(13.40 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Kdy je tedy konec? Myslíte, že je to konec až na konci těch lidí, kteří chtějí mluvit? Nebo je to na základě toho, že Marek Benda si řekne, teď to hlasujeme? To je ten konec? Udělejte to na začátku, vždyť to je úplně jedno. Byl jsem zkrácen na svých právech a chtěl bych, aby to potom Ústavní soud vzal v úvahu a bojoval, tedy když to není totalita, bojoval proti této totalitě. Ale přesto. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec a předseda Babiš a připraví se pan poslanec Koten. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže vážení spoluobčané, skvělá zpráva, Izrael jsme vyřešili. Vyřešili. Dostali jsme pod tlak naši vládu. Ano, je pravda, že pan ministr Lipavský mi volal dokonce, s paní Černochovou jsem mluvil, takže ta dvě speciální letadla Armády České republiky brzo vyletí. Pane poslanče, nejsou žádné překážky na straně Smartwings. Ale je jasné, pokud naše letadla můžou přistát v Tel Avivu, no tak samozřejmě jsme domluveni, že letadla naloží všechny občany, kteří budou v Tel Avivu, a pokud by to nestačilo, tak samozřejmě Smartwings, který dostal konečně to povolení - já jsem dneska volal izraelské velvyslankyni, mluvil jsem s náměstkem ministra zahraničních věcí Smolkem, řešili jsme to a jsem rád, že jsem tady dnes byl užitečný. Takže skvělá zpráva.

A pod naším tlakem i Ministerstvo zahraničních věcí zřídilo linku! Tak si to napište, vážení spoluobčané: 222264200, v Tel Avivu 972523286622. Takže fajn, aspoň dneska, když jsem tady vystoupil, a včera jsme to vyřešili a naši lidé v Izraeli, konečně se vláda o ně postará. Tak jsem rád, že jsem si mohl zkusit ten management a vyšlo to. A Smartwings je ready - ale Ejlat. To znamená, že to je 368 kilometrů od Tel Avivu. A počkáme, jak to dopadne, jak naši pomůžou, jestli tam budou další lidé. Takže konečně spolupráce mezi soukromým přepravcem a vládou. Nevím, proč jste to neudělali hned, od neděle se Smartwings snažil, ale výsledek je fajn. Takže těším se, že jsme společně aspoň něco vyřešili. Děkuju. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji i za dodržení času. A nyní je na řadě pan poslanec Koten a připraví se paní předsedkyně Schillerová, faktické poznámky. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem tak nějak očekával, že v rámci jakési národní fronty pětikoalice, možná jsem použil špatné oslovení tady v pravé části, že jsem měl říci "drazí soudruzi", ale tak nějak vzhledem k tomu, že tady na levé straně, kde je ANO a SPD, tady je poměrně plno a tady na straně druhé, kde tedy sedí pětikoalice, je to téměř prázdné až na pár výjimek čestných.

My se tady nechceme poslouchat, jak to tak sleduji, protože vy máte předem jasno, dali jste si to pevné hlasování a chcete si to prohlasovat. Já to chápu. Na druhou stranu byste měli brát v úvahu, že se skutečně nevyjádřili, v té rozpravě je přihlášeno nyní, pokud dobře vidím, ještě 68 diskutujících, kteří by vás rádi přesvědčili o tom, že to není konsolidační balíček, ale že to je proinflační balíček, a vy tady v podstatě chcete jenom prohlasovat svoji vůli a extendovat ten problém s inflací.

Je to špatně. Já bych se k tomu velice rád vyjádřil, protože tam mám pozměňovací návrhy, ale bohužel to nebudu moct udělat. A tím pevným hlasováním i ty voliče, kteří nás volili, tak bohužel, bohužel je připravujete o právo přes své zastupitele, abych tedy vám já jako jejich zastupující mohl říct názor těch voličů, protože nám to chodí téměř denně do e-mailu. Je to škoda a takhle si skutečně demokracii nepředstavuji. Bohužel vy jí máte pouze plná ústa. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane nepřítomný předsedo Michálku - nevidím vás - budu na vás reagovat. Necitujte nám ten jednací řád, my ho známe, my víme, co říká jednací řád. A kdo je ten arbitr, který určí, kdy už máme dost, kdy už jsme dost mluvili, kdy už jsme se dostatečně vyjádřili? Uvědomujete si, že jste během dvou a něco, necelých tří měsíců připravili zákon, který, znovu opakuji, je nejvyšším zvýšením daní v novodobé historii naší země? (Ukazuje na galerii vlevo.) Tamhle vidím studenty. I tu slevu na studenta jim rušíte.

Kam se podívám po společnosti, tam saháte na daně. A připomínkové řízení, kde by se mohly strany zúčastnit, ty, které jsou, připomínková místa, ale třeba i my, trvalo pět dnů. Celých pět dnů jste věnovali materii za 73 miliard, které vytáhnete z kapes občanů, rodin, firem, studentů, prostě každého v této společnosti! A teď nám budete říkat, jak dlouho můžeme nebo nemůžeme mluvit? Jednací řád to říká jasně: středa, pátek 9 až 14. A prostě vy máte zajistit, aby opozice mohla říct to, co chtěla, ne že nás tady budete koučovat. Nejdřív nás koučovala vaše kolegyně, paní místopředsedkyně Sněmovny, která nám říkala, co je demokratické, co není demokratické, teď nám vy budete říkat, jak dlouho máme mluvit nebo můžeme mluvit. Tak tohle je jednoznačně demokracie ve vašem pojetí.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Předpokládám, že to přednostní právo, paní předsedkyně, rušíte. (Poslankyně Schillerová přikyvuje.) Výborně. Takže se dostáváme do rozpravy a na řadě... omlouvám se, ještě jedna faktická poznámka pana poslance Bělobrádka. (Směrem k poslankyni Ožanové.) Omlouvám se, paní poslankyně, ale bylo to takzvaně vzápětí. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já jsem rád, že pan poslanec Nacher tady připomenul situaci, která tady byla nikoliv v minulém, ale v předminulém období, kdy jsme společně jako součást koalice Sobotkovy vlády, tedy jak ANO, tak KDU-ČSL, byli v situaci, kdy jsme přesně takovýmto způsobem také přerušili další debatu, dokonce v situaci, kdy hovořil tehdejší šéf opozice Petr Fiala. Takže není to nic nového, stalo se to tady, ano, můžeme se bavit o kvantitě, nikoliv ovšem o kvalitě.

A je zajímavé, jak často zapomínáte někteří na to, co jste sami dělali. Já se vrátím k tomu, že právě v době Sobotkovy vlády tady mnozí představitelé hnutí ANO navrhovali omezení doby k vystoupení jednotlivých poslanců. A teď, když takové věci se tady staly, když jste v opozici, tak proti tomu brojíme. Já myslím, že bychom si měli pamatovat, co jsme dělali. A já se k tomu hlásím, ano, já jsem byl ve vládě, která omezovala řečnickou dobu, vládě, která dala pevné zařazení hlasování, a vy jste v té vládě byli taky. Tak jenom bych to chtěl připomenout. Protože to, že to tehdy bylo jednou, to je jistě pravda, ano. Ptáte se, jaká je kvantifikace, kdo o těch věcech rozhoduje. No já myslím, že ty hranice jsou velice tenké, ale k demokracii to patří. A stejně tak k ní patří i obstrukce. Samozřejmě obstrukce jsou naprosto v pořádku, ale všechno má svoji míru, konečně o tom i mluvil Ústavní soud. Takže není možné zase se vyjadřovat donekonečna. O nic jiného přece nejde. Prostor pro vyjádření svého názoru tady určitě byl. A to, že je tam přihlášeno tolik lidí, tak samozřejmě tam můžou být přihlášeni (Předsedající: Čas.) i lidé z koalice.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě - s faktickými poznámkami pan poslanec Kasal, připraví se paní poslankyně Peštová a pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych zareagoval na ctěného kolegu pana Bělobrádka, vaším prostřednictvím. Tam je akorát drobný rozdíl. Ono 416 dnů je trochu jiné než 5 dnů. Počítat, doufám, umíte.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Nacher a pak pan poslanec Bělobrádek. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Taky bych chtěla zareagovat na pana poslance Bělobrádka. Já už jsem to tady říkala, ono srovnávat ty dvě doby je fajn, ale musíte si taky uvědomit, co jste v nich říkali vy. Neomezujte nás, jak dlouho trval jednací den, jestli trval přes noc, tak jako trvá teďko, jestli vládnoucí koalice vám dávala prostor si odpočinout, nebo vás tady hnala tím tempem, to, co děláte teď vy nám. To znamená, začneme rokovat ráno v 9 hodin, skončíme druhý den v odpoledních, možná nočních hodinách. Jestli vám to připadá normální? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP