(21.10 hodin)
(pokračuje Lucie Šafránková)

Naprostým minimem, které jsme ochotni v tomto ohledu akceptovat, je to, aby na navýšení rodičovského příspěvku měli nárok ti rodiče dětí do čtyř let věku, kteří jej ke dni nabytí účinnosti této novely budou aktuálně pobírat, jako tomu bylo právě při posledním zvýšení rodičovského příspěvku. Předkládám proto i pozměňovací návrh v tomto duchu, a to pod číslem sněmovního dokumentu 3293. Ale námi preferovanou variantou je to, aby byl rodičovský příspěvek zvýšen všem rodičům pečujícím o děti do čtyř let věku, což je postoj, který při posledním zvyšování rodičovského příspěvku zastávali i politici dnešních vládních stran a hájili ho tehdy spolu s námi. To, že dnes zastávají postoj naprosto opačný, je dokladem jejich naprosté bezzásadovosti.

Dámy a pánové, v zájmu našich pracujících rodin s dětmi vás prosím o podporu těchto našich návrhů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a mezi dalšími přihlášenými je nejprve pan poslanec Šimon Heller, poté paní poslankyně Jana Pastuchová. Pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Šimon Heller: Vážené kolegyně, vážení kolegové, víte, jaké je to, uspávat dvojčata? Víte, jaké je to přebalovat dvojčata, když to potřebují zároveň? Víte, jaké je to krmit dvojčata, když mají velký hlad? Víte, jaké je to na vycházce, když jdete s dvojčaty a každé se vám rozbíhá jiným směrem? Já s kolegyněmi Hanou Naiclerovou a Eliškou Olšákovou tu zkušenost v rodině máme, a proto předkládáme tento pozměňovací návrh.

Náš návrh je jednoduchý. Pojďme narovnat zákon tak, aby měl každý člověk stejnou podporu od státu, což v tuto chvíli u dvojčat neplatí. Proč? Zatímco u jednoho dítěte je standardní podpora v rodičovské 300 000 korun na jednoho narozeného občana, u dvojčat tomu tak není a je to dnes pouze 225 000. Vychází to z toho, že při narození dvojčat má rodič nárok pouze na jeden a půl násobku. Dvojčata ale nejsou jeden a půl občana. Dvojčata jsou dvě úplně stejné děti, jako jsou dvě (postupně) narozené děti. A to není fér. Budu mluvit z pohledu dítěte. Je fér, aby každé mimino dostávalo stejný příspěvek na pleny, protože jich potřebuje úplně stejný počet. Je fér, aby každé malé dítě dostávalo z rozpočtu stejný příspěvek na kalhoty a na veškeré oblečení, protože ho potřebují úplně stejně, ba dokonce u dvojčat malinko víc. Kdo to zažil, tak ví, že u dvojčat se prostě nedědí oblečení, tak jako standardně v normálních rodinách tomu chodí. Když dvojčata onemocní, je potřeba úplně stejné množství léků a vitaminů, jako potřebuje každé jiné dítě. Náklad tak není možné snížit. Poplatky, obědy, oblečení a další - to všechno se platí dvakrát, ne jedenapůlkrát. Podle mě je prostě spravedlivé, aby každé narozené dítě mělo právo na stejný příspěvek ze státního rozpočtu, nehledě na to, jestli se narodí samo, anebo přijde na svět takhle jako v případě dvojčat.

Proč o tom mluvím? Asi vás nepřekvapí, že sám jsem rodičem dvojčat a vím, jaký je ten zápřah finanční, fyzický, ale i psychický, a je enormní. Celkově jde ročně o řádově 1 300 narozených dvojčat. Ten počet v posledních letech klesá. Při dopadu do rozpočtu se jedná v roce 2024 o dopadu rozpočtu 40 milionů s postupným nárůstem v roce 2027 o nějakých 237 milionů. Kdybych měl parafrázovat klasika, jsem přesvědčen, že by to byl malý krůček pro rozpočet, ale velký krok pro všechny rodiče dvojčat.

Žádám vás, podpořte tuto změnu, protože tím reálně zlepšíte život tisícům rodin, které mají objektivně velkou výzvu s tím, že se jim narodila dvojčata. A věřte tomu, že si to nevybraly samy. S kolegyněmi Hanou Naiclerovou a Eliškou Olšákovou, které v rodině tuto zkušenost také mají, a byť se nás tato změna týkat nebude, předkládáme pozměňovací návrh, který tuto historickou nespravedlnost napravuje. Pojďme společně pomoct všem rodinám, kterým se narodila dvojčata. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Načtu došlou omluvu pana poslance Huberta Langa, který se omlouvá od 21.30 hodin ze zdravotních důvodů.

Nyní se hlásí se svým příspěvkem paní poslankyně Jana Pastuchová, poté pan poslanec Jiří Navrátil. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nebudu tady dlouhá. Chtěla bych odůvodnit v obecné rozpravě své dva pozměňovací návrhy, které jsem vložila do systému, a načtu je při podrobné rozpravě.

Jeden z pozměňovacích návrhů se týká toho, aby se změna navýšení týkala i dětí, které se narodily k 1. lednu roku 2023, to znamená, protože zákon má být platný od roku 2024, aby se to týkalo i dětí, kterým je jeden rok. Odůvodním to jenom tím, že tento vládní návrh počítá opravdu s velmi striktním kritériem pro navýšení rodičovského příspěvku a vlastně prakticky by přijetí navržené legislativní úpravy znamenalo, že rodiče dětí narozených dnem před půlnocí, byť jen o minutu dříve, by na ten příspěvek neměli nárok. Myslím si, že všechny rodiny teď čelí - i když se teď vláda dneska chlubí tím, jak inflace strašně klesla - že postihla právě ty děti, rok, a jejich rodiny opravdu v oblasti jejich života, a hlavně do jejich peněženek. Byl to nárůst energií, potraviny, léky, dětské vybavení, nebudu je tady jmenovat. Můj pozměňovací návrh je, aby se zvýšení týkalo dětí, které se narodily 1. ledna 2023.

Druhý pozměňovací návrh je vlastně totožný s odůvodněním, ale týká se to dětí, které se narodily 1. července roku 2022, to znamená na rok a půl dětí zpět. Myslím si, že každý, kdo má - pan poslanec, tady mluvil o dvojčatech, tam je ta nálož jednou tak velká nebo dvakrát tak velká, sám může posoudit, co to stojí, a myslím si, že tyhle rodiny s těmihle ročními anebo jedenapůlročními dětmi by si to zasloužily. A musím říct, že dítě mám dospělé, a ani jednoho vnoučete, které mám z těch pěti, by se to netýkalo, takže nelobbuji za nikoho ve své rodině.

A jenom ještě si dovolím - to není myšleno na vás, já s vámi souhlasím - a ještě si dovolím k panu ministrovi, který nám tady představil pozměňovací návrhy k Ukrajině. Já si pamatuju opravdu na výbor, já to vítám, jednání s paní ministryní ohledně majetku a jejich finančního zabezpečení na Ukrajině, ale já si myslím, že to přichází hrozně pozdě. Vy jste nám to slíbil - válka na Ukrajině začala 27. února roku 2022 (správně 24. února), a já si myslím, že když jsme se o tom bavili, o všech těch příspěvcích, a těch majetků těchto uprchlíků, kteří na tom opravdu - měla jsem je doma rok a půl, takže vím, o čem mluvím - ale já si myslím, že to jednání mělo nastat daleko, daleko dřív, protože naši občané, ta situace se trošku mění, nálada ve společnosti se taky mění. Myslím si, že by to mělo být i líp diskutováno, protože naši občané se cítí, že tato vláda na ně kašle a dává spoustu peněz uprchlíkům z Ukrajiny. I když říkám, já podporu vítám, ale toto opatření, abychom nevypláceli dávky tomu, kdo na Ukrajině bere důchod, má tam peníze, má je v bankách, že to mohlo přijít malinko dřív. Ale jsem za to ráda, že se to aspoň někam posune teď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní chce s faktickou vystoupit pan ministr, poté pan poslanec Lubomír Brož. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP