(20.20 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

To nemůžeme ani přečíst, nemůžeme to ani zkontrolovat. Ani naše týmy to nemohou udělat, ani naši odborníci a analytici nemůžou přijít na to, zdali tam se neliší nějaké slovíčko a zdali nechystáte něco, co by nás překvapilo, protože důvěra ve vás prostě tím časem je čím dál tím menší. Takže já tomu nerozumím. U sociální podpory, kterou tady máme jako navýšení rodičáku - já se k tomu ještě dostanu - je taktéž komplexní pozměňovací návrh od 20. září 2023. A zase jsme museli přepracovávat všechny pozměňovací návrhy. Takže pan ministr Šalomoun raději zdrhl, místo aby řekl, jakým způsobem on tedy řeší jako ministr kvalitu legislativy a ten hladký průběh (Předsedající: Čas, čas prosím.) ve Sněmovně a na vládě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Vít Kaňkovský a poté se připraví pan poslanec Ondřej Babka. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý večer. Já teď jenom krátce, pak se ještě dál vyjádřím ve svém příspěvku. Každá dobrá vůle musí být po zásluze potrestána. Na posledním jednání sociálního výboru jsme na žádost opozice zařadili nelegislativní bod Situace na úřadech práce. Dali jsme na to poměrně, si myslím, dobrou časovou dotaci, nicméně ten bod se nakonec projednával víc než dvojnásobnou dobu. Poté jsme měli tyto tři sněmovní tisky, které jsou samy o sobě poměrně komplikované, rozsáhlé a všichni víme, že výbory zde jednají souběžně, že tady nejedná jenom sociální výbor a další výbory nejednají. Také víme, že někteří členové sociálního výboru jsou členy jiných výborů. To znamená, posmívat se tady koalici, že jsme neměli dostatek hlasů, je samozřejmě možné, je to možnost opozice, nicméně berme realitu, jaká je.

A pokud se tady mluví o komplexních pozměňovacích návrzích, říkejme pravdu. Pozměňovací návrh, který budu načítat k tomuto sněmovnímu tisku, není komplexním pozměňovacím návrhem. Je to rozsáhlejší pozměňovací návrh, členové sociálního výboru ho k dispozici dostali 15. září 2023. A to, že jsme ho nenačetli na výboru, ano, v danou situaci už bylo jenom 12 členů výboru přítomných, to je pravda. Nicméně neříkejte, že jste o něm nevěděli, že jste neměli možnost se k němu vyjádřit. A není tady běžné, že bychom kádrovali, jestli pozměňovací návrh ve druhém čtení může mít 10 stran, 20 stran, 30 stran, tak to přece v jednacím řádu není. Toto není komplexní pozměňovací návrh, je to rozsáhlý pozměňovací návrh a v tomto jsme si jako poslanci všichni rovni.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času, nyní pan poslanec Ondřej Babka, poté pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Pane kolego Kaňkovský, vaším prostřednictvím, paní předsedající, jenže ten problém je, že vy to děláte už skoro u každého zákona. My na to tady pravidelně upozorňujeme. Upozorňovali jsme na to, když se jedná o konsolidačním balíčku. Vy tam prostě připravíte velký pozměňovací návrh, na který my nejsme pak schopni vůbec reagovat. Slyšeli jsme, že jste připravili 70stránkový pozměňovací návrh k novele o léčivech.

Já bych si dovolil zeptat se pana místopředsedy vlády. Pořád vám připadá místo ministra pro legislativu jako místo, které je vhodné? Že pan ministr, myslíte, že má vůbec nějakou práci? Pane ministře Šalomoune, já bych se vás chtěl zeptat, vám to nevadí? Vy si přijdete, že máte co dělat na té Legislativní radě vlády, když tady ve většině legislativy, kterou sem posíláte, přinesou poslanci komplexní pozměňovací návrhy, že úplně vymažete připomínkové řízení? To není normální.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, poté pan ministr. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Samozřejmě že ten pozměňovací návrh si můžeme přečíst, ale my nevíme, co se tam vložilo v 17.12. Možná že to bylo úplně něco jiného, co jste přepracovali, předělali, než to, co jsme měli na výboru. A já si na výboru pro sociální politiku velmi dobře pamatuji, kdy zpravodajka tohoto tisku tam řekla, že se jedná o komplexní pozměňovací návrh, protože zároveň byla ta, která ho tam předkládala, a řekla, že to je komplexní pozměňovací návrh. To zaznělo na výboru pro sociální politiku. Ono to je úplně jedno, jestli je, nebo není, ale je rozsáhlý, má 33 stran a my nejsme schopni prostě zkontrolovat to, co nám přišlo před několika dny mailem, s tím, co jste tam vložili před pár hodinami. To prostě není možné zkontrolovat a říct OK, tak my s tím souhlasíme nebo nesouhlasíme, protože na to nemáme ten čas.

A vy jste sami říkali, že budete dělat kvalitní legislativu, že zvýšíte kvalitu legislativy, celého toho procesu, že nebudete dělat legislativní paskvily, že nebudete překvapovat ty ostatní, a dokonce jste si na to zřídili ministerstvo. Vy máte ministra pro legislativu, který má tady toto všechno, tady tuto čistotu toho procesu hlídat, který to má kontrolovat, který vás má na to upozorňovat, který má s vámi tady tyto věci konzultovat a analyzovat a má být tím, který tady toto, ten hladký průběh, dokončí do zdárného procesu nejen s koalicí, ale i s opozicí, abychom se takto nepřekvapovali, protože vy jste ho tam vložil v 17.12 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času a nyní pan ministr práce a sociálních věcí. Opět vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já budu pouze konstatovat. Není tady ministerstvo, je tady ministr, předseda Legislativní rady vlády, je to ministr, nemá ministerstvo. Druhé konstatování, já bych všechny vaše výtky tady bral velmi vážně, kdybych nezažíval doby, kdy na zemědělském výboru tady i ctění kolegové, kolega Kott a další, na hospodářském výboru ctění kolegové z hnutí ANO, kteří tam tehdy byli a i dnes jsou, někteří z nich nepředčítali a nenačítali opravdu desítky pozměňovacích návrhů, rozsáhlých pozměňovacích návrhů. Kdyby se nic z toho nedělo, já bych tady vůbec nevystupoval a říkal bych: Máte ve všem pravdu, protože vy jste to dělali úplně, ale úplně jinak.

Já jen konstatuji, že v minulém období největší změna, která se odehrála v oblasti našich daní a rozpočtů, byl pozměňovací návrh, který byl podán, myslím, že v noci načten do systému, den předtím, než se tady jednalo o druhém čtení. Nekritizuji, konstatuji. To je celé. Jenom říkám, že to jsou věci, které operativně ministerstva a koaliční vlády prostě dělají. Neříkám, jestli to je vždycky dobře, jestli to je vždycky špatně. Někdy je to i ve shodě s opozicí, když si řekneme, že potřebujeme něco urgentně vyřešit a není jiná cesta. Já v té své faktické připomínce pouze toto konstatuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní se hlásí s faktickou pan poslanec Patrik Nacher. Pan poslanec, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Původně jsem se nechtěl přihlásit (Lehké pobavení v sále.), klasicky, ale pan ministr mě tím svým projevem nadzvedl, tak bych chtěl reagovat. Vy jste přece vyhráli ty volby s tím, že to budete dělat lépe, že jste ta změna k lepšímu. To byl obsah kampaně pětikoalice, těch dvou koalic, tohleto. To nebyl souboj myšlenek, bylo to neustále: Vy to děláte špatně, my to budeme dělat líp, my budeme víc komunikovat, my budeme demokratičtější, my budeme transparentnější. Tak to jste dneska ukázali, že ani jeden z vás jste nehlasoval pro můj návrh, aby NKÚ zkontrolovalo Pražský inovační institut.

A v tomhletom případě je to totéž, už o tom mluvil můj kolega. Vy princip komplexních nebo řekněme rozsáhlých pozměňovacích návrhů máte celkem často. A potom, kolegové, já to třeba zažil u toho daňového balíčku, pak se musí ty pozměňovací návrhy předělávat. Něco jiného je, když to víte aspoň dny dopředu. Tady je to hodiny. Pochopil jsem od svých kolegů, zejména ne teď, ale v tom dalším tisku je to taktéž, že kdyby oni nepředělávali svoje pozměňovací návrhy, tak jsou nehlasovatelné, jinými slovy, vy tím svým pozměňovacím návrhem úplně zrušíte činnost opozice. Když je to jednou, když je to dvakrát, tak je to v pohodě, ale když je to téměř, říkám téměř u každé normy, tak už to začíná být problém. Takže já bych se potom tedy pana ministra, který tady otevřel opět klasiku, že se podíváme do minulosti, zeptal, v čem je tedy ta vláda lepší? Má o ministra navíc, který by měl tohleto hlídat, tak byste v tomhle tom měli být lepší, když máte ministra extra jenom na tyhlety věci. No a vidíte, a vy jste v tom horší. Takže někdy může být změna i k horšímu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuju za dodržení času a nyní přistupujeme k příspěvku paní poslankyně Renaty Oulehlové, poté se připraví pan poslanec Kaňkovský. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP