(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No-go zóny, to je Evropa. A to my tady chceme? Asi ne - nebo nevím... Já si myslím, že ne. Já určitě ne! Já chci tady žít v bezpečí a za této vlády jsme klesli ze šestého místa z hlediska bezpečnosti na dvanácté, protože mezi časem samozřejmě tady máme nárůst kriminality o 40 %, máme tady ruskojazyčné mafie různé. A možná by konečně pan ministr vnitra mohl sečíst, kolik máme tady uprchlíků z Ukrajiny, kteří jsou skuteční uprchlíci - ne ti milionoví investoři a další.

Takže v Dánsku zkrátka... No a co se tady píše? "Evropu sužuje masový nápor běženců, v některých evropských zemích (se) projevují neblahé důsledky vstřícné migrační politiky. Ve Švédsku si pouliční střelba mezi znepřátelenými zločineckými gangy a výbuchy náloží jen během září vyžádaly 12 životů. Premiér Ulf Kristersson koncem měsíce povolal armádu, aby se sílící vlnou násilí pomohla policii." Ve Švédsku! To jsou výsledky téhle proilegální migrace, politiky. No a oni v této chvíli udělají - vždyť to je pozvánka, stokrát může Rakušan říkat, že to není pozvánka - když řeknu: Přijďte 30 000, tak přijde - a slyší to milion - tak přijde milion, každý má mobil a platí tisíce euro za to pašerákům. Neuvěřitelná neschopnost! Dánsko si vysloužilo kritiku některých mezinárodních organizací, (?) možná těch neziskovek, co si tam participují na tom, že ony - co ony dělají, ty neziskovky? My jsme chtěli jako Vé čtyřka koupit lodě pro pobřežní libyjskou stráž za 32 milionů euro, taky jsme zaplatili. Nikdo neví, co se s tím stalo - já tedy nevím. A ty neziskovky, ony čekají na hranici na moři a tam přijdou ty lodě, pašeráci jsou v těch lodích a tak dále, to je organizovaný zločin. Věřte mi, že jsem se tomu věnoval. Byl jsem v Římě, byl jsem na Maltě, byl jsem ve Varšavě, všude jsem byl, v Palermu, něco o tom vím. A to řešení? Stokrát jsme to říkali, jak to mají dělat - ne.

Dánsko má autonomní pozici v rámci Evropské unie, do čtyř výjimek, které si Kodaň vyjednala při sjednocovacích procesech EU, spadá také zachování vlastní azylové a migrační politiky. No, vidíte, tak proč jsme to my nevyjednali? V Dánsku se imigraci a integraci přistěhovalců věnuje samostatné ministerstvo - představte si - na rozdíl od Německa, které na spolkové úrovni takový vládní post nemá. Ano: "Wir schaffen das!" - Angela. Ne, neschaffuje to, neschaffuje. Neschaffuje to a nebude to schaffovat. Už samotní němečtí politici se bouří. A zvláštností je, že migrační politiku v Dánsku prosazují sociální demokraté, kteří jsou zastánci azylu a přistěhovalectví a tak dále. Takže ano, to jsou kulturní rozdíly. Dánsko se například stalo první evropskou zemí, která uprchlíkům ze Sýrie začala vypovídat azylovou ochranu. V březnu 2021 tamní imigrační úřad překvapil utečence z Damašku a okolí, když tyto oblasti označil za bezpečné, a dotčení přistěhovalci tak museli po několika letech zamířit do deportačních center, i když do Sýrie nemohli být vyhoštěni kvůli (nesrozumitelné). No a tady dokonce se říká, že "některé předpisy se zaměřují na důsledné kulturní začleňování cizinců do dánské společnosti. Mohou působit až kuriózně. Zákon například předepisuje, aby žadatel o dánské občanství při jeho přebírání podal ruku zástupci místní správy". Kdo to odmítne, má smůlu, občanství nedostane. "Pravidlo míří hlavně na muslimy, kteří odmítají podávat ruku lidem druhého pohlaví." Ano, máme dvě pohlaví, pokud by někdo zapomněl. Takže bych doporučoval panu ministru Rakušanovi, aby si skočil na návštěvu do Dánska, aby se naučil, jak to má řešit, a aby tedy přesvědčil pana premiéra, že má podpořit Polsko, Maďarsko, a doufejme, že i na Slovensku to tak dopadne, že se vrátíme do starých časů, kdy Vé čtyřka bojovala, bojovala za zájmy svých občanů. Bohužel, pan premiér Vé čtyřku rozbil, protože mu zkrátka TOP 09 a Piráti řekli, že vlastně Orbán je něco strašného, něco strašného, protože bojuje za zájmy občanů Maďarska.

Takže tolik k migraci. Je to velký problém, bude to stále větší problém, ta neschopnost těch - i ti úředníci - něco udělat. Blíží se evropské volby, tak samozřejmě budeme o tom strašně moc slyšet.

Další věc, kterou bych chtěl navrhnout, je ohledně inflace, a ty nekonečné debaty o tom, že kdo, za co může a jak to je. Samozřejmě, inflace klesá a my jsme stále druzí nejhorší v Evropě podle Eurostatu. Pan premiér si tady u nás doma, protože Český statistický úřad patří pod premiéra, takže ten ředitel, ten salutuje v pozoru a říká: Ano, pane premiére, takhle to změníme, ano, a my budeme mít do levnou elektřinu - no, nemáme elektřinu levnou, nemáme. Tady došlo k obrovskému přesunu stovek miliard od všech občanů, firem a živnostníků ve prospěch tří výrobců elektřiny, kteří ani nemají ty firmy tady v České republice, když už jsme u toho. Takže vláda se chlubí, stále řeší inflaci - to je strategie, inflace a saldo rozpočtu, přitom kašle na lidi, ji vůbec nezajímají lidi - když vybírají z inflace 269 miliard, ano, a stále to nestačí, protože samozřejmě říkají, že šetří, šetří - tak za chvilku vám řeknu, jak oni šetří. Inflace je pod hranicí 7 %, takže pane premiére, za dva roky vlády de facto jste se nedostal ani na inflaci prosince 2021, když jsme vám předávali Strakovku, jo, v mašličkách a v super situaci, ano? Takže 7 % - my jsme měli 5,3. A neudělali nic - stále debata, teď jsem viděl v televizi, jak je to s těmi potravinami, že Poláci - ano, že podporují zemědělce, ano, podporují. Ale od revoluce tady nikdo nepodporoval ani zemědělce, ani potravináře. A zdraží pivo, no, představte si! A víte o tom, že pivo - na výrobu piva je potřeba taky elektřina? Velké překvapení. Oni všichni jenom lhali o inflaci, protože ten lék byl jednoduchý. A tady 18. 2. 2022 jsem řekl: zastropujte to na 1 500 korun na megawatt tak, jak to mají slovenští občané. Ne, vůbec, ignorovat! Stále nějaké debaty, že my - my chceme mluvit, my navrhujeme, s námi nikdo nemluví, vůbec, vůbec! Jsou bezradní, vůbec nevědí, co mají dělat, teď nakupují ta aktiva - za 5 miliard si koupí 33 miliard dluhy. Já neříkám, že to je špatně, já říkám, že to měli koupit za nulu. A zásobníky, jo, fajn - teď jsem četl, že i Unipetrol budou kupovat, potom konečně už pan premiér bude nakupovat tu ropu, doposud to kupuje Polák.

Takže inflace a potraviny, ano, tam mají na potraviny nula, nula DPH, nula - proto to je tak. A pokud stále tomu nikdo nerozumí, a ti provládní různí pisálkové stále budou vykládat o tom, že kdo za to může - no, tak máme 6 řetězců, ty mají zisk 12 miliard, a 8 500 potravinářů a 33 (tisíc?) zemědělců. Já myslím, že už to pochopí i malé dítě. Takže inflace - je jasné, že bude inflace nízká, proč? No, protože lidi nekupují, protože je to výhodnější, i pohonné hmoty, všechno je výhodnější v zahraničí - Polsku, v Německu. Takže tím se vláda chlubí a pan premiér predikuje, že bude nižší. No, ano, už dávno je nízká - v celé Evropě je nízká. Takže já jen chci říct, že by konečně, konečně - a vláda neudělala s inflací vůbec nic. My jsme srazili inflaci listopad, prosinec 2021 na nulu - proto byla negativní inflace - ale to samozřejmě žádný provládní novototalitní novinář nenapíše. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP