(13.50 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Vy jste říkali: my jsme jiní, my to budeme dělat jinak. Tak já jsem očekávala, že alespoň udržíte nějaký standardní režim, to znamená, aby ten člověk si mohl aspoň odpočinout. Vždyť sám moc dobře víte, že to není pro zdraví nic příjemného a zdravého. Toto není přece normální, aby se jednalo, já nevím, začalo se v úterý a skončilo se ve čtvrtek večer. To přece není normální. Tohleto tady bývalo kdysi, když se podíváme historicky, ale osm let, co tady byla vládnoucí koalice, a můžete si o ní myslet, co chcete, tak k vám přistupovala opravdu vstřícně a lidsky. Kdežto to, co teď děláte vy nám - já tam jsem taky přihlášená. Já jsem dala dva pozměňující návrhy a dostala jsem negativní stanovisko, jak říkal pan poslanec Benda, ano, už jste mě zařízli ve druhém, vlastně po druhém čtení, nebo po prvním čtení, když byly načteny pozměňující návrhy, ve výboru jsem dostala negativní stanovisko. Proto říkám, že jste mě zařízli. A teď čekám na třetí čtení a chci obhájit ty svoje pozměňující návrhy, protože vám nenarušují váš konsolidační balíček a mají logiku. Nevím, proč jsem dostala negativní stanovisko. Nemám odpověď, tak bych ji ráda i tady slyšela. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Bělobrádek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na ctěného pana kolegu Bělobrádka. Pane kolego, přece jde o tu míru. Já jsem tady o tom hovořil. Tak já vám to řeknu na číslech. EET se projednávalo 251 dnů v tom prvním volebním období 2013-2017, kde jste byli ve vládě. V tom dalším dokonce 457. To je rok a čtvrt. A teprve v tom momentě ta vládní většina dala pevné hlasování. A to byl jeden zákon, EET, jedna věc. Vy tady měníte 63 zákonů, zvyšujete daně nejvíce za posledních dvacet třicet let, rozhodně to netrvá takovou dobu, ani omylem, a přesto nastavujete tenhle mechanismus. Už potřetí za poslední rok, předtím to bylo jednou za ty čtyři roky. Ta čísla jsou úplně jasná. Jinými slovy, teď nadužíváte tohoto mechanismu, to jsou fakta, a to vládnutí tudíž je za mě z hlediska demokratického deficitu horší. Změna může být k lepšímu i k horšímu. Tady prokazatelně je to k horšímu.

A kdybyste chtěli, tak mám tady i další čísla. Dukovany - 400 dnů jste to blokovali, stavební zákon - 306 dnů, novela zákona o podpoře sportu - 337 dnů. To byly jednotlivé zákony. To nebyla konsolidace veřejných rozpočtů, to nebyla věc, která by skutečně zasahovala do 63 zákonů. A míra té demokracie byla, že prostě my jsme respektovali opozici.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržování času. Nyní je na řadě pan poslanec Bělobrádek. Připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, no tak já jsem právě o té míře mluvil. To je kvantita a kvalita, tím jsem to mínil. A myslím si, že pan kolega Kasal si mohl odpustit tu invektivu. Ano, počítat umím, možná nejsem geniální matematik, ale myslím, že to bylo úplně zbytečné a laciné. Ten rozdíl právě mezi kvalitou a kvantitou jsem zmiňoval. Tak se poslouchejme.

To se týká vlastně i příspěvku pana kolegy Nachera, ale pak si odporuje s paní poslankyní Schillerovou, která řekla - kde je tedy ta hranice? Tak si to vyjasněte. Pro vás to je jasné, že jednou to bylo hodně, podruhé málo. Pro předsedkyni vašeho klubu to jasné není, protože ta tedy říkala, kdo tedy stanoví tu hranici. Já jsem přesvědčen, že se shodneme právě na tom, že důležité je, kde je ta hranice, ale pokud není pevně stanovena, tak holt někdy o ní musí někdo rozhodnout a někdy v některých případech to musí být i Ústavní soud jako garant ústavnosti. Já si myslím, že to je jasné.

Co se týká toho, co říkala paní kolegyně Peštová, no tak pokud se nepletu, tak přes noc se jednalo i v době, kdy tady byly obstrukce už v těch předcházejících obdobích, kdy já jsem třeba ještě ve Sněmovně nebyl. Myslím si, že také nebývalo zvykem, že se tady dělaly takové škodolibosti, jako když se v noci zasedalo, že se naschvál dělala hlasování, která byla koncipována tak, že všichni museli v noci vstát, protože spali, a museli sem přiběhnout. To bych si navzájem nevyčítal. Já to také nepreferuji. Já bych byl rád, aby diskuse byla věcná, abychom ty věci tady skutečně mohli probrat. Jen mě mrzí, že někdy vyčítáte nám, a vy jste společně s panem Juchelkou a společně ještě s dalšími poslanci tady vyčítali KDU-ČSL, protože vy jste konkrétně prostřednictvím paní předsedající zmínila mě a pana Jurečku, to vyčítala KDU-ČSL, když my jsme byli s vámi v těch koaličních lavicích. Tak jenom - podívejte se skutečně, co jste dělali vy.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Juchelka, připraví se paní kolegyně Peštová. Jenom připomínám, že jednáme do 14 hodin. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já to vrátím zpátky k tomu konsolidačnímu balíčku. Tady proběhlo první čtení, potom to bylo ve výborech, tam jsme se nedozvěděli žádné stanovisko od žádného ministra ve výborech na naše pozměňovací návrhy, potom přišel velký komplexní pozměňovací návrh, protože ani vy ve vládní koalici jste nebyli domluveni na některých věcech. My jsme rychle předělali naše pozměňovací návrhy, které v tuto chvíli chceme taktéž obhajovat ve třetím čtení před vámi. Jak to vypadalo u druhého čtení? Když jsem tady ty pozměňovací návrhy měl, tak tady tyto lavice byly prázdné, nikdo na mě nereaguje, stejně jako na naše kolegy. My vůbec nevíme, co si vládní koalice o našich pozměňovacích návrzích myslí. Ani nijakým způsobem neobhajujete, žádný z vás poslanců, konsolidační balíček, jednotlivé položky, kromě pana ministra a pana zpravodaje. Pan Bělobrádek, když tady, vaším prostřednictvím vystoupí, tak pořád jenom mluví o těch procesních věcech, ale neřekne, proč je balená voda ve 21 %, neřekne, proč menstruační hygienické potřeby jsou ve zvýšené sazbě DPH, nemá žádný názor na mé pozměňovací návrhy, proč je sleva na manželku, manžela u zdravotně postižených zrušena a ti lidé přijdou o 24 000 korun. Neřekne, proč studenti na dohodu o provedení práce budou platit po vašem konsolidačním balíčku až polovinu ze svého výdělku na různé odvody a daně.

Tady tyto argumenty vůbec neslyším od žádného poslance z vládních lavic, protože vy mlčíte a hlasujete jenom tak, jak vám ukážou, že hlasovat máte, ale abyste se tady nějak poprali o ten konsolidační balíček, kterému tak strašně věříte, tak to ani jeden z vás neudělá, protože buď nemáte argumenty, nebo se bojíte, ale nikdo o tom konsolidačním balíčku nic neřekne. Tak mi odpovězte, proč mají negativní stanovisko tyto mé dva pozměňovací návrhy, které v žádném případě nenavyšují rozpočet.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Peštová. Ještě než dorazí k pultíku, omlouvá se od 11 hodin bez udání důvodu pan poslanec Kohajda. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já myslím, že budu krátká. Já volně navážu, respektive zareaguji na pana poslance Bělobrádka. Vy jste to řekl dobře, kvantita a kvalita. Já jsem tady také obhajovala své dva pozměňovací návrhy a poslouchala jsem bedlivě pana ministra Stanjuru, který řekl, že pokud to budou pozměňující návrhy, které nezmění tu myšlenku konsolidačního balíčku, jak vy říkáte, já tomu tedy říkám daňový, tak on dá po nějaké domluvě třeba i kladné stanovisko. Já jsem to tady obhájila. Obhájila jsem oba dva pozměňující návrhy, které opravdu nemají žádný dopad do vašeho konsolidačního balíčku, ba naopak, pomohou v odvětví, které vlastně dělá obaly, respektive průmysl, který uvádí obaly na trh, tudíž ty obaly se zlevní, tudíž oni nebudou muset platit tolik peněz a ve své podstatě ten, kdo pozitivně tuto změnu přijme, tak je zákazník, tak je občan. Takže naopak bych řekla, že jsme těm občanům pomohli, aspoň tímhle pozměňujícím návrhem. A stejně jsem dostala negativní stanovisko a jsem na tom úplně stejně jako pan Juchelka, protože nevím proč. Já nevím důvod, proč mi dal negativní stanovisko. Kdyby mi dal neutrální, tak řeknu dobře, jsem ráda za něj. Ale negativní bez jakéhokoliv vysvětlení je pro mě špatná, jak vy říkáte, kvalita. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP