nejpřesněji citovat. To znamená, že to bylo v 21% sazbě DPH a vy jste to neměnili, tak my to taky nebudeme měnit. No to je tedy argument! Rozhodně není hodný ministra financí ani celé vlády, a už vůbec ne tam, kde jsou zastoupeni poslanci, třeba vládní poslanci, zdravotníci, kteří za to velmi plédovali, aby v podstatě ta sazba byla nižší. Na naši obhajobu musím říct, že my už jsme to předkládali v roce 2020, kdy to bylo připraveno a nestačilo se to projednat. To znamená, není to tak, že když vy, tak my. A pokud bychom to měli stavět na tuto roveň, tak je asi něco špatně, protože nepochybně tady se jedná o životy všech občanů, o jejich peněženky, o jejich základní životní potřeby a myslím si, že tento přístup nemá absolutně, absolutně žádné svoje místo vlastně v těchto diskusích. Když vy, tak my. To si myslím, že sem skutečně nepatří. A já musím říct, že přístup, konkrétně nejen k té kojenecké vodě, to, co jsem tady zmiňovala, ale k těm základním hygienickým potřebám, tak mě mrzí i proto, že já jsem to tady komentovala věcně. Já jsem to tady rozebírala konkrétně, předkládala jsem jasná data, informace a podobně, a stejně se to minulo úplně účinkem.

Vy jste se tomu vlastně, pane ministře financí, zřejmě vůbec nevěnoval. Tak jak jste sliboval do médií, že se nad tím budete pozastavovat, že každý pozměňovací návrh proberete, tak tento jste určitě neprobral! V žádném případě. A to ani v situaci, kdy prakticky téměř všechny vaše ženy bez dvou se o toto zasazovaly. Všechny vládní poslankyně kromě Markéty Adamové Pekarové, která s tím nesouhlasí, stejně tak jako paní místopředsedkyně Kovářová nesouhlasí se snížením, tak jsem nezaznamenala žádné negativní stanovisko, že by nechtěly přehodit dámské hygienické pomůcky do snížené sazby DPH. Naopak většina vašich vládních poslankyň za to velmi bojovala a je velmi smutné, že se na toto nepřistoupilo. A neznáme důvod.

Já bych velmi stručně, protože jsem k tomu měla minulé jednání poměrně podrobný rozklad, protože jsem předpokládala, že opravdu na základě věcných informací a argumentů, jak vlastně v rámci Evropské unie, tak v rámci i světového přístupu k tomuto problému, tak že dojde ke změně myšlení v podstatě na straně vládní koalice. Opravdu je to pro mě nepochopitelné, proč se tak neděje. A seděla tady řada z vás i mužských poslanců a zaznamenala jsem i celkem jako pozitivní a chápající reakce na tento problém, na svoje argumenty, na svoje data, která jsem tady předkládala. A jaký je výsledek? Výsledek je nula! Zůstává to v 21% sazbě DPH.

Ty důvody jsou zásadní dva. Jeden je ochrana zdraví a finanční dostupnost. Je logické, že menstruační potřeby jsou základní zdravotní pomůckou. Vždyť většina z vás máte rodiny, máte dcery, máte partnerky, někteří z vás už mají i vnučky, tak to přece musíte vědět, že toto je základní zdravotní pomůcka, bez které se ženy neobejdou. Ženy a dívky. A přesto jste nehodlali v tomto směru absolutně svoje myšlení směrem k západnímu myšlení změnit. My jsme na úrovni Litvy a Lotyšska. My jsme úplně na chvostě v přístupu k tomuto zdravotnímu problému, neznámo proč. A pokud nepoužívá žena ochranné pomůcky, tuto zdravotní pomůcku, tak jak má, tak samozřejmě to může velmi negativně ovlivnit její zdravotní stav. To vám řeknou i lékaři, vždyť je máte ve svých řadách. Máme je i v našich řadách, diskutovali jsme to. Je to úplně jednoznačné - dochází k infekčním potížím, k bakteriálním, můžou tam být trvalé následky. Já už jsem to tady zmiňovala, ale musím to zmínit znovu, i přestože koukáte do svých mobilů a vůbec nevnímáte!

A co se nosí jako alternativy? Nebudete tomu věřit, ale je to pořád, skutečně se to týká i České republiky. Ty ženy, které na to nemají, tak existují v České republice. Jsou součástí bohužel té chudoby příjmové, která se zvyšuje. Máte to i ve zprávě od vaší vládní zmocněnkyně, že ta chudoba příjmová se zvýšila z 9 na 16 %. A kdo mezi nimi je? U koho se to zvýšilo nejvíce? No u samoživitelek! A kolik je mezi samoživiteli žen? 90 %! A tyto ženy zvažují, jaké menstruační pomůcky si mohou koupit nebo jestli půjdou potupně do potravinové banky! To chcete? I přesto, že pracují a odvádějí daně? Že odvádějí daně třeba na 11 pirátských politických náměstků, aby z toho mohli být financováni! A vy je ženete do potravinových bank, do neziskových organizací? Vždyť je to pro nás nedůstojné!

Ono je vůbec nedůstojné, že to tady musíme probírat, toto téma. Měla by být úplná samozřejmost, že to bude automaticky přeřazeno do snížené sazby DPH! Abych tady nemusela takhle podrobně říkat konkrétní data, která se týkají menstruačního zdraví, protože předpokládám, že jste natolik vzděláni v této oblasti, že není potřeba k tomu dodávat nějaké podrobnější informace. Ale evidentně ano. Protože vás to vůbec nezajímá, přestože všechny vaše vládní poslankyně kromě dvou za to plédovaly a i se k tomu jasně v tisku vyjádřily! Jasně! Jaké alternativy se používají? Různé hadry, různé houby, různé papíry. Ano, to se děje! A zvažují, jestli koupí dětem obědy, anebo jestli si koupí kvalitní menstruační pomůcku, bez které se neobejdou. Já už jsem to tady říkala.

A druhý důvod, který je, je ekonomická nerovnost. To je terminus technicus, který se jednoznačně přijal. Přijal se ve vyspělých zemích směrem na západ, ve Spojených státech, ale i třeba ve Vietnamu mají 5% daň, v Číně mají 13% daň! My jsme pořád v 21% sazbě DPH! A proč? Protože je tady více mužů zastoupeno ve Sněmovně? Přestože v České republice je více žen než mužů! Je to správný přístup, že ženy budou mít zvýšenou sazbu DPH jenom proto, že ve Sněmovně je více zastoupeno mužů než žen?! Protože všechny vládní poslankyně kromě dvou to chtěly a i se k tomu jasně vyjádřily. To znamená, že je to na vás, na vládních poslancích!

A ekonomická nerovnost, tu si uvědomuje i Evropská unie. Já jsem to tady minule říkala, že vyzývá k tomu, aby tyto pomůcky byly v co nejnižší sazbě DPH, a dokonce na to myslí i aktualizace evropské směrnice o DPH, kdy je možné tyto menstruační pomůcky zařadit i do nižší sazby než 5%! To znamená, že by mohla být dokonce i v 0% sazbě. A u nás zůstává spolu se zeměmi, jako je Litva a Lotyšsko...

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Paní poslankyně, já se omlouvám, ale hladina hluku v sále je opravdu příliš vysoká. Požádám všechny kolegy, aby se ztišili, případně si své rozhovory přenesli do předsálí. Děkuji moc. Ještě vydržte, paní poslankyně. (Poslankyně Mádlová: Já ráda vydržím.) Děkuji. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP