(18.50 hodin)
(pokračuje Petr Fifka)

A poslední je sněmovní dokument pod číslem 3304, kdy se za novelizační bod 19 vkládá nový novelizační bod, který v § 99 odst. 2 písm. g) za slovo "zpracované" vkládá slovo "zejména" a za slovo "ceny" vkládá slovo "původce". Tohle je ustanovení, které dává povinnost zveřejňovat ceny. Ono se ukázalo, že v praxi tato věc není úplně tak jednoduchá, jak je napsána v paragrafovém znění, a její striktní dodržování způsobuje spoustu nejasností. Takže já si tady dovolím navrhnout technickou úpravu, nebo chcete-li, zpřesnění dosavadního textu zákona. Ten totiž nestanoví, která cena má být součástí reportu zveřejňovaného Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Proto navrhuji stanovit, že jde o cenu původce, se kterou se již v datových sadách běžně pracuje. Touto technickou změnou tedy dojde k sjednocení dat, která budou zveřejňována, k odstranění jejich chybovosti a zajistí to určitou konzistentnost dat zpracovávaných SÚKLem. Poskytne to věrohodný, srozumitelný obraz o lékovém trhu. Zdůrazňuji, že touto změnou nedochází k vytváření žádné nové povinnosti na straně výrobců, distributorů nebo lékáren, nebo že je zbavuje této povinnosti, ale jedná se pouze o upřesnění.

Čili toliko pět pozměňovacích návrhů, ke kterým se posléze přihlásím v podrobné debatě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, a to faktickou poznámku pana poslance Farhana. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Kamal Farhan: Přestože nechci, ale tohle musím. Jednak bych se chtěl se zeptat pana kolegy Fifky - jenom teď jsem si to našel - který jste teď představil komplexní pozměňovací návrh. V systému je jako předkladatel uveden pan ministr Válek. Moje otázka: Neměl by si to představit předkladatel? Nebo co na to legislativa? Ještě teď jsem si to procházel v rychlosti, takže ten pozměňovák má 71 stran. Podle mého tím pozměňovacím návrhem, pane ministře, obcházíte legislativní proces. Neposlal jste to do připomínek, neprojednal jste to na výboru a vlastně předkládáte to, teď to řeknu na tvrďáka, ve druhém čtení. Ten pozměňovací návrh je skoro tak velký jako samostatná novela!

Moje otázka je, proč jste to nepředložil dávno? Vždyť jste na tom pracovali už rok! Vy jste připravili něco dokonalého, pak si sami napíšete pozměňovák. Já jsem to nevěděl, já jsem si myslel, že to je pana kolegy Fifky a nějakých dalších členů, a prostě tomu nerozumím. Nebo jsem se přehlédl možná, takže mi prostě někdo tohle vysvětlete, protože podle mě je to i obcházení Legislativní rady vlády, je to obcházení připomínkového řízení. 71 stránek to má! To znamená, že to má skoro - nechci říct, že víc, jak ta novela - teď nevím přesně, kolik ta novela má - ale je to plus minus stejné. Takže pracovalo se na něčem, co mělo být dokonalé, co je vlajkovou lodí Ministerstva zdravotnictví, a ta vlajková loď je upravována spoustou pozměňovacích návrhů a de facto komplexním pozměňovacím návrhem, který je tak velký jako novela. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vracíme se do obecné rozpravy. Vystoupí pan poslanec Flek, připraví se pan poslanec Kuchař.

 

Poslanec Josef Flek: Dobrý večer. Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, vážení kolegové, kolegyně, mám zde dva pozměňovací návrhy. Já je v krátkosti odůvodním, posléze se k nim přihlásím.

Začal bych sněmovním dokumentem 3349. Je to poslanecký pozměňovací návrh koalice k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 378/2000 Sb., o léčivech a změnách některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk číslo 476. Je to vládní návrh zákona, mění se zákon č. 378/2000 Sb., o léčivech, jak jsem již říkal.

Za prvé, v čl. I se za novelizační bod 22 vkládá novelizační bod 22a, který zní: "22a. V § 99 se doplňuje odstavec 13, který zní: V případě vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu Ústav Ministerstvu obrany na jeho žádost poskytne všechny údaje ohledně dostupnosti humanitních léčivých přípravků, které má k dispozici."

Za druhé, v čl. I se za novelizační bod č. 34 vkládá nový novelizační bod č. 35, který zní: "35. V § 111a odst. 1 písm. a) se slova "válečného nebo nouzového stavu" nahrazují slovy "nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu". Dosavadní novelizační body číslo 35 a 36 se označují jako novelizační body číslo 36 a 37.

Teď v krátkosti bych předložil odůvodnění pozměňovacího návrhu, kdy obecně předkládaný návrh upravuje a zabezpečuje předávání informací Státním ústavem pro kontrolu léčiv Ministerstvu obrany, a to za účelem zajištění plánování obrany státu při vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu.

Jako druhý pozměňovací návrh je sněmovní dokument 3347, který spadá samozřejmě do sněmovního tisku 476. Důvodová zpráva je o něco rozsáhlejší, proto na ni odkážu, jak jsem říkal, do sněmovního dokumentu 3347. Je to otázka ochrany obchodního tajemství držitelů rozhodnutí o registraci, a přitom velmi úzce souvisí s problematikou zajištění dostupnosti léčivých přípravků na českém trhu. Zveřejňování již řekněme cen, které jsou vyjednány u registrovaných... Omlouvám se (Hledá v podkladech.)... ano, omlouvám se. Tak je to opravdu - při pokračování ve zveřejňování údajů může nastat ve stávajícím rozsahu - v konečném důsledku by mohlo významně ohrozit finanční i faktickou dostupnost léčivých přípravků v České republice. A jak jsem říkal, odkázal bych na sněmovní dokument 3347, kde to je podrobněji rozepsáno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Faktická poznámka paní poslankyně Pastuchové. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Já se chci zeptat předkladatelů pozměňovacích návrhů, potažmo pana ministra, jestli si z nás tady ze všech děláte srandu? Vy vložíte od 15.08 do před chvíle pět pozměňujících návrhů k vaší ovívané novele! A teď mi řekněte, jak my poslanci, kteří s něčím nesouhlasíme, máme reagovat na tyto vaše předložené pozměňovací návrhy? To si snad fakt děláte srandu! Já o tom budu mluvit u sněmovních tisků, u sociální politiky, protože to je úplně to samé! V 17.12 vloží můj ctěný kolega, kterého si vážím, ale je to ještě předseda sociálního výboru, pozměňující návrh, který má 30 stran! V 17.12 ve druhém čtení! Jak na to máme reagovat? Ano, byl projednán možná, ale mám já studovat - budu o tom mluvit - jestli jste tam nezměnili jedno slovo od výboru, protože jste ho nepředložili, protože vás bylo málo a neprošel by? Už se zamyslete nad tím, co tady provádíte! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Farhan.

 

Poslanec Kamal Farhan: Já bych navázal jenom na kolegyni Pastuchovou. Uvědomte si, co předvádíte po roce práce s vaší vlajkovou lodí! Vždyť vy ji potápíte v přímém přenosu! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kaňkovský, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý večer, milé kolegyně, kolegové. Vážený pane předsedající, členové vlády, jenom také zareaguji na svoji ctěnou kolegyni Janu Pastuchovou. Ten pozměňovací návrh se týká jiného tisku, nicméně už před čtrnácti dny byl předložen do výboru pro sociální politiku a nezměnil se ani v jednom slově. (Reakce poslankyně Pastuchové.) Nemůžete to vědět, já to určitě ale potom zdůrazním, až ho budu načítat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další faktická poznámka - paní poslankyně Peštová. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP