(15.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ukrajinci. Bylo by fajn mít takový bod, abychom konečně už pochopili, že kdo vlastně tady je, mít přehled. Stále se digitalizuje, pan Bartoš všechno digitalizuje, tak zdigitalizujte ty ukrajinské uprchlíky, abychom věděli, kde jsou, kdo je to, jakou mají profesi, kde bydlí, děti. To by bylo fajn vědět, ne? Pan premiér sliboval, že napíše do Evropy a požádá o peníze. No, škoda, že nepožádal, když měl to předsednictví. Mohl požádat o 45 miliard, všichni mohli požádat. Tam měl tu pozici, protože být předsedou Evropy, tak zkrátka oni vám musí vyhovět. No, to se nestalo. Takže jeden z těch bodů by byl Statistika ukrajinských uprchlíků v České republice podle počtů. Neříkám, že to musí podle jmen, ale abychom měli nějaký přehled, jestli tady pracují, nepracují, protože ti Ukrajinci, kteří sem přišli ještě před agresí Putina, tak ti víceméně pracují, chovají se stejně, mají stejná práva, jak máme my, odvádějí tady daně, ale ne asi u všech těch nových to tak je, takže by bylo zajímavé to vědět.

Další bod. Dnes je světový den duševního zdraví. To je skutečně peklo, co my máme za ministra zdravotnictví, to je skutečně něco neuvěřitelného. Problém duševního zdraví je velký. Vyšel článek: "Deváťáci trpí depresí a úzkostmi. Každému třetímu by prospěla odborná pomoc" - 40 %. Děti jsou stresované. Dneska ráno mi psal nějaký občan, že je to i kvůli Scio testům. O tom jsem mluvil. To je ten lobbista, který lobbuje, aby školky a školy neměly plot, protože má asi nějaké budovy, kde si zřídí svoje školy. Neuvěřitelné. Jaké Scio testy? Na co máme Cermat? Už jste to měli dávno zrušit. Já jako důchodce jsem zažil ty časy, kdy ředitel byl pánbůh, učitelka měla velký respekt, maturitní otázky nám hlásili z rozhlasu a všechno fungovalo. Tady se stále mluví o školství, co všechno udělají, a nic se neděje. Vy jste slibovali tolik peněz učitelům, a ono to nefunguje. Ale to duševní zdraví, ano. Pan ministr zdravotnictví zkrátka neudělal pro zlepšení duševního zdraví našich občanů vůbec nic. My jsme měli reformu péče o duševní zdraví, já jsem tomu předsedal. Pan premiér všechno dává na své ministry a potom je to peklo, když má neschopné ministry, Lipavského nebo Válka, pak to tak vypadá. Takže pan ministr Válek zrušil tu radu, ale nejenom že zrušil tu radu, ale on zrušil i oddělení pro reformu duševního zdraví na Ministerstvu zdravotnictví a ničí fungující věci, co my jsme měli. Naše strategie byla reforma à la UK. Ne zavřít lidi do zařízení, napíchat je nějakými injekcemi a budou tam až do smrti, a brát na to peníze od VZP. Ne, pomáhat jim doma. To jsme dělali a myslím, že jsme vyčerpali 3 miliardy. Na to jsou i fondy na MPSV. Takže on to všechno zrušil, protože Babiš, a samozřejmě má nějakou tu svoji radu a vykládá stejné nesmysly jako o penicilinu. Penicilin není. Ráno byla reportáž, byla tam lékárna, která tvrdí, že nemá penicilin od června.

Pan ministr postupně mění strategii. Nejdřív říkal, že máme obtelefonovat sto lékáren, teď tvrdí, máme volat jenom do Maxu a do Benu - fajn. Vykládá, že tady bude nějaký nový zákon, který nám zařídí ty léky. No, tak já vám řeknu, proč to tak je, vážení. Víte, proč to tak je? Protože pro neschopnost pana ministra a jeho Ministerstva zdravotnictví. Je pravda, že došlo k výpadku léků - Česká republika byla zařazena v rámci portfolia cen mezi ty nejlevnější. A co ten producent léků udělal, když měl na stole nějaké nabídky z Německa, kde mu nabízeli za penicilin o 100 % víc? Tak to měl koupit! Kdybychom my tohle dělali za covidu, Bamlanivimab nebo další věci, tak nemáme nic. Takže nic takového nebude, je neschopný. Ani to neřekne. Možná to ani neví, já nevím. O privatizaci Zentivy, která má dneska hodnotu možná desítek miliard korun, kterou si někdo dávno koupil za 2 miliardy, o tom bych tady mohl mluvit velice dlouho.

Takže jaké to má řešení? Řešení to má také - to nevím, ale pan premiér se neangažuje, a Macron nečeká. Macron v červnu tohoto roku navštívil svého francouzského výrobce a řekl mu: Chci - tady máš seznam padesát léků a budeš je vyrábět. Tato vláda chtěla nacpat Volkswagenu miliardy korun za co? Za to, že se zničí to letiště? No, tak Volkswagen jde do Polska, to jste možná četli. Číňan jde do Maďarska, Tchajwanec jde do Německa. Takže vezměte ty peníze a udělejte nějaký deal!

Vyhodili jste šéfku SÚKLu, asi budete mít nějaký svůj kádr. Tak zařiďte, když už ta Evropa je neschopná zařídit pro všechny občany Evropské unie léky, tak se snažte tady! Ale vy tomu nerozumíte, vy vůbec nevíte, co máte dělat. To je to peklo na tom... To je ta úplná katastrofa. Všechny projekty, co my jsme měli, jste zničili. Tady pan primátor tady odpočívá a neslyší mě, ale to nevadí. (Reaguje na spícího poslance Bohuslava Svobodu.)

Byli jsme společně v pondělí na ONKO PACIENT 2023. Pan primátor tam vystoupil, to je pozitivní. Škoda že tam nebyl pan ministr, protože ten na to kašle, samozřejmě. Prevence, vážení. Dneska znovu zemře v Čechách 75 lidí na rakovinu a 200 onemocní. Pražáci, kteří mě nesnáší - tak máte v Brně termín příští listopad. Mohli jste mít nejlepší nemocnici. 15 miliard jsem vyřídil, 55 miliard pro české zdravotnictví. Rakovina - teď zemřela ta chudinka mladá krásná zpěvačka. Měla 25 let - strašné. No, ale ten na to kašle. Někde to tam zase zašantročí, někde v Motole nebo kde. Takže to je to nejhorší, co se nám mohlo stát, že na tento post dali tohoto pána. Takže dneska je Den duševního zdraví. Nejsou lůžka, psychiatrická lůžka pro děti stále nejsou. Takže on zkrátka pro to nic nedělá a má pro to svoji radu, kde povídá svoje nesmysly tak jako o penicilinu. Ale, pozor, teď si najal firmu za 2 miliony na sítích. Tak, pane ministře, já jsem vám tady udělal analýzu vašich sítí zdarma. Udělal jsem to za hodinu, a on za to chce dát 2 miliony? Takže, co pan ministr řeší na Facebooku, Instagramu a Twitteru? Má tam 33 followerů. V porovnání s členy vlády patří z tohoto hlediska mezi nejhorší. Interaktivita - až na výjimky nízká interaktivita. U příspěvků na síti průměrný počet interakcí jsou nižší stovky. Na Twitteru má průměrný dosah 29 000 lidí, na Instagramu a Facebooku nižší. Témata - Facebook zdravotnictví, Instagram politika. Tam řeší nějaké tanky a nevím co všechno. Twitter do září politika, od září zdravotnictví. Na Facebooku má 6 255, počet příspěvků 144. No, bída. Já to chápu, že on by chtěl být Leoš Mareš, mít milion followerů a vykládat jim nesmysly. Ale já myslím, že by se to i proti němu otočilo, protože ten penicilin fakt není. Instagram: 15 256, nejúspěšnější příspěvky; ono to vypadá, že pan ministr má nakoupené nějaké followery, protože interakce je 0,5. A Twitter - dokonce převažovala politická témata. Od září dostupnost léků a přesčasy zdravotníků. A grafy. Všechno! To trvalo půl hodiny! On dá za to 2 miliony (Se smíchem.) a všichni jsou v pohodě, ne? Takže já mu to můžu poslat zdarma, kdyby ho to zajímalo. Možná chce mít nějaký větší dosah, určitě chce mít větší dosah, za peníze daňových poplatníků, samozřejmě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP