Úterý 10. října 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Klára Dostálová)

140.
Návrh usnesení Poslanecké sněmovny
k nedávné teroristické agresi hnutí Hamás proti Státu Izrael

Prosím, aby se slova ujal za navrhovatele pan místopředseda Jan Bartošek, který, bude-li souhlasit, se stane zároveň i jeho zpravodajem. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, považuji za důležité, abychom se v této situaci postavili za Izrael, a to jako Česká republika, vláda, Sněmovna, Senát, ale i široká veřejnost, a mohu konstatovat, a jsem za to rád, že se tak děje. V Izraeli totiž probíhá zápas o podobu lidství. Jsme pohoršeni a šokováni zvířecí brutalitou teroristického hnutí Hamás a dalšími organizacemi, které jsou ovládané islámskými extremisty. Je samozřejmě správné vyjádřit v těchto těžkých chvílích plnou podporu, solidaritu a pomoc Státu Izrael a navrhované usnesení je vyjádřením naší solidarity.

Ale nemělo by zůstat jen u toho. Musíme přesvědčit naše spojence v Evropě a ve světě, že velký díl zodpovědnosti na tom, co se stalo, neseme i my. Náš vlažný postup a naivní snaha o vyvážený přístup k oběma stranám tohoto střetu vedly k tomu, čeho jsme byli svědky téměř v přímém přenosu. Víme, že zlu se nesmí ustupovat, ale dostatečně jsme nereagovali na zjištění, že palestinské učebnice plné nenávisti k Izraeli a Židům jsou financovány z daní a peněz Evropské unie. Tuny betonu a stavebního materiálu proudícího do Gazy nešly na opravu škol a nemocnic, ale na budování tunelů sloužících k pašování vojenské techniky, která bude jednoho dne použita. Tím dnem byla tato sobota. Proto musíme rázně zakročit a není to jenom odpovědnost Izraele, ale také naše.

Vedle našeho dnešního návrhu usnesení považuji proto za zásadní, abychom se na mezinárodní úrovni věnovali dlouhodobě i těmto tématům: revize palestinských učebnic šířící nenávist k Izraeli a k Židům, důsledná kontrola finančních toků, které proudí příjemcům do Palestinské autonomie, a dohodnout podmínky pro přesun velvyslanectví České republiky do Jeruzaléma, což je i součást usnesení, které budu navrhovat, a případně iniciovat podobný krok s dalšími státy Evropské unie, případně se státy V4. Jsem si vědom, že toto není primárně úkolem Poslanecké sněmovny, ale především vlády. Sněmovna by však měla vyjádřit vůli, aby se příslušné instituce těmto tématům od nynějška intenzivně věnovaly, protože jen tak dokážeme zabránit opakování barbarských scén, které šokovaly celý svět.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o podporu usnesení, které načtu, žádám vás o váš hlas pro lidskost, spravedlnost a bezpečí. Návrh usnesení, na které se potom odkážu, přečtu nyní.

"Poslanecká sněmovna

I. důrazně odsuzuje agresi teroristického hnutí Hamás vůči Státu Izrael, která započala dne 7. října 2023;

II. Poslanecká sněmovna vyjadřuje jednoznačnou podporu a solidaritu Izraeli a jeho obyvatelům a podporuje plné právo Izraele na přijetí vojenských a jiných opatření k zajištění jeho bezpečnosti;

III. vyzývá vládu, aby ve vhodném okamžiku přesunula ambasádu České republiky do Jeruzaléma."

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o podporu navrhovaného usnesení, protože s našimi přáteli a spojenci musíme držet pohromadě a navzájem se musíme podporovat. Děkuji vám. (Potlesk v celém sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které jako prvního mám přihlášeného pana poslance Janulíka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dovolte také mně, abych se vyjádřil. Samozřejmě děkuju panu navrhovateli, který po dohodě předmětné usnesení přednesl. Já bych si dovolil za parlamentní strukturu, kterou jsou spojenci Izraele, Meziparlamentní skupina přátel a Parlamentní skupina spojenců, což je v podstatě obdoba, ale tato skupina může spolupracovat mezi parlamenty v jednotlivých zemích, například v Evropě, takže se k tomu vřele a hrdě připojujeme. Myslím si, že je škoda, že se muselo stát, co se muselo stát, aby nás to dokázalo takovým způsobem spojit a sjednotit, že k tomu přesunu, v uvozovkách k předělání těch cedulek mohlo dojít už dávno. Pro naše přátele v Izraeli to má daleko větší význam, než my asi dokážeme docenit, protože prostě hlavní město je jenom jedno hlavní město.

A samozřejmě za nás, za náš klub řeknu, že s tím takřka všichni beze zbytku souhlasíme a podpoříme to předmětné usnesení. Věřím, že to bude patřit k světlé chvilce v této jinak velmi rozhádané Sněmovny, a znovu říkám, že mě mrzí, že muselo dojít k tomu, k čemu došlo, že jsme svědky, jak říkal kolega a předřečník, skoro v přímém přenosu. Já jsem měl včera takový emotivní zážitek, kdy hodně stará paní, hodně stará paní mi se slzami v očích řekla, že by nevěřila tomu, že se dožije toho, že zase zabíjejí Židy. Tak se zkusme nad tímto povzdechem hodně staré dámy zamyslet.

A také bych si dovolil zamyslet nad tím, jestli máme mít u nás na našem území kvazi ambasádu, kvazi státu, který si říká Palestina, protože víme, že jim tam vybuchují nějaké trezory a podobné věci. To je velká otázka, jestli to má místo, protože samozřejmě, jak tady říkali někteří kolegové, předřečníci, už v předcházející rozpravě, je to samozřejmě riziko. Já nevím, samozřejmě nás to také stojí nějaké prostředky, abychom to udržovali na našem území, a tak dále. Ale myslím si, že nechci komplikovat hlasování o usnesení, ale že by to stálo také za nějakou úvahu a možná za nějaký bod příští některé naší schůze. Takže vás chci, tak jak kolega, všechny požádat o podporu, abychom vyjádřili, abychom udělali aspoň to málo, co udělat můžeme, protože naši přátelé asi nepotřebují naše zbraně a já nevím co. Tu fyzickou podporu prostě asi tolik nepotřebují, jako spíš tady tu morální, a toto je si myslím, to vyjádření toho postoje musí být jednoznačné. Hned navážu na to vzpomínkou, že před deseti lety ty rakety doletěly až do Aškelonu, když jsme tam začali posílat, nebo Evropa, ty velké peníze, a dneska už doletí až do Tel Avivu. A jestli s tím Evropská unie nepřestane a bude pokračovat, tak brzy doletí až do Prahy.

Takže vám děkuju za podporu a prosím vás, vyjádřete ten svůj názor explicitně. Děkuju. (Potlesk v celém sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Špičák. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Julius Špičák: Děkuji, vážená paní předsedající. Já jsem v Izraeli pracoval a dostal jsem tam nabídku, abych tam v podstatě pracoval nadále. Já Izrael znám, současnou situaci považuji za nesmírně závažnou a já skutečně vyjadřuji za sebe, a byl bych rád, abyste prostě takto konali, naprostou loajalitu k izraelskému státu. To, co tam se událo a co se uděje, je prostě naprosto neuvěřitelný příběh lidských dějin a velmi, z jejich pohledu, velmi pozitivní lidský jev.

Takže já vás velmi žádám, velmi vás prosím o naprostou bych řekl loajalitu, a tedy vyjádření podpory k tomu, co se tam děje. A znovu musím říci, já ten problém znám, já jsem tam žil, byl jsem tam několik měsíců, nabídli mi tam pracovní zaměstnání, nakonec jsem se tam nepřestěhoval, ale já vím dobře, o čem ten Blízký východ je. Děkuji vám za vaši podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane poslanče. Nikoho dalšího už do všeobecné rozpravy neeviduji, ještě jednou se podívám - nikoho nevidím, všeobecnou rozpravu tedy končím. Předpokládám, že asi teď nebude využito závěrečné slovo.

Přistoupíme tedy k rozpravě podrobné. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v souladu s jednacím řádem přečtu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna

I. důrazně odsuzuje agresi teroristického hnutí Hamás vůči Státu Izrael, která započala dne 7. října 2023;

II. vyjadřuje jednoznačnou podporu a solidaritu Izraeli a jeho obyvatelům a podporuje plné právo Izraele na přijetí vojenských a jiných opatření k zajištění jeho bezpečnosti;

III. vyzývá vládu, aby ve vhodném okamžiku přesunula ambasádu České republiky do Jeruzaléma."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Zagonguji do předsálí pro kolegy. Všechny vás odhlásím, protože pan místopředseda se zapomněl odhlásit u řečnického pultíku, já ho nemohu odhlásit, tak se za to omlouvám všem. Je to tedy na moji výzvu a prosím, abyste se všichni znovu přihlásili vašimi kartami. Mezitím jsem zagongovala pro kolegy. Počkám, až počet přihlášených ustálí.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 23, přihlášeno 162 poslankyň a poslanců, pro 162, proti nikdo. Návrh byl přijat. (Potlesk v celém sále.) Já konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Máte zájem o závěrečné slovo, prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji vám za tak silnou podporu tohoto usnesení. Je to jasný vzkaz svobodnému slovu, že stojíme na straně práva, spravedlnosti a že naše vztahy a partnerství a přátelství, to jsou věci, kterých si ceníme, a naše přátele nenecháváme v dobách zlých na holičkách. Za sebe chci konstatovat a děkuji, že skupina Česká republika - Izrael, Meziparlamentní skupina přátel, patří k jedné ze dvou nejsilnějších v Poslanecké sněmovně. A tady se jasně ukazuje, že naše spojenectví a podpora trvá, a já jsem za to rád. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A dostáváme se k dalšímu bodu dnešního jednání a tím je

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP