(15.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

"Ostatně proč ne? Žijeme přece v Česku, zemi příběhů. Loni v létě se proto Rakušan se stejným narativem, což je jeho oblíbené slovo, nechal do čela STAN zvolit znovu, a zatímco Dozimetr kromě Polčáka s Gazdíkem a Redlem semlel i bývalého šéfa pražské organizace hnutí STAN a primátorského náměstka Petra Hlubučka, jenž šel s Redlem do vazby, Rakušan vyhlásil očistu partaje. Dobří holubi se vracejí. Jenže dobří holubi se vracejí, zvlášť když jsou to otcové zakladatelé. Rychle se proto do STAN z exilu pozastaveného členství vrátil europoslanec Polčák, který se předtím stejně nenápadně několikrát vrátil i do funkce místopředsedy strany, když odcházel kvůli jiným pochybným kauzám. Mohu mít jakýkoliv osobní pocit, jakýkoliv dojem, ale nebyl z ničeho obviněn, z ničeho obžalován. Komentoval to Rakušan s tím, že se Polčák nevrací do vedení strany. Přeloženo, Rakušan samozřejmě dělal všechno pro to, aby se Polčák nevrátil ani jako řadový člen, ten ale současného šéfa prostě přetlačil. Politik, jenž za stranu vždycky vyjednává politický byznys, zatímco se mazaně držel stranou viditelných ministerských postů, má pořád jistý výtlak. Kandidátku do eurovoleb už asi nestihne ve své straně, ale každopádně je zpátky. A o comebacku teď začal mluvit i Hlubuček. ,Žádná obžaloba proti mně nebyla vznesena a jsem přesvědčen, že jednou dojde k mému očištění,‘ řekl nedávno CNN Prima News s tím, že proto nevylučuje ani politický comeback, a pro jistotu dodal: ,Lenost, neschopnost a nekompetentnost mnohých politiků nejen na pražském magistrátě je neuvěřitelná.‘ Přeloženo, Hlubučka Pražané prostě potřebují a Rakušan se ho tak jen nezbaví. A že na tom bývalý starosta pražských Lysolají zdatně maká, byť nenápadně, zezadu. Stejně jako vedení celého hnutí se Rakušan snažil vlastními kádry ovládnout i pražskou buňku STAN, kde dlouho rozdával notičky Hlubuček, jenže ani tady nakonec nevyhrál. Šéfem pražské organizace hnutí STAN, které v Praze opět sedí v městské koalici, se nakonec stal Hlubučkův člověk Antonín Klecanda a právě teď si Polčák ve zmíněném rozhovoru vzpomněl, jak ho i Rakušan požádal o stejný šifrovaný mobil, jaký v hnutí STAN roky používal každý, kdo něco znamenal, což bylo pár lidí, protože STAN vždy fungoval jako firma v uvozovkách s úzkým vedením, které bačuje armádu nájemných starostů. Používat šifrovaný telefon není trestné, je tu ale jedna otázka. Proč ho používali zrovna všichni hlavouni hnutí STAN, kteří pak kvůli jedné korupční kauze popadali jako domeček z karet?

A je tu i druhá otázka. Premiér Petr Fiala samozřejmě Rakušana hodnotově podržel, stejně jako pan prezident, stejně jako pokaždé, když na STAN rupne něco méně hodnotového, a to už je Fialova tradice. Lídr koalice SPOLU řekl, že není důležité, jaký telefon používáte, ale co do něj říkáte. Ale na co potřebujete šifrovaný telefon, když do něj říkáte samé správné věci? Pravda, na hraní pro děti, teď už díky ministrovi vnitra to víme." Samozřejmě proto, aby ho neslyšela policie, kterou řídil, ne?! Kde popravil prezidenta, ještě ani nenastoupil. A dělal všechny kroky ve prospěch Dozimetru. A rozvědku. A pošta, ne? "Rakušan nejspíš ustojí tuhle kauzu." Samozřejmě že ustojí, protože se bez něj Fiala ve vládě neobejde, bohužel. "A stejně jako ty předchozí ji hodí na někoho jiného, to už je jeho rukopis." Ano, řve něco, lže o Babišovi, že Babiš a Krejčíř. V životě jsem Krejčíře neviděl. V životě, nikdy! To je zakladatel - Redl, Krejčíř, je zakladatel jejich organizovaného zločinu. A Rakušan bude lhát a je agresivní, dělá videjka. Neuvěřitelné! "A stejně jako ty předchozí je hodí na někoho jiného, to už je jeho rukopis, jenže šifrovaným mobilem to nekončí. Kauza je jen pokračováním staré bitvy o STAN, která nás bude bavit i dál. Rakušan si hnutí zkusil silou vzít od jejich zakladatelů a majitelů, jimž několik let rád dělal předsedu. Ti ho teď chtějí zpátky." Tak jsem zvědav, ne? Po Praze se povídá, že je nějaká nahrávka, jak pan Rakušan údajně zasahoval do toho vyšetřování, tak to bude ještě napínavé. Takže Dozimetr, klasika. Úplně absurdní věc, toto jsme tu ještě nikdy neměli. Budovat organizovaný zločin, který potom si nastrčí do vlády pana ministra!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Omlouvám se, takže název bodu je Dozimetr, pane předsedo? (Ano, Dozimetr.) Dobře, děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: A teď tady mám na závěr, paní ministryně je tady. (Reakce ministryně Černochové.) Jasně, že třicetpětky! A nejenom třicetpětky, paní ministryně, prosím vás. Představte si, že Mladá Fronta DNES - nevím, komu to patří, to je v nějakém fondu - zveřejnila váš komentář. Ne, to víte? "Iluze míru končí. Je čas se připravit na dlouhou válku." A já se ptám: proč? Proč se máme připravit na válku? Proč? Vždyť mě všichni školili, a věřte mi, že já - a dostal jsem i v jedné předvolební debatě od pana prezidenta takový obraz toho článku 5 - NATO je obranná aliance. Obranná aliance, ne? A samozřejmě když jsem mluvil o míru, bylo zle. A já nechci válku.

Mě také fascinovalo to, že když řekl Orbán - nechce dávat zbraně na Ukrajinu - dostal samozřejmě, i Fico a bylo skvělé, že vy osobně, když Morawiecki řekl Zelenskému, že už ho má plné zuby s tím obilím a že mu přestane dodávat zbraně, tak teď nevím, jestli jste se zastala Morawieckého, nebo polských zemědělců, protože českých zemědělců se nezastane nikdo, protože Babiš samozřejmě, a proto naši budou jíst to ukrajinské obilí, i když by ho měli vozit do Afriky a vyřídit to s Erdoganem. Takže to bylo skvělé. To bylo skvělé, ale nikdo nekritizoval Morawieckého, že přestává dodávat zbraně. Ale o tom já nechci mluvit.

Před volbami všichni křičeli: Babiš mluví o válce, dětičky se bojí, a teď se nebojí? Já nevím, proč tady se píše: "Nelze reagovat jinak než všestrannou přípravou na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity." A já si to neumím představit. Já si neumím představit, i když samozřejmě tady je stále názor, že Rusko by zaútočilo na nějaký stát NATO, a já jsem přesvědčen, že Američané by je vyhladili. To si neumím představit. Která armáda na světě dneska je funkční? Která v NATO? Kdo řídí NATO? Spojené státy! Spojené státy, to je jediná armáda, která je. Ano, naši také bojovali, spolubojovali, super, ano, ale přece jsme v NATO, takže oni nás ochrání, tak já tomu nerozumím, proč "česká obranná politika nemůže reagovat jinak než všestrannou přípravou na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi". Tak já nevím. Já si to neumím představit, a pokud by se tohle stalo, tak je to zodpovědnost lídrů, těch světových lídrů! To se přece nemůže stát. To se přece nemůže stát! To přece není možné, aby v Evropě, kdy jsme měli - kolik je to už let? Osmdesát nebo sedmdesát a něco, takže já nevím, proč ten titulek. I pan prezident mluvil o iluzi míru, a já nechci mít iluzi míru. Já chci mít mír. Chci mít mír! Proto mě tohle děsí a vy mluvíte o odstrašení. Tak ve středu je tady seminář, proč F-35. Já jsem říkal, tak pojďme si to říct tady, ten F-35, protože na tom semináři, určitě tam vystoupí Čepelka, Míka a vaši lidé, a jestli tam bude diskuse, nebo ne, tak ono je to tak důležité, že možná tady jsme si to mohli říct. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP