(10.30 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

My jsme na tom semináři jenom chtěli dokladovat, že z těch osmi letadel, kde doufáme, že nám skutečně budou předloženy ty nabídky, že bude vyhodnocena nejenom F-35, ale i gripen. Protože o tom gripenu se mluvilo a ta návaznost je tady velice logická. Já jsem skutečně na semináři poděkoval ekonomickým pracovnicím ministerstva, těm vrchním ředitelkám, za perfektní přípravu podkladů pro F-35, ale vyslovil jsem zklamání, že totéž vedle není zpracováno pro gripen. Kdyby to tak bylo a F-35 skutečně vyhrála jednoznačně svými argumenty, tak bychom tady dneska nebyli a nediskutovali o tom. Takže z mého pohledu toto nebylo od paní ministryně čestné, protože ona skutečně s druhou nabídkou už od léta loňského roku vůbec nepočítala a nenechala ji seriózně zpracovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Bělica s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobrý den. Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych vaším prostřednictvím k panu poslanci Flekovi. Pane poslanče, prosím, řekněte mi, kolikrát jsme na výboru měli předloženy konkurenční nabídky k F-35, kolikrát jsme měli možnost tyto nabídky posoudit a porovnat. Já jsem ze začátku volebního období měl nějaké zdravotní problémy, takže je pravda, že jsem nebyl na všech výborech, ale rád, pokud mi tyhle informace dodáte, se vám za to omluvím. Ta diskuse prostě neprobíhala. My dodneška nevíme, kolik těch konkurenčních nabídek vlastně bylo, jestli byly dvě, tři, sedm, dneska jsem slyšel osm. My to prostě nevíme. My dokonce nevíme, jakým způsobem a jakou maticí jste vůbec počítali náklady, jestli na letovou hodinu, nebo na celkovou životnost. Jakým způsobem je to počítáno. To nevíme, pane poslanče Fleku. A víte, ty informace předkládat někde na nějakých jednáních na ministerstvu? Výbor je ta platforma. Poslanecká sněmovna je ta platforma. Protože v demokratických společnostech platí, že vláda se zodpovídá sněmovně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla reagovat na vystoupení Patrika Nachera. Určitě jste všichni zaregistrovali, že jste do svých e-mailových schránek dostali dopis od Svazu měst a obcí, který jasně deklaroval, že nesouhlasí s podobou tohoto konsolidačního daňového balíčku, co se týče rozpočtového určení daní měst a obcí. Opakovala jsem to tady několikrát, že je nepřijatelné, aby se sahalo městům a obcím na daň z přidané hodnoty. Musím si ale dovolit v tuto chvíli tady citovat článek z roku 2020, kdy se schvaloval kompenzační bonus, kdy byl covid, všichni jsme věděli, že to bude mít zásah do rozpočtu - a co říkal Vít Rakušan v roce 2020? Sněmovna posvětila zákeřnou a neodpovědnou loupež financí z rozpočtu obcí. Považuji to za tvrdou podpásovku nejen obcím, ale také české ekonomice. Namísto abychom podpořili lokální ekonomiky v regionech, které pozvolna rozdýchávají českou ekonomiku postiženou koronavirem, zvolila opačnou variantu a schválilo se, že města a obce budou mít rozpočtové určení daní na 25,84.

Říkám to proto, aby všichni vládní poslanci, a já budu velmi bedlivě sledovat, jak dnes budou oni hlasovat z těch jednotlivých krajů, protože to, jestliže budete dnes hlasovat pro to, aby se městům, obcím a krajům snížilo rozpočtové určení daní, tak budu opakovat to, co říkal v roce 2020 Vít Rakušan, že je to loupež financí z rozpočtu měst a obcí. Protože starostové jsou ti, kteří jsou nejblíže lidem. Jsou to ti, kteří vědí, co se má ve městech a obcích dělat. A je opravdu velmi smutné, že dnes ve vládě jsou Starostové a nezávislí, kteří jdou proti starostům, kteří jdou proti městům a obcím! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, já vám přeji pěkné dopoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze.

Jako další s faktickou poznámkou vystoupí pan předseda Tomio Okamura a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Pane předsedo, vaše faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já tady zareaguji na tu debatu. Vláda vytvořila funkci vrchního cenzora. To už je fakt nástup novodobé totality! Jelikož vláda ztratila důvěru veřejnosti, tak zoufalý premiér Fiala z ODS vytvořil na Úřadu vlády funkci vrchního cenzora, který bude mít za úkol bojovat proti dezinformacím, tedy potlačovat nepohodlné a k vládě kritické opoziční názory a zavádět cenzuru. Tímto státním cenzorem, jmenuje se to poradce pro boj s dezinformacemi, byl jmenován provládní politolog Miloš Gregor. Ten v minulosti veřejně označil opoziční ANO a SPD za cynické politické šmejdy a za veksláky v pozicích. Přitom hlavním dezinformátorem je právě premiér Petr Fiala, který obelhal miliony lidí předvolebním slibem pětikoalice, že nebudou zvyšovat daně. Vytvoření funkce cenzora je zoufalou politickou křečí neschopného premiéra a neschopné vlády, kteří už nevědí, kudy kam.

Na jmenování Gregora zareagovala Společnost pro obranu (svobody) projevu. Cituji: "Před lety jsme měli možnost vidět přednášku Miloše Gregora o dezinformacích na semináři Pravého břehu. Dnes je to Institut Petra Fialy. K našemu údivu tam zastával konspirační teorii o tom, že za brexitem a zvolením Donalda Trumpa stály fake news." Konec citátu Společnosti pro obranu svobody projevu. A zároveň dodávají: "Nemůžeme v této souvislosti nevzpomenout na výbornou sociologickou přednášku současného děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Stanislava Balíka o neomarxismu na Letní škole Občanského institutu. Projevem současného neomarxismu, jak tam bylo řečeno, je právě snaha o cenzuru a umlčování nepohodlných názorů pod záminkou boje s dezinformacemi." Konec citátu Společnosti pro obranu svobody projevu.

Takže vy si tady jmenujete státního cenzora poté, co vám selhal už první pokus, kdy to byl nějaký pan Klíma, a takto chcete bojovat s opozičními názory a s názory občanů!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. A nyní pan poslanec Aleš Juchelka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji mockrát. Já bych ještě rád v té faktické poznámce odůvodnil svůj druhý pozměňovací návrh. Ten se týká toho, že chci vrátit zpátky tak, jako je dosavadní právní vztah, a to dohody o provedení práce pro nezaopatřené děti, které se soustavně připravují na své budoucí povolání. V případě souběhu studia a té omezené výdělečné činnosti, toho přivýdělku, tak nebudou nezaopatřené děti, které se soustavně připravují na budoucí povolání, povinné odvádět pojistné, pokud jejich příjem z dohody o provedení práce u jednoho zaměstnavatele nepřesáhne 10 000 korun, a tato povinnost taktéž odpadne jejich zaměstnavatelům. Pozměňovací návrh má tedy zabránit omezení možnosti sezónního přivýdělku a taktéž přivýdělku osob, které se v tu chvíli, samozřejmě pokud tady tento návrh v rámci konsolidačního balíčku projde, dostanou do šedé ekonomiky.

Tak toto jsou ty dva pozměňovací návrhy. Pevně věřím, že oba dva - ať už ten, kdy opravdu budeme uplatňovat slevu na manžela, na toho pečujícího o ZTP/P, bude přijat širším plénem Poslanecké sněmovny, než je ta menší polovina u hlasování o konsolidačním balíčku, aby to takto prošlo. Věřím, že všichni ti, kteří budou hlasovat pro veškeré prorodinné věci, tak budou hlasovat i pro tento pozměňovací návrh, nevyjímaje samozřejmě ten můj druhý, který se týká právě taktéž nezaopatřených dětí z hlediska dohod o provedení práce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní s přednostním právem vystoupí pan zpravodaj Havránek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo. Krásný dobrý den i ode mě. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se ve svém vystoupení budu věnovat zejména načtení legislativně technických úprav. Začnu legislativně technickou úpravou, kterou zde již přednesl pan kolega Hrnčíř, nicméně ve faktické poznámce, ale aby to bylo pro forma správně pro legislativu, tak pouze říkám, že ve sněmovním dokumentu 3097 se číslo 37 nahrazuje číslem 41.

Pokračuji k návrhu na opravu legislativně technické chyby, gramatických nebo písemných chyb ve třetím čtení poslance Havránka k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, ve znění pozměňovacího návrhu, který je součástí 253. usnesení rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny, a ve znění pozměňovacího návrhu poslance Havránka a dalších pod písmenem E, kdy tedy navržené změny jsou: ***




Přihlásit/registrovat se do ISP