(18.30 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Samozřejmě budu rád, když oba tyto pozměňovací návrhy podpoříte, protože si myslím, že dávají smysl jak ten první, tak ten druhý, a jinými slovy, i o tom mém druhém se už hovořilo před půl rokem, že by bylo dobré ho nějakým způsobem předložit. Jelikož nebyl v té novele zapracován, tak ho předkládám zde.

A můj třetí pozměňovací návrh, nebo respektive můj návrh a mých kolegů ze zdravotního výboru za ANO, je vlastně pozměňovací návrh pod číslem 3340 a týká se strategických zásob léků. Já si tady to zdůvodnění pokusím popsat trošku podrobněji.

Pozměňovací návrh cílí k vytvoření strategických státních rezerv kriticky důležitých léčiv za účelem ochrany civilního obyvatelstva před jejich dostupností (při jejich nedostupnosti?). Strategické rezervy by se vytvořily v těch skupinách léčiv, které určí vláda svým nařízením. Tím odpovědnost za zajištění lékové bezpečnosti přebírá vláda jako celek. Nařízení vlády má zahrnout zejména takové skupiny léčiv, u kterých je zkušenost s nedostatkem, který ohrozil poskytování zdravotních služeb v České republice v nedávné minulosti. Jakmile vláda stanoví skupiny léčiv, ve kterých má být zajištěna strategická rezerva, pak může Ministerstvo zdravotnictví činit závazné kroky. Já jsem ty kroky, které Ministerstvo zdravotnictví, ale i mí kolegové, připravil tak, že za prvé může učinit nákup léčiv, za druhé může zajistit rezervaci léčiv a za třetí může poskytnout záruky. Ještě ve stručnosti okomentuji, co to vlastně znamená.

Nákup: nakoupit léky by mělo být krajním řešením situace za předpokladu, že na trhu neobchoduje se dostatečné množství léčiv požadovaných vlastností, a to po oslovení držitelů rozhodnutí o registraci léčiv, které jsou standardně dodávána na trh. Pokud potvrdí, že nejsou schopni navýšit dodávky v potřebném čase a množství, bylo by možné takové léky nakoupit v množství, které pokryje odhadované potřeby trhu České republiky v čase, na který se odhaduje převis poptávky nad nabídkou. Podrobněji jsem toto zdůvodnil a vložil do systému.

Další věcí by měla být rezervace. Je to druhá možnost, kterou může využít Ministerstvo zdravotnictví. Rezervovat léky by mohlo být buď možné u výrobce s místem výroby v České republice, a to registrovaný léčivý přípravek nebo neregistrovaný léčivý přípravek, který je vyráběn v České republice, standardně pro jiný trh EU, ale je registrovaný na jiném trhu EU, anebo u držitele registrace či distributora - primárně registrované léčivé přípravky, které se standardně distribuují na trhu v České republice. Takže to je ta rezervace.

A poskytnutí záruky: poskytnout záruku by mohlo přicházet v úvahu v případě, že z aktuální situace na trhu vyplývá již stálý či bezprostředně hrozící nedostatek léčivých přípravků potřebných vlastností. V danou chvíli je zájem státu získat léčivý přípravek od všech možných dodavatelů a převzít na sebe část rizik spočívajících jinak na bedrech dodavatele.

To je de facto ve stručnosti popis toho pozměňovacího návrhu. Pak jsem tam ještě do systému vložil, jak by vypadala ochrana hospodářské soutěže a jak by měl vypadat nákup, rezervace či poskytnutí záruky, aby to neohrožovalo hospodářskou soutěž.

A to je asi za mě v tuhle tu chvíli tak všechno, takže děkuju vám za pozornost a budu rád, když moje pozměňovací návrhy podpoříte, a já se k nim pak přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Já vám přeji hezký večer, my jsme se vystřídali v řízení schůze.

Máme tady tři faktické poznámky, s první faktickou poznámkou vstoupí pan poslanec Brázdil. Tak, pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Milé kolegyně a kolegové, já bych to přeložil. Co vlastně se tímto změní? Rozhodně to nevyrobí žádné léky, tato novela to nemůže udělat. Co vlastně se tím udělá? Když někde chybí léky, teď to bylo aspoň tak, že v některých místech, třeba ve fakultních nemocnicích, někde ty léky byly. Tato novela z toho udělá plošný nedostatek. My to rozmělníme a vlastně z nedostatku se stane totálně ultranedostatek v celé republice, takže ti lidi už nebudou vědět. Asi málokoho nenapadlo: když není v Horní Dolní, budu muset do fakultky, budu muset do státní lékárny, když to není v té soukromé. Ale teď se z toho udělá to, že to vlastně se rozmělní a vlastně z toho nedostatku se udělá globální problém, ale rovnoměrně rozmístěný. Pan ministr řekl, že to nevyřeší nedostatky, to nemůže vyřešit - to dá rozum, když tu nejsou žádní výrobci, když není komu poručit, aby něco začal vyrábět. Tak ale nevím, kvůli tomuto to děláme? Já si myslím, že to je špatně, a toto je úplně novela o ničem. A rozhodně bych řekl, že: Lidi, vy se asi na to díváte tak, že zítra, až to projde nebo až to Senát schválí, že budou léky. No nebudou, akorát budou rovnoměrně nedostatkové.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za dodržení času. S další faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Olšáková a připraví se paní poslankyně Adámková. Tak paní poslankyně Olšáková zřejmě není, takže její faktická poznámka propadá. Poprosím paní poslankyni Adámkovou. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, dámy a pánové, já mám svůj příspěvek krátký rozdělený do dvou dílů. Ten první je, že samozřejmě podporuji pozměňovací návrhy kolegy Farhana, protože jsem na nich samozřejmě spolupodepsaná a myslím si, že zlepšují tu situaci, která eventuálně by mohla nastat. To je jedna věc. A za druhé samozřejmě touto novelou nedostaneme žádné léky na trh, to není možné, to myslím, že chápeme všichni, takže je dobře nazývat věci pravými jmény.

To, co mě trošku mrzí, je pravda, že bohužel tady ministerští úředníci jednali dříve s poslanci pro ně skupiny A než se skupinou B, to znamená, že koaliční poslanci měli významně déle informace, dobré informace, a to mě osobně velmi mrzí, protože v této zrovna tedy kauze léků se domnívám, že ty informace mají být opravdu plošné a mají být pro poslance, nikoliv tam tedy stratifikovat, zda jsou moji nebo nejsou moji, takže to bych prosila, aby se příště nestávalo, protože to opravdu nevrhá dobré světlo na předkladatele, ba ani na tu práci.

A co se týče toho procesu, já se snažím, jak dobře víte, ve všem hledat to dobré, takže i tady. Je to pouze lepší popsání možného procesu, je to lepší popsání dané situace, ale opravdu si musíme uvědomit, že tady tím léky nezískáme. Bude lepší přehled, to samozřejmě ano, to se domnívám, že by mohlo být, lépe popíšeme situaci, jak nejsou, ale nevyřešíme tím nedostatek léků. Pravděpodobně je to úkol další pro ministerstvo, kterému se musí významným způsobem věnovat, protože tady maximálně získáme lepší procesní představu, ale nikoliv léky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně, a další faktická poznámka, paní poslankyně Pastuchová.

Zatím, než dorazí řečnickému pultíku, načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Bělor od 17.10 do 18 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Berki Jan od 18 hodin do 19.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Kasal David od 17 hodin od 17.30 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Kohajda Michael od 17 hodin do 17.42 z pracovních důvodů, paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana od 18.40 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Munzar Vojtěch od 17.40 hodin z pracovních důvodů a paní ministryně Černochová Jana od 17.45 hodin z pracovních důvodů.

Tak, paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající, já budu jenom opravdu stručná. Já bych tady chtěla opravdu, ale opravdu poprosit pana ministra osobně, aby, když vystupuje v televizi, neříkal stále dokola, že právě proto, že je nedostatek léků, čeká na to, až se tady schválí tento zákon. Lidé, kteří tomu vůbec nerozumí, o čem tady schvalování zákonů je a jak to dlouho trvá,

se mě pak ptají, že opravdu jestli to, že dneska ten zákon projednáme, půjde zítra do lékárny a ten penicilin tam bude. Prosím, nedělejte to!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla poslední faktická poznámka, vracíme se do obecné rozpravy a vystoupí pan poslanec Fifka, připraví se pan poslanec Flek. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Fifka: Takže, dámy a pánové, dobré odpoledne nebo podvečer ještě jednou. Já mám celkem pět pozměňovacích návrhů, které postupně představím.

Jako první z nich je sněmovní dokument pod číslem 3348. Je to komplexní koaliční pozměňovací návrh poslanců Vlastimila Válka, Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Petra Fifky, Toma Philippa, Michaely Šebelové, Kláry Kocmanové a Martiny Ochodnické. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP