(9.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní ministryně bude reagovat s faktickou. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Pane kolego Mašku, prostřednictvím paní předsedkyně, lžete! Já jsem o žádném čl. 5 nehovořila. Ten můj tweet tady četl pan poslanec Kolovratník a já ho ještě zopakuji! "Plně stojíme na straně našeho polského spojence i Ukrajiny, dnes opět bombardované teroristou Putinem. Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy." Kde tady vidíte, že bych hovořila o čl. 5? Proč tady sprostě lžete? Nic takového jsem ani nenapsala ani neřekla! Takže prosím, vezměte svoje slova zpátky!

K tomu, co tady se ptal pan poslanec Růžička - ano, tu informaci jsem měla od vojenského zpravodajství, takže žádné emoce. Informace, které jsem jako ministryně obrany měla a které jsem sdělila veřejnosti, tečka. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem se jenom chtěla zeptat, paní ministryně, co je tou odezvou? Vy jste tam napsala v tom tweetu, že nesmí zůstat bez odezvy. A jaká by tedy byla podle vás ta odezva? V čem spočívá ta odezva? Děkuji za odpověď.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Růžička. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, paní předsedkyně. Paní ministryně, prostřednictvím paní předsedající, děkuji vám za odpověď. Už si myslím dlouho, že vojenské zpravodajství svoji činnost nevykonává dobře. Teď jste mě v tom jenom utvrdila, děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou ještě pan poslanec Heller.

 

Poslanec Šimon Heller: V krátkosti reakce na vojenské zpravodajství - všichni, kteří čtete zprávy, které nám posílá nejenom vojenské zpravodajství, ale další složky, se přece nemůžete domnívat, že vždy tyto složky vyhodnotí stoprocentně přesně tu informaci tak, jak se tam odehrála. V těch zprávách se zpravidla i hovoří s nějakou pravděpodobností. To znamená, vycházet tady z toho, že pokud hned po incidentu dostanete nějakou informaci a žijete v přesvědčení a ani vojenské zpravodajství z tohoto zpravidla neříká, že je to stoprocentní informace, tak je to naprosto nepochopení toho systému tak, jak je nastaven.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Lang a následuje pan poslanec Bělica. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl zareagovat na paní ministryni obrany Černochovou. Já si myslím, že kolega Mašek, prostřednictvím vás, paní předsedající, tady slušně hovořil a vy na něj naběhnete tady, okamžitě zvýšíte hlas, okamžitě křičíte: Lžete, vyvalujete tady oči... Nezlobte se na mě, prostě my se jenom ptáme, protože vy jste ministryně obrany a měla byste k tomu přistupovat s nějakou chladnou hlavou, a my se obáváme, že pakliže takhle reagujete, takhle hystericky reagujete i na to, co vlastně tady se jenom ptáme, tak to mi nepřipadá úplně normální.

A na kolegu Hellera - každý to nečte, ty zprávy, že jo? Všichni poslanci nejsou zdaleka příjemci těchto zpráv. Musíte si to vyhledat, ty zprávy, byť se domnívám, že vojenské obranné zpravodajství trošku vybočuje z toho narativu, který je nám neustále v poslední době podsouván, a ta jejich poslední výroční zpráva samozřejmě je v pořádku. Otázka je, jak dlouho tam ten analytik ještě vydrží, který napsal to, co napsal, tu pravdu o těch narativech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan poslanec Bělica a následuje pan poslanec Bělobrádek. Faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobré ráno, krásné ráno, dámy a pánové, paní předsedající, vážená paní ministryně, já bych k tomu dodal pár takových, možná faktických. To, že ten tweet je prostě úlet v emocích a že tam v podtextu je napsáno něco, o čem si můžeme každý myslet, co chceme, a jsme tady obviňováni ze slovíčkaření, to by si ministryně dovolit neměla, protože jsem přesvědčený o tom, že v těchto situacích se má jednat především s chladnou hlavou a udělat řekněme na mezinárodní scéně v takové chvíli přešlap je strašně snadné. Takže já to nezlehčuji, já těm emocím rozumím a byl bych rád, aby se ta diskuse vrátila do věcné roviny.

K panu poslanci Hellerovi, vaším prostřednictvím, paní předsedající: víte, na kvalitě zpravodajských informací ale sakra záleží. Sakra záleží! Pokud nemáte kvalitní zpravodajské informace, ministrovi někdo napíše tohleto s tou zodpovědností a ministr potom reaguje špatně, tak to může mít dalekosáhlé následky. Takže, pane poslanče, nezlehčujte to. Kvalita zpravodajských informací je velmi důležitá! Nesouhlasím s kolegou Langem o tom, že poslední zpráva vojenského zpravodajství je v pořádku, nemyslím si to. Osobně se budu na komisi ptát na některé detaily, které mi tam prostě chybí. A já si právě myslím, že na kvalitu zpravodajských služeb bychom měli velmi dbát, takže to nezlehčovat. A ano, pokud by se s námi komunikovalo normálně, bez emocí, třeba na výboru, tak jsme si to mohli vyříkat někde jinde než tady na Sněmovně, ale bohužel my ten prostor nedostáváme. S námi se nemluví normálně, protože když se na něco zeptáme, tak jsme dezoláti. Tak vám děkuji a přeji všem příjemné ráno. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Bělobrádek, následuje pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl kolegy z ANO upozornit na to, že nejdříve je potřeba se podívat do vlastních řad. Jestli tady pan kolega Lang hovoří o hysterickém křičení a podobně, tak si nejdřív srovnejte svého předsedu, který tady řve o lžích. Tady říkal, že tady sedí zloději. Nikdy nebyl schopen říct, kteří to jsou. Směje se sám sobě, řve tady, nadává, hovoří o lidech, kteří jsou v oficiálních funkcích Evropské komise, jako o magorech, tyká bývalým premiérům a skutečně jeho projev je tedy velice specifický.

Já to obvykle nekomentuji, toto je pouze reakce na vás. Někteří z vás komentují i to, jak mluvím já, jestli mluvím potichu, pomalu nebo jak jinak. Možná by bylo dobré se od tohoto oprostit a vrátit se k tomu věcnému, protože když si budeme hodnotit, jak tady kdo vystupuje, tak se moc daleko nedostaneme. Prosím, arbitr vkusu by tady být neměl. Nechte si to na nějaké rozhovory jinde a tady se bavme věcně, protože pak byste se skutečně museli podívat nejdříve do vlastních řad, jak třeba váš předseda, ale někteří další z vás vystupují - jestli to je hysterické, jestli mluví klidně, jestli mluví rozvážně. Já myslím, že to sem úplně nepatří, takže pojďme se vrátit k meritu věci. A když, tak se podívejte do vlastních řad. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou nyní pan poslanec Mašek, následuje pan poslanec Bělica. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, cituji z PrahaIN 16. 11. loňského roku: "Podle předběžných informací ruské rakety zasáhly projíždějící traktor s dvojicí polských občanů a obilné silo. PrahaIN.cz zaznamenala především na sociální síti Twitter desítky reakcí. Pokud vynecháme ty nejagresivnější, velmi často zaznívá otázka týkající se aktivace čl. 5 Severoatlantické smlouvy."

Tady se musím omluvit paní ministryni, protože v jejím tweetu to explicitně nebylo. (Ministryně děkuje.) Nicméně výzva k reakci, jasné reakci tam byla. Takže paní ministryně, já se omlouvám, ale na druhou stranu prostě podle mě to bylo z vaší strany, z pozice ministryně vnitra, příliš rychlé, příliš tvrdé a příliš jednoznačné, ministryně obrany, promiňte, příliš rychlé a jednoznačné vyjádření bez toho, abychom vyčkali na nějaké výsledky toho vyšetřování. Alespoň první výsledky. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Bělica se svojí faktickou poznámkou, následuje paní ministryně Černochová. Jsme ve faktických. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já budu velmi rychle vaším prostřednictvím, paní předsedající, k panu předsedovi Bělobrádkovi. Se vším respektem, to vám ten antibabiš moc dlouho netrval. Vy vždycky totiž, když se dostanete argumentačně do úzkých, začnete s antibabišem. Prosím, tenhle ten bod není antibabiš ani o Babišovi, to je o nějakém tweetu, to je o nějakém vyjádření. Pojďme se vrátit k meritu věci a nezačínejme zase s tím antibabišem. O tom to není tahle diskuse, pane předsedo. Děkuji. (Potlesk poslanců z hnutí ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP