(10.40 hodin)
(pokračuje Jiří Havránek)

Vládní návrh zákona - nebudu prosím opakovat - se mění takto:

1. V části desáté článek XV se v nově navrženém § 38bb odst. 2 úvodní části ustanovení číslo "2" nahrazuje číslem "1".

2. V části desáté článek XV se v nově navrženém § 38bc odst. 1 písm. c) slova "uplatněné toto slevy" nahrazují slovy "uplatnění této slevy".

3. V části třicáté páté článek LVIII se v nově navrženém § 32o odst. 2 za slovo "Evropské" vkládá slovo "unie".

Zazněl zde také legislativně technický návrh od pana kolegy Cogana. Pan kolega Cogan nicméně řekl, že je to pozměňovací návrh, který se týká úpravy data nabytí účinnosti části zákona novelizující zákon o elektronických komunikacích. Pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění - pardon, legislativně technický návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, uvedený v usnesení rozpočtového výboru č. 253 ze dne 30. srpna 2023 zaevidovaném jako sněmovní tisk 488/4, se mění takto:

V bodě 26 se v nově navrženém znění části šedesáté páté o účinnosti v textu článku CXI (vyslovuje cxi) - omlouvám se, nejsem teď v tuto chvíli schopen převést římské číslice - písm. f) za číslo "156" vkládají slova "čl. XCVIII a XCIX, díky čemuž bude účinnost části návrhu, kterou se mění zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů, odložena na 1. července 2025.

Omlouvám se za ty římské číslice.

A poslední - návrh paní kolegyně Mračkové Vildumetzové, kdy tedy legislativně technická změna k pozměňovacímu návrhu paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové podanému k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, ve znění komplexního pozměňovacího návrhu přijatého rozpočtovým výborem, sněmovní tisk číslo 488, se v článku XV vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, ve znění komplexního pozměňovacího návrhu přijatého rozpočtovým výborem, se za nový bod 33, vložený pozměňovacím návrhem poslankyně, vkládá nový bod 34, který zní: 34. V § 20 odst. 8 se slova "a politickým stranám, politickým hnutím, evropským politickým stranám nebo evropským politickým nadacím na jejich činnost" zrušují. Ostatní body se přečíslují.

To jsou všechny legislativně technické úpravy. Teď ještě pro forma na základě diskuse a dohody ve vedení rozpočtového výboru dochází - a já to následně navrhnu jako protinávrh vůči usnesení rozpočtového výboru - k úpravě procedury hlasování. Ta dohoda byla navržena tak, že všechny pozměňující návrhy, které jsou navrženy k tomu souhrnnému pozměňujícímu návrhu, budou hlasovány tak, aby návrhy ze strany opozice byly hlasovatelné. Tuto proceduru zaslal rozpočtový výbor, pokud se nepletu, všem poslancům a členům rozpočtového výboru a já tedy následně tento protinávrh načtu.

Děkuju za váš čas. Omlouvám se za to, že jsem nebyl s to rychle převést římské číslice do arabských. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane zpravodaji. Nyní následuje série faktických poznámek. Jako první paní poslankyně Jana Pastuchová, potom paní poslankyně Zuzana Ožanová a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, já jenom bych opravdu ráda také podpořila a moc vás požádala, abyste zvedli ruku pro pozměňující návrh mého ctěného kolegy Aleše Juchelky, vaším prostřednictvím, ohledně opravdu té možnosti odpočtu daně pro ty děti starší než jsou tři roky, a které opravdu mají ZTP. Já jsem... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegové a kolegyně, já vás poprosím, aby případná diskuse byla přesunuta do předsálí. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já jsem se tady v minulých dnech vyjadřovala k reorganizaci České správy sociálního zabezpečení a řekla jsem vám všem, že abych ten zákon poznala, že opravdu dělám jako zdravotní sestra posudky příspěvku na péči. A včera jsem si zrovna, když jsem jeden takový dělala, a šlo o tříletého chlapce, uvědomila, jak někteří rodiče, kterým vlastně řeknou diagnózu poruchy autistického spektra, a přečtete si posudek, jak ti rodiče to musí zvládat, a těm dětem se dává roční odklad do školy, to znamená, že nejdou v šesti, ale v sedmi, teď už v osmi, když se narodí třeba v říjnu, a ti rodiče jsou s nimi doma a nemohou se věnovat svému zaměstnání, a my těmto rodičům, kteří prostě nám a těm dětem dávají péči i nad ty tři roky, protože ty děti jsou opravdu opožděné a potřebují tu péči - prosím vás, zamyslete se nad tím, jestli máte ve svém okolí nějaké postižené dítě a vidíte ty rodiče, jak kolem něj mu tu lásku dávají, tak pro tento pozměňující návrh, a není to velká palba peněz, tu ruku zvedněte. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou, pan poslanec Hubert Lang a paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, jsem první přihlášená a pravděpodobně se na mě nedostane. Nejprve jsem si myslela, že když kolega tady začal o F-35 a podobně, že to nesouvisí s tématem, ale pak jsem si uvědomila, že vlastně ano. Pokud máme na nákup F-35, máme na to, abychom menstruační potřeby dali do sazby DPH 12 % z 21. Já nevím, jak jinak spojit to jeho vystoupení s dnešním tématem. Takže souhlasím s penězi na obranu, ale souhlasím také s tím - pardon, jsem podjatá, také potřebuji menstruační potřeby - abychom snížili sazbu u menstruačních potřeb na 12 %. Také se zabývejme další věcí. Potřebujeme lidi, kojenecká voda. Myslím, že kolega Kasal už ve středu tady k tomu uvedl dost. Prosím, zvažte, kolegové, kolegyně.

Co se týče RUD, rozpočtového určení daní, obdržela jsem od starosty městského obvodu Ostrava-Jih mail, který obdrželi všichni poslanci Moravskoslezského kraje, který nás žádá, abychom podpořili alespoň některé pozměňovací návrhy, které se týkají rozpočtového určení daní. Za mě, já podpořím všechny, vás, kolegové z koalice, prosím, zvažte, zda se k obcím zachováte zcela macešsky. Na jedné straně vám děkuji, že jsem získala podporu pro svůj pozměňovací návrh týkající se blokových řízení, na druhé straně si uvědomme, že to je zcela marginálie ve vztahu k dalším věcem, které jsou v konsolidačním balíčku. Ale také je to mimo jiné ukázka toho, že konsolidační balíček obsahuje věci, které s konsolidací veřejných financí vůbec nesouvisejí, například i to blokové řízení.

K dalším věcem se vyjádřím, pokud se náhodou dostanu ke slovu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Hubert Lang s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Vzhledem k tomu, že jsem také na tabuli a pravděpodobně na mě nedojde, tak bych vás chtěl seznámit s výzvou, kterou dneska přednesl primátor města Plzně, pan Roman Zarzycký. Plzeň je velké statutární město. Obracím se tady na Starosty a nezávislé. Chtěl bych vám toto přečíst:

Kolegové a kolegyně, daňový balíček, který se chystáte právě dnes schvalovat, je mimořádně ekonomicky nepříznivý nejen pro Plzeň, ale i pro další velká města, případně obce. S konsolidací veřejných financí nemá vůbec nic společného. Je to blamáž. A pokud takový balíček pomůžete schválit, zhoršíte také finanční kondici, a tím pádem i kvalitu života nejen v městě Plzni, ale i v dalších městech, případně v dalších regionech České republiky. Žádám vás proto, abyste hlasovali v zájmu občanů našeho města. V Plzeňském kraji se přerozdělovalo 11 mandátů. Čtyři mandáty získalo hnutí ANO, jeden mandát získalo hnutí SPD.

Já bych se chtěl připojit k této výzvě a chtěl bych požádat i pro Plzeňský kraj pana Martina Baxu, pana Josefa Bernarda, pana Miloše Nového, paní Michaelu Opltovou, pana Rudolfa Salvetra a pana Marka Ženíška, aby nehlasovali pro to, pro co tady budeme za chviličku schvalovat pozměňující návrhy. Je to asociální balíček, je to daňový balíček, není to vůbec žádný úsporný balíček. Hlasujete proti zájmu občanů, kteří vás zvolili nejen v Plzeňském kraji. Musíme najít devět statečných. Byl film Sedm statečných, potřebujeme najít devět statečných, aby skončila tato hrůzovláda! Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP