(9.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Válková, připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, já si také vážím té věcné diskuse a budu reagovat konkrétně na pana poslance Michálka. Chci ho upozornit, že tam nejde jenom o otevření debaty, že je tady pozměňovací návrh pod číslem 3129, který jsem tam vložila a kde samozřejmě to vracím zase do polohy, o které tady hovořila moje předřečnice, paní kolegyně poslankyně Mračková Vildumetzová, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. To znamená, že se netýká ten váš velký komplexní pozměňovací návrh k tomu původnímu návrhu konsolidačního balíčku soudců, soudních představitelů v tom smyslu, v jakém jste to tam původně dali, to znamená, jde o návrh na vypuštění. Čili když ještě by vám to, co tady teď rezonuje, a ty argumenty, které budu přednášet, jestli se na mě dostane, zřejmě za chvíli do těch 11 hodin, tak můžete pro ten pozměňovací návrh zvednout ruku.

Ale jinak mě překvapilo, že vy jste v tom svém projevu řekl jednu větu - někdy se to stává, já vás beru za slovo a chci vysvětlení, pane poslanče - vy jste řekl, že - vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně - že platy soudců jsou adekvátní, nebo spíš víc než adekvátní. A to je přesně ten argument, proč nesmíme, nebo bychom neměli, připustit zásahy do jejich platů. Protože vy, jestliže tady veřejně za mikrofonem řeknete, že platy soudců jsou víc než adekvátní, tak tím vyjadřujete, nezlobte se na mě (Předsedající: Čas.), to je jasná logika, nedůvěru k tomu, že jejich ohodnocení odpovídá (Předsedající: Čas.) jejich výkonu práce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vondráček, poté pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Chtěl bych krátce zareagovat, co zaznělo od kolegy Hrnčíře v rozpravě. Všimněte si, já bych na jeho příkladu rád demonstroval, co tady vlastně způsobujete tím, že jste si protizákonně odhlasovali hlasování v 11 hodin. On v podstatě zneužil jednací řád a v rozporu s jednacím řádem se přihlásil k faktické poznámce, ačkoliv nereagoval na žádného předřečníka, protože to bylo jediný způsob, jak mohl načíst svoje legislativně technické změny svého pozměňovacího návrhu. Takže aby si je vůbec mohl načíst, tak musel porušit zákon.

Já jsem na řadě někde čtyřicátý, já tam mám dva pozměňovací návrhy, jeden z nich se týká advokacie. Mezitím proběhla nějaká debata s advokátní komorou, já zvažuji zpětvzetí toho návrhu, ale samozřejmě chci vystoupit řádně v souladu s jednacím řádem a odůvodnit. Na mě nepřijde vůbec řada. Takže se bude hlasovat jinak, než by se hlasovalo, kdyby tady všechno fungovalo podle pravidel. Uvědomte si na těchto dvou příkladech konsekvence toho, že se tady porušuje jednací řád.

A k panu Michálkovi chtěl bych říct, prostřednictvím paní předsedající - oceňuji, že vystoupil, že je to na záznamu, že zde řekl svůj názor, se kterým já nesouhlasím. Já si myslím, že ten návrh je v rozporu s judikaturou, kterou máme k dispozici, a nevešel se do mantinelů, které stanovil Ústavní soud, ale rozsoudí nás zřejmě zase až nějaká soudní instance.

Nadto bych chtěl ale připomenout, že co je taky problém toho, že jednou tady v minulosti už k nějaké dohodě se soudcovským stavem došlo. Stát už jim jednou slíbil, že už je nechá na pokoji. A byla to zrovna kolegyně Válková, když byla ministryně spravedlnosti, která byla nositelkou těch jednání, a kdy k té dohodě došlo. Ušetřily se zhruba tři miliardy na příslušenství a tenkrát se těm soudcům slíbilo, že už se do toho nebude rýpat. A už je to tady zase! To je ten problém. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan předseda Andrej Babiš a připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Vaše dvě minuty, pane předsedo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Mě fascinuje, jak pan Michálek tady mluví o nějakém diplomatickém protokolu. Já myslím, že všichni velvyslanci, kteří jsou v Praze, slyšeli, že vlastně na těch velvyslanectvích se jenom jedí chlebíčky, že tam se nemluví o ekonomických zájmech České republiky. No a on nás tady poučuje. Takže tady máme článek - asi zapomněl: Z řetězu utržený Michálek: močil na francouzskou ambasádu a popíjel s odsouzeným podvodníkem. Vy mlčte a zalezte do tý díry! A můžete si stěžovat -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, vyzývám vás k pořádku. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ale vy jste nevydala ten seznam zakázaných slov. Takže ať mě nepoučuje (Předsedající: Pane...) pan Michálek! Nic o tom neví...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, já vás vyzývám k pořádku. Je jasné, že (Poslanec Babiš: Dobře.) takové výrazy (Poslanec Babiš: Já mluvím...), které používáte, nepatří na půdu (Poslanec Babiš: Dobře, vy mi berete čas teď.) Poslanecké sněmovny a to byste měl vědět sám!

 

Poslanec Andrej Babiš: Berete mi čas. Berete mi čas, jo? (Předsedající: Čas vám nahradím.)

Takže tenhle člověk mě nemůže poučovat. Já jsem pracoval na velvyslanectví v zahraničí a mám zkušenosti mezinárodní. Mimochodem včera jsem byl v Albánii, kde jsem měl oběd s premiérem Albánie, jo?, když už jsme u toho.

Panu Žáčkovi bych rád vzkázal - on tady není. Prosím vás, děkuju vám za ten seminář F-35. Nevím, co tam říkal pan Růžička. My určitě nebudeme měnit žádné smlouvy, které vláda vaše uzavře. Ale co bylo super na tom semináři, je, že vy jste řekli, že jste měli sedm nabídek. Sedm nabídek s razítkem! I Rafale Francie a F - nevím jaká - šestnáct, sedmnáct, osmnáct. Tak prosím vás, nám je ukažte! Ukažte nám je. My bychom je rádi viděli. Já myslím, že tam bylo dokonce nějaké kritérium, já jsem se nedozvěděl, jaká kritéria, evidentně to nebyla jenom ekonomika toho letadla. Takže sedm nabídek. (Předsedající: Čas.) A my máme právo - (K předsedající.) No vy jste mi vzala deset sekund. (Předsedající: Ano, pardon, omlouvám se, samozřejmě, samozřejmě.) A my máme právo vědět ty další nabídky, protože vy jste o ničem nejednali, jenom jste si vybrali tohle, 400 miliard, o které připravíte občany České republiky. A ta letadla nepotřebujeme!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Mašek, poté pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající kolegyně, kolegové, já budu reagovat na kolegu Žáčka, kterého tu nevidím, a na jeho tvrzení, jednak kolem toho nezvládnutí evakuace z Afghánistánu. Už jsem mu tady jednou řekl a odpovídal na to, že kdyby tomu tak skutečně bylo, tak by to v době, kdy byli v opozici, otevřeli na výboru pro obranu nebo na výboru pro bezpečnost. Nic takového se nestalo. Čili už minule jsem to nazval spekulací a dodatečnými nepravdivými argumenty. On tady žádnými argumenty nepodpořil, žádnými komunikacemi s Armádou České republiky, tak jak tady říkal. Dále.

Včerejší seminář F-35. Už to tady zmínil pan předseda Babiš, tam nám bylo přislíbeno, že dostaneme všech sedm nabídek k nahlédnutí jako opozice, že budou orazítkované. Mají to být nabídky z doby 2019 až 2021, zahájil tehdy to nabídkové řízení nebo tu poptávku skutečně pan Metnar, nicméně vše bylo uzavřeno až za nové vlády. Přiznali tam, že to bylo až na konci prosince a první informaci o návrhu na ten výběr na F-35 dostala až paní Černochová.

Na další dotazy - a to je kupodivu, to není ani nikde v tisku - všichni jenom spekulují o těch 2 procentech, berou si jenom negativní věci. Na můj dotaz, jestli F-35, respektive pátá generace, byly doporučeny od NATO, tam byla jasná odpověď - nebyly, NATO to nedoporučilo. Další otázka - do těch národních politik se NATO nemíchá, takže může být jakékoliv letadlo. Další. Co doporučovalo NATO? NATO doporučovalo těžkou brigádu a protivzdušnou obranu. Je právě otázka, jestli tímhle nenarušujeme schopnost české armády se aktivně bránit, protože dáváme prioritu jenom letadlům.

Takže těch věcí je tam víc. A k těm 2 procentům. O těch se skutečně mluvilo, ale v tom duchu, jestli budeme schopni - ANO to podpořilo mimochodem - ale jestli budeme schopni ty částky smysluplně využívat na nákup akvizicí. (Předsedající: Čas.) A že se může stát, že NATO průběžně nemusí mít peníze. To je všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan místopředseda Havlíček, poté pan poslanec Růžička. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Reakce na pana poslance Žáčka, že jaksi porušujeme závazky vůči USA. Vůbec to tak není. My nechceme porušovat žádné závazky vůči našim spojencům, ale současně nechceme diskvalifikovat dopředu další potenciální dodavatele, konkrétně například Švédy, kteří neměli šanci předložit kvalifikovanou nabídku gripenů, ačkoliv o to několikrát žádali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP