(9.40 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Jenomže my tady máme trochu problém s tím, že máme nastaveny platy justičního personálu velmi nízko. Platy soudců jsou řekl bych vysoké, nebo adekvátní, ale souběžně soudy (soudci?) argumentují tím, že jim nemůžeme zmrazovat platy, pokud souběžně bude docházet k nárůstu platů u jiných představitelů, například úředníků nebo justičních představitelů. No ale souběžně řekněme ti zástupci soudu a státních zástupců říkají, že ty platy pracovníků v justici jsou velmi nízké a že by se měly zvyšovat. Dokonce pan Foldyna, který zastupuje státní zástupce, uvedl, že varuje před odchodem zaměstnanců státního zastupitelství, a cituje příklad v médiích: Třeba kolegyně po 15 letech praxe z mého domovského státního zastupitelství v Břeclavi, s jedním dítětem, v letošním roce pobírá asi 23 000 korun čistého, popisuje státní zástupce příklad toho, jak to vypadá u justičního personálu.

Takže on je to takový trošku zašmodrchaný případ, kdy na jedné straně soudci říkají, nám nemůžete zmrazovat, pokud zvyšujete ostatním, a těm ostatním zvyšovat musíte, protože mají málo, takže musíte z logiky věci zvyšovat i nám. Já si myslím, že tato logika nemůže platit bezpodmínečně. Skutečně si myslím, že musíme reflektovat situaci, kdy děláme úspory v obrovské řadě oblastí tak, že se nám podařilo oproti těm covidovým letům snížit deficit ze 420 miliard korun - teď je výhled - na nějakých 250 miliard, a půjde to podle mě ještě níž, až se tam promítnou efekty v druhém roce platnosti účinnosti konsolidačního balíčku. V takovéhle situaci skutečně, pokud máme razantní úspory ve všech rezortech, tak se domnívám, že zmrazení platů ústavních činitelů včetně soudců je v pořádku a je to v pořádku i s ohledem na jejich absolutní výše, které jsou podle mě adekvátní, nebo víc než adekvátní. Plat soudce se pohybuje mezi 100 až 200 tisíci korunami, u šéfa Ústavního soudu je to dokonce přes 320 000 korun, jenom o něco málo méně než u prezidenta.

Takže když to srovnáme s tou hladinou, která je u justičních pracovníků, tak si myslím, že každý pochopí, že můžeme i při zmrazení platů ústavních činitelů zvyšovat platy některých justičních pracovníků. Ty jsou tak nízké, že nám tam skutečně hrozí to, že nebude mít kdo dělat zapisovatelky, nebude mít kdo dělat referenty, a může to v důsledku tu justici paralyzovat. Může to paralyzovat jejich funkce, transparentnost, třeba zveřejňování rozsudků, které jsme schvalovali tady společně s kolegyní Táňou Malou, tak se podařilo prosadit. Ale teď to nebude mít kdo dělat, protože nebudou justiční pracovníci, protože ty platy tam jsou neadekvátní, jsou výrazně nižší, než jsou třeba v supermarketu, a tak dále.

Takže tato logika se podle mě nepromítne. Jsem přesvědčen, že to u Ústavního soudu obstojí, protože je dodržena ta základní zásada a to je to, že platy soudců nejdou dolů, to za prvé. Za druhé, k tomu zásahu nedochází svévolně. Dochází k němu na základě širokých úspor, které jsou napříč celým státním rozpočtem. Ale nebrání tomu to, že v některých důvodných případech dochází k navyšování těch platů, jako třeba u těch justičních pracovníků, kde to je skutečně už neadekvátní. Myslím si, že tato samotná skutečnost nemůže být důvodem toho, aby bylo zmrazení platů ústavních činitelů prohlášeno za protiústavní.

Tak jenom jsem chtěl takhle transparentně říci, jaké je naše stanovisko k této oblasti, aby bylo jasné, že reagujeme na legitimní obavy a připomínky opozice, které tady zazněly na plénu, vypořádáváme se s nimi a snažíme se vysvětlit, proč máme takový názor, který máme, byť samozřejmě zcela respektuji, že ty názory mohou být odchylné. Pokud opozice předloží návrh na to, aby se platy justičním představitelům, soudcům, státním zástupcům, zvedaly, tak je to téma, které můžeme zcela legitimně diskutovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní mám zde několik faktických poznámek. Nejprve pan poslanec Hrnčíř, poté pan poslanec Žáček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vzhledem k tomu, že poslanci a poslankyně vládní koalice se rozhodli opět porušit zákon a pravděpodobně se nedostane v rozpravě na můj projev, tak alespoň zkusím ve faktické poznámce načíst legislativně technickou úpravu k pozměňovacímu návrhu, který je veden v systému pod číslem 3097, kdy se číslo 37 nahrazuje číslem 41. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní pan poslanec Žáček, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Protože pan předseda Babiš zmínil Kábul, svoji roli a moje jméno, tak já zopakuji, že jsem si ověřoval informace od těch svědků, kteří se podíleli na záchraně a evakuaci, když vrcholila krize v Kábulu. Pamatoval jsem si to přesně, pravdivě. Čili možná je škoda, že tenkrát pan premiér Babiš neprosadil tu vyšetřovací komisi. Možná bychom měli zachycených víc svědectví o tom, jak se doopravdy choval, a ne tak hrdinně, jak to dneska prezentuje. Ale o tom jsem mluvit nechtěl.

Aby mi rozuměl, tak použiji jeho výraz "ostuda jako blázen". Ostuda jako blázen není to, co tady dneska kritizuje a bere si uměle jako téma, co vláda včas a kvalifikovaně řeší. Ostuda jako blázen je to, co se odehrálo na nedávném semináři o F-35, kdy jeho poslanec - nebudu ho jmenovat, on se určitě přihlásí sám - řekl, že za dva roky - mimochodem po odchodu pana předsedy Babiše z tohoto semináře to řekl zcela autoritativně - ANO zruší 2 %, která vydáváme dnes i podle zákona na vyzbrojování naší obrany, na Ministerstvo obrany, Armádu České republiky. Byl to poslanec, který mimochodem pro to hlasoval. Dokonce řekl, že pokud bude uzavřena dohoda s vládou Spojených států o nákupu F-35, že zruší i tuto strategickou, naprosto klíčovou záležitost se strategickým partnerem, Američany.

Čili pane Babiši, prostřednictvím paní předsedající, já vás vyzývám, abyste za ANO řekl, jaká je oficiální pozice ANO. Jestli je to pravda a jestli tedy jste schopni zpochybnit naše závazky, zpochybnit bezpečnost České republiky do budoucna, zpochybnit naši pozici v NATO a zpochybnit naši pozici i vůči takovému strategickému partnerovi, jako jsou Spojené státy. To mi připadá daleko důležitější a daleko větší ostuda jako blázen než to, co jste tady přednášel ráno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pane poslanče, jenom připomínám, že ve faktické poslanci reagují na rozpravu a pan předseda Babiš vystoupil ještě před otevřením rozpravy. Jenom to připomínám. A chápu, že jste potřeboval reagovat, nicméně prosím o dodržování jednacího řádu.

Nyní prosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Já samozřejmě budu reagovat na toho, na koho reagovat se má, a to na Jakuba Michálka, prostřednictvím vás, paní předsedající. No, já si myslím, že to, co tady pan Michálek povídá ohledně zmrazení platů politiků, je absolutně nehorázné, pane Michálku. Prosím, vezměte si program jednání této Sněmovny, najděte si bod 48 - návrh poslance Andreje Babiše ohledně zmrazení platů politiků na pět let. Chtěla bych vám říct, že tento návrh tady již leží od začátku, tedy od konce roku 2021, co vy jste přišli do vlády. Ani jednou jste ho neprojednali, ani jednou jste ho nezařadili. Víte, co v tom návrhu je? Aby se to dotýkalo pouze poslanců a ne soudců a státních zástupců. Ti jsou z toho vyjmuti. Takže tento návrh tady byl v roce 2020, byl schválen, ale Senát ho zamítl. Pak jste přišli do vlády vy, proto jsme ten návrh předložili znovu a od té doby tady leží. Takže já považuju vaše vystoupení za absolutně nehorázné a neskutečné, když tady říkáte, že tedy bychom o tom měli vést nějakou debatu. A řekněme si to, jak to je. Vy jste si svůj plat zvýšil od 1. ledna letošního roku o 12 %, seniorům jste vzali mimořádnou a řádnou valorizaci, a ještě si dovolíte v tuto chvíli sem přijít říct a bít se v prsa, jak jste teď do konsolidačního balíčku vlastně dali nějaké zpomalení těch platů, že jste to tam konečně dali po našem tlaku, když my jsme vám to tady mnohokrát předkládali.

Takže pane Michálku, prosím vás, dejte si ruku na srdce, a ta vaše vystoupení aby byla především pravdivá. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP