(17.20 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Dále je zde návrh na zařazení nového bodu Vláda Petra Fialy prosazuje urychlené přijetí Ukrajiny do EU.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto nového bodu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 15, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro návrh 75, proti 59. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Dále je zde návrh na zařazení nového bodu s názvem Přístup vojenského zpravodajství.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 16, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro 77, proti 84. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Dále zde návrh na zařazení nového bodu s názvem Pro a proti vstupu Ukrajiny do EU.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 17, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro 73, proti 77. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Dále je zde návrh na zařazení nového bodu s názvem Prezident Pavel navrhuje vzdát se práva veta v EU.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 18, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro 77, proti 63. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

A dále je zde poslední bod navrhovaný panem předsedou Tomiem Okamurou s názvem Bezpečnostní riziko, které vytváří ministr vnitra Rakušan.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 19, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro návrh 76, proti 85. Návrh byl zamítnut.

 

Dále je zde návrh na nový bod od pana poslance Nachera, který nese název Podnět NKÚ při kontrole Pražského inovačního institutu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto nového bodu na program? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 20, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro 74, proti 73. Návrh byl zamítnut.

 

A jako poslední budeme hlasovat návrh pana poslance Kobzy. Je to nový bod s názvem Uzavření východní hranice pro nelegální migraci.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 21, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro návrh 72, proti 77. S tímto návrhem také nebyl vysloven souhlas.

 

A pro pořádek se ptám, zda jsme hlasovali o všech návrzích, které zazněly? Nikdo nerozporuje.

 

To znamená, nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 78. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen a upraven schválenými pozměňovacími návrhy.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh této schůze? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 22, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro 88, proti 17. A já konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

A jestli dovolíte, předám řízení schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobrý den. Prvním bodem dnešního jednání dle schváleného programu je

 

140.
Návrh usnesení Poslanecké sněmovny
k nedávné teroristické agresi hnutí Hamás proti Státu Izrael

Prosím, aby se slova ujal za navrhovatele pan místopředseda Jan Bartošek, který, bude-li souhlasit, se stane zároveň i jeho zpravodajem. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, považuji za důležité, abychom se v této situaci postavili za Izrael, a to jako Česká republika, vláda, Sněmovna, Senát, ale i široká veřejnost, a mohu konstatovat, a jsem za to rád, že se tak děje. V Izraeli totiž probíhá zápas o podobu lidství. Jsme pohoršeni a šokováni zvířecí brutalitou teroristického hnutí Hamás a dalšími organizacemi, které jsou ovládané islámskými extremisty. Je samozřejmě správné vyjádřit v těchto těžkých chvílích plnou podporu, solidaritu a pomoc Státu Izrael a navrhované usnesení je vyjádřením naší solidarity.

Ale nemělo by zůstat jen u toho. Musíme přesvědčit naše spojence v Evropě a ve světě, že velký díl zodpovědnosti na tom, co se stalo, neseme i my. Náš vlažný postup a naivní snaha o vyvážený přístup k oběma stranám tohoto střetu vedly k tomu, čeho jsme byli svědky téměř v přímém přenosu. Víme, že zlu se nesmí ustupovat, ale dostatečně jsme nereagovali na zjištění, že palestinské učebnice plné nenávisti k Izraeli a Židům jsou financovány z daní a peněz Evropské unie. Tuny betonu a stavebního materiálu proudícího do Gazy nešly na opravu škol a nemocnic, ale na budování tunelů sloužících k pašování vojenské techniky, která bude jednoho dne použita. Tím dnem byla tato sobota. Proto musíme rázně zakročit a není to jenom odpovědnost Izraele, ale také naše.

Vedle našeho dnešního návrhu usnesení považuji proto za zásadní, abychom se na mezinárodní úrovni věnovali dlouhodobě i těmto tématům: revize palestinských učebnic šířící nenávist k Izraeli a k Židům, důsledná kontrola finančních toků, které proudí příjemcům do Palestinské autonomie, a dohodnout podmínky pro přesun velvyslanectví České republiky do Jeruzaléma, což je i součást usnesení, které budu navrhovat, a případně iniciovat podobný krok s dalšími státy Evropské unie, případně se státy V4. Jsem si vědom, že toto není primárně úkolem Poslanecké sněmovny, ale především vlády. Sněmovna by však měla vyjádřit vůli, aby se příslušné instituce těmto tématům od nynějška intenzivně věnovaly, protože jen tak dokážeme zabránit opakování barbarských scén, které šokovaly celý svět.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o podporu usnesení, které načtu, žádám vás o váš hlas pro lidskost, spravedlnost a bezpečí. Návrh usnesení, na které se potom odkážu, přečtu nyní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP