(15.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já vím, že vy jste nás zvala, já vím všechno, ale zkrátka naši poslanci mají s tím problém. Naši tvrdí, že se s Gripeny nejednalo. My tvrdíme, že za 400 miliard včetně těch nákladů jste mohla vybavit celou armádu. Tady jsou různé články. (Poslanec Babiš listuje ve svých materiálech.) Stíhaček F-35 se Česko dočká za jedenáct let, ne ve všem překonávají gripeny, miliardový nákup, peníze za F-35 by stačily na modernizaci celé armády. A tady pan Jireš - a já nechápu, proč ta vaše vláda vždycky musí lhát, proč vždycky, jak Rakušan lže o té migraci, a není pravda, že by měl mandát, on žádný mandát totiž neměl, a vy to víte dobře, že by pokračoval v té naší strategii - nepokračoval. Naše strategie: lodě nesmí vyplout. A tady nějaký pan Jireš - já nevím, já nemám tady začátek toho článku - se snaží lidem říct, že údajně za Metnara, ministra obrany Metnara, byla nějaká analýza, co udělali vojáci, a že tam už bylo řečeno, že jsou tam F pětatřicítky. A Metnar tvrdí, že to není pravda, že tam nebyly ty F pětatřicítky. No, tak to jsou všechno věci, které jsou rozporuplné. Samozřejmě je to obrovský balík peněz. Kdyby ta vaše vláda, paní ministryně - a já, víte, že podporuji naši armádu, vždy jsem ji podporoval - kdyby vaše vláda dala peníze všem, nejenom armádě. Vy jste silná lídryně, ministryně, asi mají všichni z vás horor na té vládě, ale co ti ostatní? Co ti ostatní chudáčkové ministři? Proč nedostali peníze na všechno? Za mě každý ministr přišel: chybí mi peníze na školky - Dostálová - dostali to. Stanjura má poslouchat pana premiéra, ne že on řídí tu vládu a pan premiér stojí na křižovatce a neví, jestli má jít doleva, doprava nebo dopředu, nebo je na kulaťáku. (Ojedinělý potlesk v levé části jednacího sálu.) Takže já říkám, že údajně jste nejednali s Gripeny. Já chápu, že jít do Bílého domu a že pan premiér tam dostane to rande, tak pohoda, ne? Ale on by ho dostal i tak, já myslím, takže to asi nebude o tom.

A teď k tomu odstrašení. Izrael má 50 F pětatřicítek a objednal ještě 25. A to jsou útočná letadla. Útočná letadla, útočná, takže v tom se lišíme. My jsme obranná aliance, NATO je obranná aliance, takže já se ptám, proč vláda nekoupí Iron Dome, abyste ochránili - když tedy říkáte, že bude válka - a já doufám, že nebude, a já si to ani neumím představit, aby aliance, kde je Velká Británie, Francie, Amerika, která má 14 letadlových lodí, by - ten Putin, ten se musí úplně zbláznit. Ale já tomu rozumím. Já tomu rozumím, akorát samozřejmě ta armáda potřebuje jiné věci, ne? Když kdysi prezident Zeman mluvil o dronech, všichni se mu smáli. Dneska ty drony, to jsou hlavní zbraně na Ukrajině. Vrtulníky, drony, ta letadla a tak. Takže ty F pětatřicítky neodstrašily teroristy z Hamásu. Ano, teď půjdou do boje. Takže proto si myslím - ano, mají je všechny státy, já tomu rozumím, ale znovu opakuji, je to tolik peněz, že jsme mohli ještě mít ty gripeny, že ty peníze mohli dostat školy a důchodci a učitelé a zdravotnictví a že zkrátka si myslím, že to nepotřebujeme a že by si to zasloužilo tady nějakou debatu, debatu o tom, abychom si to tedy řekli, protože ten seminář je fajn, ale zase se tam asi nic ne- (nesrozumitelné). To je názor našich poslanců, já tady jsem jejich kvazi mluvčí.

A chci vás poprosit, abyste fakt už nás nestrašila válkou. Nestrašte nás, protože ten konflikt Izrael-Hamás může dopadnout úplně katastrofálně, a my nevíme, co se stane. A bylo to na dobré cestě, kdyby Izrael se domluvil, Saúdská Arábie, a našla by se nějaká řešení palestinské otázky. Ale ten Hamás, Hezbollah, zvěrstva toho Hamásu, to je úplně strašné. To je strašné. A co se teď stane? A pokud skutečně budeme mít nějakou velkou válku, tak to pro lidstvo a celkově jenom ukazuje to, že po druhé světové válce, když založili bezpečnostní radu OSN, a celé to OSN je na prd. Je na prd a světoví lídři by si měli uvědomit zodpovědnost za tuto planetu. Takovéhle války jsou skutečně - a nikdo nemluví o míru. Pan prezident říká, že by měl Izrael a Hamás vyjednávat. A jak mají vyjednávat? No, já se potom ptám, že - já vím, že s Putinem se nebude vyjednávat, ale na co máme diplomacii, když pan prezident má názor, že nemáme mít velvyslance v Moskvě? Proč? Když byla i druhá světová válka, tak vždycky, i když Hitler ničil a zabíjel tam lidi, ti diplomati jednali. Diplomati jednali, ne? A je otázka - jasně že Putin musí odejít z Ukrajiny, asi i z Krymu, i když 11. listopadu 2018 jsme tam všichni seděli v Paříži, čtyři roky po anexi Krymu, asi musí odejít. Musí, ano. Ale na to, aby odešel, také by asi někdo, a možná Erdogan, nebo nevím, organizuje nějakou mírovou konferenci bez Ruska, ale nějaké řešení by se přece mělo najít. Takže já proto říkám, že mír je důležitý. Ano, já chápu vaše argumenty, všechno, to je dobře, že vy se staráte o armádu, ale za dnešních časů, kdy Stanjura říká, že nemá peníze, a celá pětikoalice říká, že nemá peníze, tak my ty F pětatřicítky nepotřebujeme, a neodstraší. Ani Hamás to neodstrašilo. Jsme součástí - no těch 24 našich letadel, kolik má NATO letadel - 1 500? Nebo nevím, kolik těch F pětatřicítek.

Takže to je můj názor a bylo by fajn, kdybychom si to tady řekli, i naši poslanci, aby mohli k tomu vést debatu. Děkuji a to je všechno. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane předsedo. Jenom ten poslední bod jsem si zaznamenala: Proč letadla F-35, proč se máme připravit na válku? Ne? Tak jak... (Poslanec Babiš mimo mikrofon: Ne, ne, F-35.) F-35. Dobře. Děkuji.

Další s přednostním právem je přihlášená paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, bezesporu nejvýznamnějším počinem pětikoaliční vlády je balíček představený v květnu na tiskové konferenci ve Strakově akademii. Balíček má dvě části. První část: balíček daňový. Ten představuje zvýšení daní o téměř 73 miliard korun. Jeho detailní paragrafovanou podobu známe již několik měsíců. Druhá část: úspory na dotacích a provozu. Zde vláda slíbila meziročně uspořit 62,5 miliardy korun.

Nejprve k úsporám na provozu. Na konci září byl Poslanecké sněmovně doručen návrh státního rozpočtu na příští rok 2024. Místo slíbených úspor na provozu obsahuje naopak růst provozních nákladů státu, a to o 3,5 %, takže žádný pokles provozních nákladů, ale růst provozních výdajů. Růst, a to navzdory vysoké srovnávací základně v letošním roce. První nedodržený slib. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP