(13.30 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Takže takhle já si skutečně nepředstavuji parlamentní demokracii. A to, že tady probíráme aktuální věci, jako je ruský vpád na Ukrajinu, jako je vpád Hamásu do Izraele, vždyť to je přece normální, k tomu se každá normální (Předsedající: Čas.) a slušná demokracie vždycky postaví.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, dámy a pánové, vy jste kandidovali s tím, že jste změna. Já předpokládám změna k lepšímu. Tak bych vám chtěl připomenout, že za minulého volebního období se hlasovalo jako s pevným časem, pokud si dobře vzpomínám, jenom jednou. A to bylo u EET v momentě, kdy vy jste to obstruovali přes rok. Jenom abychom si to připomněli. Rok, rok se to tahalo, než jsem - rok! Pan kolega nesouhlasí, tak se přihlásím znovu s faktickou a ukážu mu přesně počet dnů u jednotlivých zákonů, jak to trvalo. U EET to bylo přes rok. A teprve po tom roce už nebylo zbytí, tak bylo to hlasování na pevný termín. Naproti tomu vy to používáte relativně pravidelně. Tohleto je, pokud vím, potřetí, minimálně, potřetí, kdy to zařazujete na pevný čas. To jest, někteří moji kolegové - já měl tu kliku, že jsem se přihlásil na začátku, já už jsem mluvil, ale někteří moji kolegové se vůbec nedostanou na řadu. Vůbec. Takže nemají šanci si obhájit ty svoje věci.

Za mě, dámy a pánové, tohle je změna k horšímu. Vy byste byli první, co byste proti tomu tady protestovali. Jak už řekl můj ctěný kolega Berkovec, vy jste si vzali deset hodin pauz, abyste zabránili dovolbě do Rady České televize. A to bylo také napevno. Takže nezlobte se na mě, to už není dvojí metr. Tohle už je dvojí Dozimetr. (Smích a potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Adámková a připraví se paní poslankyně Válková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, politický boj je tvrdý, to víme všichni, a já si ráda vážím svých protivníků. Vy děláte všechno pro to, abych si vás vážit nemohla. A to bych byla velmi nerada. Prosím, pevné hlasování v této velmi důležité věci je něco, co považuji za zneužití moci. A chtěla bych vám připomenout jednu věc. Máte smůlu. Nejsilnějším politickým hnutím této země je hnutí ANO 2011. Kdybyste se rozkrájeli, tak tomu tak je. A to proto, že jde proti velikému protivětru, ale ti lidé vědí, kdo pro ně dělá. Proto dostáváme tolik hlasů. A já bych byla velmi ráda, kdyby tady tito lidé, kteří zastupují velké množství voličů, mohli říci svůj názor. Jak vy víte, co tady chci říkat? To mě fascinuje! Vy jste (nesrozumitelné), nebo máte nějakou kávovou sedlinu? Prosím pěkně, velká strana má Občanskou demokratickou stranu v názvu. Buďte demokraté! Vy se bojíte našich názorů? Demokrat se přece nebojí, demokrat diskutuje. A Parlament je od toho, abychom diskutovali. Že ty názory nebudou to, co chcete slyšet, no to se asi stane, to tak prostě v politickém boji je. Ale vy nemáte ani odvahu si je vyslechnout! A uděláte to, co uděláte. To znamená pevné hlasování ve věci tak strašně důležité, která snižuje životní úroveň všech našich obyvatel. A vy dáte pevné hlasování. No to je demokracie! To jsme hrdinové!

Prosím pěkně, zvažte tedy, zda opravdu jste demokraté, nebo zda chcete dělat nějaký totalitní režim, protože já se v tom začínám nevyznávat. Jste-li demokraté, necháte všechny protivníky promluvit a pak vám nikdo nemůže vzít, prosím pěkně, to právo, že toho času máte většinu, a samozřejmě, že si to prohlasujete. Ale proč nenecháte lidi mluvit? Vy se bojíte slova? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Válková. Připraví se pan poslanec Michálek. Faktické poznámky všechno. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, na jednom konkrétním příkladu můžeme demonstrovat, kam tento postup může vést. Já jsem například slíbila na schůzi našeho podvýboru pro justici ústavně-právního výboru představitelům justice, kteří se tam sešli a upozorňovali nás na to, že ten navrhovaný bod konsolidačního balíku, který se týká snížení - eufemisticky, vy říkáte, že nejde o snížení, ale jde o snížení fakticky - té zákonné valorizace platů soudců, bude zřejmě shledán ústavně nekonformním. Oni jsou o tom dokonce přesvědčeni a připraveny jsou i příslušné žaloby.

Současně poukázali na podfinancování justice, současně poukázali na to, že tím zpochybňováním může dojít i u části veřejnosti k názoru, že si to justice vlastně ani nezaslouží, čímž je ohrožena její vážnost a respekt. A já jsem jim slíbila, že jejich pochybnosti, jejich argumentaci a jejich takový zdvihnutý ukazováček v tom přeneseném smyslu slova - pozor, ještě předtím, než pro to zvednete ruku, vás upozorňujeme, že budete zahlceni našimi žalobami, ušetřeme si to v naší dnešní situaci vyhrocené - tak já ho nebudu moci splnit. Jsem tam sice ne 59., ale jedna, dva, tři, třetí, ale obávám se, že ani na mě nedojde, a tím pádem nedojde ani na naplnění toho slibu, který jsem jim 6. září 2023 dala.

Takže vězte, vy, kteří jste byli přítomní, a byla to opravdu reprezentace, jednalo se o předsedu Nejvyššího správního soudu, místopředsedu Nejvyššího soudu, předsedkyni (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Krajského soudu v Českých, všichni ti, na které už teď nemám čas je ani přečíst, nemůžu svůj slib splnit, protože mně to opozice neumožní.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a prosím o dodržování času. Nyní pan předseda Michálek a připraví se pan poslanec Brázdil. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, my máme daná pravidla, která se odvíjí od našeho jednacího řádu i od judikatury Ústavního soudu, a ta říká, že opozice samozřejmě může vystupovat a má bohatý, široký prostor, ale není to prostor nekonečný. Já si myslím, že ve všech třech čteních bylo skutečně toho prostoru vystoupit hodně. Myslím si, že kdybychom se vyvarovali i některých osobních útoků, tak by toho prostoru bylo ještě více a mohlo vystoupit více kolegů. Bohužel ta rozprava proběhla takovým způsobem, jakým proběhla.

Já zde řeknu jenom jednu věc, která ještě reaguje na proběhlou diskusi a která si myslím, že je důležitá. My skutečně bereme situaci v Izraeli velmi vážně a uděláme maximum pro bezpečnost našich občanů v zahraničí. Jan Lipavský ve spolupráci s kolegy z vlády, s paní ministryní Černochovou samozřejmě zařizuje celou dobu i ty repatriační lety. Samozřejmě že to nebudeme předem všechno vysílat do médií tak, aby se na to mohly připravit řekněme různé záškodnické síly, to by nebylo vůbec logické. A ujišťuju - a nemluvím o opozici, tedy nevím, proč si to kolegové vztáhli na sebe, mluvím o teroristických organizacích, jako je Hamás - ale ujišťuji, že Ministerstvo zahraničí vedlo velmi úzkou komunikaci i se společností Smartwings. Bohužel jsou tam překážky dané bezpečnostní situací. Já jsem poprosil, protože nám jde o korektní vztahy s opozicí, pana ministra Lipavského, aby i teď přes svůj pracovní program se spojil s panem Babišem a zkusili probrat, jestli jsou tam nějaké možnosti. Skutečně ta jednání tam probíhala i na úrovni bezpečnostních ředitelů. A děláme maximum pro to, abychom občany z Izraele dostali. Takže i v té oblasti Smartwings jsme se snažili, bohužel jsou tam překážky dané bezpečnostní situací. Je to soukromá společnost. Já nebudu zacházet do detailů, které se týkají toho důvodu (Předsedající: Čas.), proč ty kapacity není možné využít. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Ještě jedno oznámení, paní poslankyně Fischerová ruší svou omluvu. A nyní je s faktickou poznámkou na řadě pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Chtěl bych reagovat na kolegu Marka Bendu, občanský demokrat. Tento člověk před chvilkou řekl, že většina má nakonec právo hlasovat, prosadit svoje. No proti tomu nic, tomu se říká demokracie. Ale teď je otázka, kdy je ten konec. A vlastně to, že vy zařadíte, máte většinu, řeknete, i kdy bude konec, toto není demokracie, toto už je něco, co jsme probírali dneska, totalitární chování. Tak víte co, já vám poradím, pětikoalice. Udělejte to tak, že zařaďte vždycky ten bod, prohlasujte si ho a hned vzápětí řekněte, kdy budeme hlasovat. Ušetříte vám, poslancům, už nebudete tak naštvaní, že tu musíte sedět, a dovedete to absurdum, že tady tu totalitu nastolíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP