(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pokud bychom to chtěli řešit legislativně, lze se inspirovat ve Spojených státech, kde je tento spor řešen zákonem. Jsou tam přísné bezpečnostní normy, vytvoření nezávislého regulačního orgánu, spolupráce s mezinárodními dostihovými organizacemi jako Evropská středomořská federace pro dostihy, podpora výzkumu a vzdělávání, podpora výzkumu v oblasti bezpečnosti a zdraví koní, stejně jako vzdělávání závodníků a trenérů v nejlepších postupech může také pomoci zlepšit situaci. Já jsem se ráno díval na CNN a tam Váňa tvrdil, že vlastně tam nějaký mladý ruský jezdec, který tam byl poprvé, to byl celý problém, že v podstatě kvůli němu tam došlo k tomu, k čemu došlo. A samozřejmě to je problém.

"Veřejné kampaně a osvěta. Každá země má své vlastní unikátní výzvy a kontext, takže je důležité poradit se s odborníky a zúčastněnými stranami, abyste pochopili, jaké kroky by byly ve vaší zemi nejefektivnější.

Legislativní opatření. Zákon o integritě a bezpečnosti dostihů ve Spojených státech se zaměřuje na zajištění integrity dostihů plnokrevníků a celkové bezpečnosti prostřednictvím celonárodních jednotných norem včetně kontroly proti dopingu a léku spolu s bezpečnostními programy dostihových drah. Zákon o integritě a bezpečnosti dostihů Horse Racing Integrity and Safety Act je národní zákon ve Spojených státech, který byl podepsán 28. prosince 2020 a nabyl účinnosti čerstvě 1. července 2022. Jeho cílem je zlepšit bezpečnost a pohodu závodních koní a jezdců, stejně jako integritu sportu." No, tak nechci to celé tady číst. Je to nějaký příkaz, si myslím, že bychom se měli o tom pobavit a takový zákon přijmout, protože aby zkrátka k tomu už nedocházelo, protože samozřejmě lidi z toho mají trauma a není to dobře.

Potom tady mám, jak pan premiér, když odlétal na Evropskou radu, se pohoršil, a stále tvrdí, že snižuje počet úředníků, snižuje. No, ale ono to není pravda, protože samozřejmě tady byly věčné debaty o tom, kdo je úředník, kdo není úředník. Já tady samozřejmě mám statistiky. Je potřeba to rozdělit na úředníky a na státní zaměstnance, ale samozřejmě tahle vláda, protože stále neříká pravdu, to řeší tak, že to všechno často dává na DPP a DPČ. A potom čteme tady titulky: "Bartoš a Stanjura platí miliony svým spolustraníkům za rady. Šéf financí tvrdí, že seškrtá stovky míst.'' No, nevím, kde. Možná jenom ta okénka, která byla na vylepšení platu. Ale co je vrchol všeho, je, že nejenom tato pětikoalice si vlastně dosazuje své politické kolegy, že Piráti, všichni, kteří kandidovali a nedostali se, tak jsou dneska různí... dělají náměstka, dělají poradce, normálně je zaměstnávají, za naše peníze je zaměstnávají.

To, že tahle vláda má tři zbytečné ministry, to víte, ne? Ten jeden, nazvu ho eurohujer, ano, ten má 19 zaměstnanců, a když někam jede, má dva řidiče, představte si. A to není všechno - úplně zbytečně, samozřejmě. Pan Bartoš má mraky lidí, paní Langšádlová - to jsme my všechno zvládali sami. Předseda Legislativní rady, však to může dělat Blažek, ne? Nepotřebuje tam ministra. Ale je pětikoalice, tak si to tak rozdělili, ta koryta. Takže vrchol všeho je, že normálně pan premiér tvrdí, že snižuje, a 2. 10. 2023 na Úřadě vlády zaměstnali syna ministra Dvořáka, to je ten eurohujer. Ano, normálně ho vzali, takže nejenom politické kámoše, ale i rodiny už budou zaměstnávat, protože asi mají pocit, že tam budou čtyřicet let, ta nová totalita. To je normálně skandální a já nechápu, kdybych byl premiér, tak jako... Ale pan premiér to všechno kryje, on říkal, že snižuje - ale o panu premiérovi už nebudu mluvit. Dobře víte, že je vypsaná ta soutěž. Reakce jsou velké, teď jsme dokoupili z Číny další ty fialové mimoně.

Dozimetr. Dozimetr, to je nadlouho. Já jsem měl k tomu článek a tady jsem četl velmi dobrý komentář s titulkem "Bitva o hnutí STAN pokračuje. Po kauze Dozimetr se předseda STAN Vít Rakušan pokusil sebrat toto hnutí jeho zakladatelům a skutečným majitelům." No, co mi to jenom připomíná? Já tady se budu někdy omlouvat tomu symbolu korupce, zakladateli TOP 09, béčka ODS, a taky tam říkají, že mu to ukradli, ale to nechci řešit. Takže tady máme, že pan Rakušan se pokusil sebrat toto hnutí jeho zakladatelům a skutečným majitelům. "Kauza šifrovaného telefonu svědčí o tom, že bitva trvá dál." No, my jsme napsali panu premiérovi, pan premiér nám něco vzkázal, ani neodepsal, na etiketu si tahle vláda moc nepotrpí. Pan prezident - to dopadlo stejně. Tak já jen říkám, že co ty naše služby? Když tedy Biska mi psala zprávy a někdo kradl, tak jsem napsal tomu ministrovi, ať to řeší, ať ho vyhodí, ne? Tak já nevím, co ta Biska píše? Nebo pan prezident, kdyby chtěl něco vědět, tak se může obrátit na tu Bisku a zeptat se, co tedy? Jak to je tedy? Je tam ten organizovaný zločin, nebo není?

Teď Piráti říkají, že půjdou do spisu. No, Michálek má zkušenosti, ten chodil udávat do spisu Čapí hnízdo, tak jsem zvědav na to, jak to dopadne. Dneska na tiskovce říkali... nebo rozhovor pana Bartoše, který bude mít 15 % příště, říká? To budeme interně, to nebudeme tady řešit. Vlastně to pirátské fórum můžete rozpustit. Na co to tam máte? Vždyť stále hlasujete, vždyť jste směšní. Vy něco odhlasujete - úplně na hlavu. Blažek zařídil toho nemožného Lipavského a oni ho chtěli popravit. Vy jste nevěděli, co vyjednává Blažek na Hradě se Zemanem? Museli jste to vědět, jo? Takže teď zase divadlo, že tedy chudák Blažek by tam neměl být. Přitom všichni věděli, čekali jste, ježiš, už si to dojednal u toho Zemana? To je super, budeme ministři, hurá. Ne? O tom to bylo. Takže teď uvidíme, Piráti asi zase budou hlasovat a zase to dopadne jako vždycky. No, jste směšní, tak my vám těch 15 %... Já jako žasnu. Žasnu hlavně u pana Bartoše, který... a Bastlová to ví dobře, že mi psal esemesku, že co má udělat pro to, aby byl primátorem Prahy. To jsou ty jejich hodnoty. A on už si ani nepamatuje, jak by hlasoval o NATO, a byl promigrantský a všechno. Takže ti Piráti mají skvělou strategii, že dosáhli těch pozic a že mohli zaměstnat všechny své kámoše.

Tak se vraťme se do toho Dozimetru. Takže "bitva trvá dál. Šifrovaný telefon rozkopat, vyhodit z okna a takové věci nedělat. Přesně to doporučil loni předseda Starostů a nezávislých a ministr vnitra Vít Rakušan bývalému šéfovi tohoto hnutí a ministrovi školství Petru Gazdíkovi. Dobře věděl, o čem mluví. Dlouholetý člen vedení hnutí a europoslanec Stanislav Polčák totiž nyní v rozhovoru pro Mladou frontu DNES řekl, že ten samý mobil Rakušanovi sehnal na podzim 2021. Proč Polčák partajního šéfa bonznul zrovna teď?" V uvozovkách bonznul, aby mě někdo nežaloval. Čtu text, prosím vás, veřejný. "Pravda, Rakušan chtěl možná šifrovaný telefon pod stromeček pro své děti. Šéf hnutí STAN totiž chytil na vnitru klasický vnitrácký humor a na svou obranu řekl, že si s jeho šifrovaným mobilem, který používala i starostenská parta z korupční kauzy Dozimetr, doma hrály jeho děti. Proč ne? Příště se možná od prvního místopředsedy vlády dozvíme, že si doma všichni společně hrají s dozimetrem, aby byl táta v obraze. Ale popořadě. Korupční Dozimetr rychle semlel všechny hlavouny hnutí STAN, včetně jeho byznysového prakmotra v uvozovkách, Michala Redla. Otcové zakladatelé - říkali si nesmrtelný triumvirát hnutí - do nějž kromě Redla patřili ještě několikanásobný šéf STANu Gazdík a několikanásobný místopředseda Polčák. Redl šel do vazby a je nyní obviněn, zatímco Gazdík s Polčákem skončili ve vysoké politice. Jediný, kdo to všechno ve zdraví přežil, a ještě si z toho udělal pomník vlastní čestnosti a dobrých úmyslů, je právě Rakušan. Toho před sebe sice do čela strany v roce 2019 postrčili právě Gazdík s Polčákem a Redlem, protože potřebovali čistší tvář do voleb. Rakušan je ale všechny ochotně politicky pohřbil, když došlo kvůli Dozimetru na lámání chleba" - nebo spíš na lámání vedení partaje, řekněme. "Rakušan prostě řekl, že o ničem špatném v hnutí STAN neví" - které už tři roky vedl, nevěděl - "a sám se pasoval do role čističe." Určitě! Takže v Kolíně o tom něco vědí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP