(9.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní paní ministryně Černochová a následuje pan poslanec Žáček - faktické poznámky. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju, paní předsedkyně. Já bych chtěla poděkovat panu poslanci Maškovi za jeho omluvu. Omluvu přijímám a já se panu poslanci Maškovi omlouvám za to, že jsem na něj zvýšila hlas. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Žáček s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuju za slovo. Já bych reagoval na ctěného kolegu pana Bělicu, vaším prostřednictvím. Já bych tedy nikdy nepoužil slovo dezoláti, určitě ne, přestože se někdy můžeme ostře střetávat i v otázkách národní bezpečnosti či obrany, které by měly být řešeny konsenzuálně a stranicky, a bohužel ten mechanismus nemáme. Tady přesně nastala situace - jiné státy to třeba mají, reagují hned. Vím, že volal po nějaké informaci, ale my ani jako koaliční poslanci nejsme svoláváni, když je nějaká krizová situace, abychom rychle se někde sešli, abychom mohli být informováni a abychom mohli být součástí té informační reakce jak vůči naší veřejnosti, tak navenek. Bohužel to nemáme. Možná bychom se o tom měli bavit, protože to jsou velmi důležité otázky.

Paní ministryně nedělala tweet, který by byl určen opozici, dělala ho celé veřejnosti, aby byla jasná ta pozice na základě informací, které měla k dispozici. Ale bavme se o tom, jsou to vážné věci, abychom byli v jednu dobu stejně informováni a abychom tady se pak nemuseli takhle přetahovat, abychom to braly obě strany stejně vážně, protože to jsou opravdu věci, které se dotýkají nás všech, a zejména národních zájmů České republiky. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou nyní pan poslanec Bělobrádek a následuje pan poslanec Bělica. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. K panu poslanci Bělicovi. Vy jste mě nepochopil nebo špatně poslouchal. (Předsedající: Prostřednictvím.) Prostřednictvím paní předsedající. Já jsem přece hovořil nikoliv o nějakém antibabišovi, ale hovořil jsem, že z vašich řad, a řekl jsem příklad a těch může být víc. A jestli chcete, tak je budu jmenovat, kdo tady zvyšuje hlas, kdo tady pisklavým hlasem, ale mně to přijde nedůstojné. Já vám jen říkám, že pokud tady vaši kolegové nějakým způsobem komentují, jakým způsobem tady kdo reaguje, jestli hodnotí jako arbitři vkusu, kdo se chová hystericky, kdo zvyšuje hlas a podobně, tak si myslím - a v tom je ten, to jste možná nepostřehl - v tom je ta pointa, v tom je ten zásadní bod, že bychom tohleto neměli dělat a neměli bychom se k tomu vyjadřovat. To byl vlastně ten princip, to byla pointa, o kterou šlo. To znamená, abychom se věnovali meritu a abychom nekomentovali to, jakým způsobem tady kdo vystupuje. Protože to byste potom, pokud byste nebyli pokrytci, museli komentovat i svoje kolegy. A je mi úplně jedno, jestli to je váš předseda - ale ten je takovým fenoménem - ale je jich tu víc, mohu je tady jmenovat, jestli chcete, vaše kolegyně některé, vaše kolegy, to není zase takový problém. Ale já myslím, že tímhle bychom neměli zatěžovat diskusi, která by měla být věcná a která - a v tom s vámi souhlasím - by se měla týkat merita, tedy spíše toho obsahu nežli formy, jakkoliv chápu, že neoddělitelnost formy a obsahu jsou bezpochyby důležité.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Bělica s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bělica: Pane předsedo Bělobrádku, vaším prostřednictvím, paní předsedající, já vám moc děkuji za tento výklad. Já se sám úplně nepovažuji za člověka nechápavého, věřte, že jsem vás poslouchal. Pokud byste poslouchal aspoň chvíli vy mě, tak byste asi zjistil, o co mi šlo. A já nechci vyvolávat konflikt. Víte, ono takové to obviňování: Vy za to můžete, my za to nemůžeme a mluvit tady z vašich řad o pokrytectví nám může připadat úplně stejně absurdní, jako když to říkáte vy směrem k nám. Já si myslím, že by si měl každý zamést v první řadě před vlastním prahem, když už jsme u toho pokrytectví. Ale já to nechci opravdu eskalovat, tu diskusi, tímto směrem, protože to není ani můj styl, ani můj zájem. Já si myslím, že bychom se měli bavit o konkrétních věcech.

A k panu kolegovi Žáčkovi, se vším respektem, kdybychom se o těch věcech normálně bavili na těch výborech, na podvýborech a případně na komisích, my bychom s tím neměli problém.

Ale možná i směrem k panu předsedovi Bělobrádkovi, vaším prostřednictvím. Ta diskuse není normální, situace se oproti minulému volebnímu období změnila velmi významně a k horšímu. Nevím, proč z nás vytváříte nepřátele. A já jsem použil dezoláty, protože ne pan kolega Žáček - to je pravda, od něho jsem toto nikdy neslyšel, od některých vašich kolegů ano. Dobře, tak začněme s tím zametáním před vlastním prahem, jo? Ale já jsem tady o tom mluvil už několikrát a nechci se pouštět do těchto filozofických debat, někdo začít musí. A pokud se nezačneme bavit o těch konkrétních věcech - a obranná bezpečnost, tam bychom možná mohli společnou cestu najít jako první - tak nemáme šanci a dopadne to blbě.

Já mám připravenou interpelaci na paní ministryni, a víte proč, pane kolego? Protože s námi nekomunikuje. A když už se na výboru na něco zeptáme, tak po nás řve, a vlastně na to nemáme právo se ptát, tak se budeme ptát veřejně tady na Sněmovně. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou nyní bude reagovat pan poslanec Bělobrádek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím, pane kolego Bělico, no, já jsem vás poslouchal velice dobře, můžete se podívat do stenozáznamu. Tak znovu. Ta pointa je v tom, že vy jste mě obvinil z antibabiše, a to jste opravdu nepochopil, protože tady o žádného antibabiše nešlo. Tady šlo o to - a vy říkáte, každý má si zamést před vlastním prahem, a na to já jsem právě reagoval. My bychom neustále mohli tady vystupovat a komentovat některé vaše kolegy a kolegyně, abych to specifikoval, abyste mě neobviňoval za antibabiše, o něj vůbec nejde, to je jeden z celé řady, i když on je tedy mimořádný. V tomhle případě jste přišli vy a komentovali jste - tady před chvilkou, podívejte se do stenozáznamu - komentovali jste, jakým způsobem komunikuje paní ministryně, a teď jste znovu řekl, že na vás řve. A my bychom stejně tak mohli - tak si zameťte vy před svým prahem. A já vás prosím o to, přestaňme komentovat tady na veřejnosti, jakým způsobem kdo.

A já jsem byl také obětí toho, že bylo komentováno, jakým způsobem vystupuji, že tady mluvím monotónním hlasem, nebo něco takového, nějakou takovou ptákovinu. Pardon, já nebudu používat zvířátka raději. Tak v tomhle smyslu si myslím, že to sem nepatří a že arbitrem vkusu ať si zůstane divák, posluchač, volič, a nekomentujme se navzájem. I když by mě zajímalo tedy, kdo byli těmi zloději, kteří tady byli označeni veřejně zvýšeným hlasem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak nyní už nevidím nikoho přihlášeného do rozpravy. Ještě pan poslanec Kolovratník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V tomhle slově už jsem nechtěl využívat tu faktickou poznámku a řádnou přihlášku. Avizuji, že budu žádat návrh na nesouhlas s odpovědí na tu interpelaci. Budu respektovat, jestli paní ministryně po mně ještě bude chtít reagovat, nebo ne.

Ale za sebe jako autora té interpelace se pokusím rychle shrnout reakce na vás, kolegyně, kolegové. Nejdříve na pana poslance Bělobrádka. Já za sebe, aspoň tak jsem tu interpelaci formuloval, jak to téma vidím, neřeším naše vyjadřování tady vůči sobě, tu formu, o které mluvíte. My i vy to uneseme, od toho tady jsme, a jsme profesionálové, máme na to koneckonců imunitu a tak dál a tak dál. Já přece řeším obsah, obsah toho vyjádření paní ministryně, který byl veřejný a šel vůči silovým složkám, vůči našim partnerům, NATO, vůči občanům České republiky, takže tady se s vámi neshodnu.

Směrem k panu poslanci Žáčkovi. Možná překvapím, jemu děkuji za to vystoupení. Je to normální, nemáme s tím problém, každý jsme odborníkem na něco, proto jsem to tady řekl. Ale pane poslanče, vlastně ten váš argument, který jste řekl, nahrává mně. Vy jste přesně a dobře, správně - díky za to - popsal, že je to citlivé, že státy NATO, spojenci, velmi pečlivě, velmi opatrně vyhodnocují s vědomím, že zkrátka je to munice ruské nebo sovětské provenience a že se v tom území pohybuje, vyskytuje, dopadá a že je potřeba nejdříve uváženě, s chladnou hlavou vyhodnotit trajektorii té střely, té dráhy, pak teprve dělat nějaký závěr. A o tom celém ta moje interpelace, ten nesouhlas a to varování je, že zkrátka paní ministryně Černochová takhle s chladnou hlavou nepostupovala. Tak to zkrátka v tom listopadu loňského roku v tom tweetu bylo. A jakkoliv bych to mohl lidsky pochopit, zkrátka paní ministryně Černochová má být profesionál, je to šéfka silového rezortu. V jejích rukou a na jejím vyjádření leží v ten moment velmi citlivá a velmi klíčová rozhodnutí spojenců Severoatlantické aliance. Já jsem prostě hluboce přesvědčen o tom, že ten tweet nebyl správně formulovaný, že byl přehnaný a hrozil, byl už téměř na hranici toho, že může spustit něco mnohem většího, co bychom nechtěli. Proto budu žádat podle § 112 odst. 5 o vyslovení nesouhlasu s odpovědí na tuto písemnou interpelaci. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji a nyní ještě faktická poznámka pana poslance Bělobrádka. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP