(20.10 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Četla jsem si mnoho odvolání posudkové komise Ministerstva práce a sociálních věcí a fakt mi je líto lékařů, kteří to tak dokonale ohodnotili a zdůvodnili, a prostě Ministerstvo práce a sociálních věcí ve třech lidech včetně tajemnice, která není zdravotník, nebo já nevím, zapisovatelka nebo jak se... já to mám tady někde napsané, ale prostě není to zdravotník, takže dva lidi rozhodnou a smetou ze stolu práci lékaře.

Já myslím, že tady jsou i lékaři, kteří dělají nějaké posudky, nebo soudní znalce, takže vědí, o čem ta práce je. A opravdu, jeden posudek, abyste ho udělal spravedlivě, nepoškodil jste toho, kdo si o to žádá, ale zase jste rozeznal trošku, kdo opravdu si ten posudek dává jenom proto, aby ho dostal, tak to lehká práce není. A ještě jednou děkuju za to, že jste umožnili, a tím myslím, že se i zkrátila doba čekání tím, že to můžou dělat i nelékaři, kteří opravdu nad sebou mají tvrdého mentora. To musím potvrdit z vlastní zkušenosti.

A já bych tady znovu chtěla poprosit pana ministra: když děláte zákon - ano, dělali jsme to, ale kritizovali jste to, budu to kritizovat já - ale já vás prosím, abyste si opravdu vážili práce všech poslanců tady, protože když někdo se připravuje na původní návrh, který je vložen v systému, a udělá k němu pozměňovací návrh - kdybych dneska vložila pozměňovací návrh k původnímu tisku, tak v 17.12 ten můj pozměňovací návrh je úplně k ničemu, protože vy ho vlastně měníte komplexním pozměňovacím návrhem, který jste tam v 17.12 dali.

Takže ano, budeme to projednávat na výboru pro sociální politiku, ale nám je to jako lidem, kteří - třeba já bych navrhla, aby posudková komise se předala na Institut pro posuzování zdraví. Já to nemůžu udělat, protože vlastně ten pozměňovací návrh byl načten v 17.12. Takže já vás prosím, prosila jsem i pana předsedu sociálního výboru, nedělejte to, nedělejte to. Jestli vám to dělá potěšení, tak nám ne. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji paní poslankyni a s faktickou vystoupí pan poslanec Juchelka.

Jenom načtu omluvy, co v mezičase přišly. Omlouvá se pan poslanec Lubomír Metnar od 20.30 hodin z pracovních důvodů, Róbert Teleky od 20 hodin z pracovních důvodů, Helena Válková od 20 hodin z osobních důvodů a Marek Ženíšek od 21 do 23 hodin z pracovních důvodů.

A prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jenom navážu faktickou poznámkou na svou kolegyni Janu Pastuchovou.

Za prvé mám dotaz, co bude s těmi lidmi, kteří, když projdou tím novým výběrovým řízením a budou samozřejmě z té manažerské pozice, kterých bude méně, když budou propuštěni, tak zdali budou nadále pracovat jako referenti, nebo co s nimi bude, nebo zdali to úplně škrtneme tady ty lidi.

A potom mám druhou věc a ta se týká právě legislativy. My máme tady dneska tři zákony, které se týkají MPSV - zákon o zaměstnanosti, teď zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení a potom zákon o sociální podpoře. Všechny tři zákony mají komplexní pozměňovací návrhy anebo pozměňovací návrhy, které jsou velmi široké, na desítky stran. A my, když připravujeme samozřejmě legislativu k tomu původnímu, k původní novele toho zákona, samozřejmě se nám přidělává práce tím, že musíme reagovat okamžitě, a teď, v tuto chvíli, ani já, ani mí kolegové reagovat nemůžeme, protože po 17. hodině prostě byly načteny ty velké pozměňovací návrhy.

Mám tady programové prohlášení této vlády, která píše: "Kvalitní legislativa a chytré řízení státu jsou podstatné předpoklady k tomu, aby naše země prosperovala. Zvýšíme kvalitu legislativy." Bylo nám řečeno, že žádné legislativní paskvily tato Sněmovna přinášet nebude, protože máme tady dokonce ministra pro legislativu, který tady sedí, Michala Šalomouna, a já předpokládám, že pokud tady projdou zákony, které projdou vládou, vnějším, vnitřním připomínkovým řízením, že skutečně ty paskvily tady mít nebudeme a nebudeme je muset opravovat těmi velkými pozměňovacími návrhy. Je to prostě ostuda této vlády. (Předsedající: Čas!) Nedokáže udělat ani pořádnou legislativu. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní chce s faktickou zareagovat pan ministr práce a sociálních věcí. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já se nechci úplně tady dnes hluboce přít ve večerní hodině. Já jsem na jednání sociálního výboru, kdo jste tam byli, jasně řekl, že nejsem nadšen a nejsem komfortní z toho, že jsme v případě těchto tisků přistoupili i k pozměňovacím návrhů, které jsou většího rozsahu. Na sociálním výboru v debatě, která běžela zhruba dvě a půl hodiny ke dvěma z těchto tří návrhů, jsem také říkal i třeba to odůvodnění, protože například předchozí tisk byl připravován na podzim roku 2022, na vládě byl projednán v dubnu. Má to nějakou genezi vývoje, tak jsme prostě po debatě s tou praxí přistoupili k úpravám, které byly načteny. Tady jsme také i v návaznosti na debatu o tom, jak opravdu přispět k tomu, aby ten úřad fungoval efektivně, přistoupili k těmto návrhům.

Nicméně dovolím si ohradit - nechci jíti dopodrobna, mohl bych ten výčet někdy dát. Já jsem byl minulé čtyři roky člen opozice a byl jsem ve dvou výborech, jak ve výboru zemědělském, tak hospodářském, a obě dvě ministerstva přicházela na tyto výbory s poměrně rozsáhlými pozměňovacími návrhy i v tomto období. Chápu, že jsou tady výhrady, které do určité míry logické jsou. Na druhou stranu říkat, že není čas ty věci pročíst, když třeba ty návrhy byly načteny už i na výbor - říkám, některé byly načteny na výbor, některé ano, jsou načítány až dnes, ale pořád do druhého čtení máme minimálně čtrnáct dnů, kdy je prostor stále si to donačíst a rozhodnout se, jestli ty návrhy budou podpořeny, nebo ne. A samozřejmě, i já jsem jako opoziční poslanec udělal spoustu návrhů, vy 95 % z nich jste jako tehdejší vládní koalice odmítli a nepřijali jste. Ale holt to už je nějaký systém, který tady není výjimečný.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Pastuchová se svou faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuju, pane ministře. Já nevím, jestli si vzpomínám, ale myslím si, že na posledním výboru, když se tento sněmovní tisk projednával, jste nebyl, tenhleten zrovna. Já si myslím, že nebyl pan ministr, mně to je jedno, já to chápu. Nemusí být, ale kdyby tam byl načten, tak jsme o něm mohli diskutovat, ale tam načten nebyl, tudíž já si nemohla ani připravit ten pozměňovací návrh nebo se ptát na věci, na které teď se ptám. Bude ústředí v Hradci Králové, když vám to projde, jako že vám to projde? Přestěhuje se tam ústředí České správy z Prahy, nebo budou dojíždět, nebo tam bude nějaké nové vedení? Bude mzdová účtárna, bude personální oddělení? Je to nový úřad, nově zřizovaný úřad, který je podán v pozměňujícím návrhu. Já to neodsuzuji, vím, že tam dojde k efektivitě, ale pro boha živého, vzniká nový úřad a my nemáme šanci se o tom ani pobavit, protože ten pozměňovák prostě byl - nebyl předložen. Byl - nebyl, on nám byl zaslán, ale nebyl načten, byl načten dneska 17.12. A já nevím, jestli jste tam něco nedopsali. Já vám můžu věřit, ale nemusím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou pan poslanec Aleš Juchelka, poté pan poslanec Vít Kaňkovský, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Já s tou legislativou obecně mám u MPSV problém, protože například když si vezmeme jenom ty výbory, které tady zmiňoval pan ctěný ministr, tam například u konsolidačního balíčku je také komplexní pozměňovací návrh. A my jsme museli předělávat naše desítky dalších pozměňovacích návrhů právě k tomu komplexnímu. A když jsme u toho konsolidačního balíčku, tak tam jste, pane ministře, nebyl ani vy, ani váš kolega pan ministr Stanjura, nebyl tam ani váš politický náměstek, nebyl tam ani politický náměstek Ministerstva financí, vy jste tam prostě poslali nějaké dva úředníky z Ministerstva financí, kteří nemohli vůbec politicky obhajovat konsolidační balíček před druhým čtením, ani se nemohli vyjádřit například k mému pozměňovacímu návrhu a ke stanovisku, které Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo financí dalo.

To se týká tady těchto tří tisků, tak jak máme reagovat na to, když například u organizace a provádění sociálního zabezpečení je dán ten velký komplexní pozměňovací návrh zhruba před třemi hodinami? Prostě to nejde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP